Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη μειώνουν τα βακτήρια του στόματος

Κοινοποίηση
Από νεαρή ηλικία ακούμε συνεχώς ότι η τσίχλα μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα και κακή στοματική υγεία. Αυτό είναι αλήθεια για τις τσίχλες με ζάχαρη. Ωστόσο, οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη κάνουν καλό στη στοματική υγιεινή κατά τον ίδιο τρόπο με το βούρτσισμα των δοντιών και το οδοντικό νήμα.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που έγινε από Ολλανδούς ερευνητές και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS One, το μάσημα μιας τσίχλας χωρίς ζάχαρη έως 10 λεπτά μπορεί να αφαιρέσει 100 εκατομμύρια βακτήρια, ή το 10% του μικροβιακού φορτίου του σάλιου.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκρόνιγκεν ζήτησαν από πέντε άτομα να μασούν τσίχλες για χρονικά διαστήματα από λίγα δευτερόλεπτα έως 10 λεπτά και στη συνέχεια ανέλυαν τον ολικό αριθμό των βακτηρίων που παγιδεύονταν σε αυτές.

Έναυσμα της μελέτης αποτέλεσε μια προηγούμενη έρευνα του 2006 η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Dental Research και είχε δείξει ότι οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη προάγουν την στοματική υγεία ενώ οι τσίχλες με προσθήκη ξυλιτόλης και άλλων τεχνητών γλυκαντικών μειώνουν τον σχηματισμό βιομεμβρανών (βιοφίλμ) στα δόντια. Οι βιομεμβράνες προκαλούν τις πιο διαδεδομένες ασθένειες του στόματος: την τερηδόνα και την περιοδοντική νόσο, σημειώνουν οι ερευνητές.
100 εκατομμύρια βακτήρια

Όπως έδειξαν οι αναλύσεις, οι τσίχλες απομάκρυναν τα περισσότερα βακτήρια από το στόμα μέσα στα πρώτα 30 δευτερόλεπτα από την έναρξη της μάσησης, ενώ μετά ο ρυθμός της απομάκρυνσης μειωνόταν. Όμως, μόνον όσες περιείχαν τεχνητά γλυκαντικά παγίδευαν αποτελεσματικά τα μικρόβια ενώ αυτές που περιείχαν ζάχαρη τροφοδοτούσαν την ανάπτυξή τους.

Πιο συγκεκριμένα, τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι υπήρχαν περίπου 100 εκατομμύρια βακτήρια σε κάθε μασημένη τσίχλα, με την την ποσότητα να αυξάνεται ανάλογα με το χρόνο του μασήματος. Ωστόσο, μετά από 30 δευτερόλεπτα μάσησης μειώνεται η παγίδευση των βακτηρίων.

Οι ερευνητές προειδοποιούν να μην μασάμε επ’ αόριστον τις τσίχλες διότι τελικά τα βακτήρια θα αρχίσουν πάλι να διαρρέουν από τις τσίχλες πίσω στο στόμα. Και προσθέτουν πως τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθεί μία τσίχλα που θα απομακρύνει επιλεκτικά τα νοσογόνα βακτήρια του στόματος.

Οι επιστήμονες είπαν ότι η έρευνά τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθεί για να κατασκευαστούν τσίχλες που αφαιρούν επιλεκτικά ειδικά βακτήρια που σχετίζονται με ασθένειες του στόματος.
Πάντως, η American Dental Association προειδοποιεί ότι η τσίχλα δεν είναι ένα υποκατάστατο για το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα.

Να σημειωθεί ότι η τσίχλα έχει βρεθεί στο παρελθόν ότι ρυθμίζει την όρεξη.




πηγή.healthyliving.gr
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|96DA3166-B83F-4BAC-B32C-9EC3D84FCDC8
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|18840132-7A92-4BFE-9921-9A105283D892
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης