Aτύχημα με όχημα με ξένες πινακίδες: Τι πρέπει να προσέξω;Η άνοδος του υδραργύρου μας θυμίζει ότι το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά στη χώρα μας. Δημοσιογραφικά κλισέ όπως «σφίγγουν οι ζέστες» και «έρχεται μίνι καύσωνας» κατακλύζουν εφημερίδες και διαδίκτυο. Την ίδια ώρα, οι τουρίστες αρχίζουν να κατακλύζουν την ελληνική επικράτεια, με τον συνολικό αριθμό των ξένων που θέλουν να ζήσουν το ελληνικό καλοκαίρι να είναι σχεδόν υπερτριπλάσιος του πληθυσμού της χώρας.
Φέτος, μάλιστα, αναμένεται νέα τουριστική έκρηξη, με επιπλέον 2 εκατομμύρια τουρίστες, σε σύγκριση με το 2017. Οι ξένοι που θέλουν να απολαύσουν τις ομορφιές της Ελλάδας, το απέραντο γαλάζιο και τον ήλιο, καταφθάνουν στη χώρα μας με κάθε δυνατό μέσο. Πολλοί από αυτούς έρχονται οδικώς, είτε από τα βόρεια σύνορα είτε από την Ιταλία μέσω πλοίου.
Αναπόφευκτα, με την αύξηση των τουριστικών ροών τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί κατακόρυφα και ο αριθμός των οχημάτων με ξένες πινακίδες που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Σκεφτείτε την απευκταία περίπτωση κατά την οποία ενώ κινήστε στο εθνικό οδικό δίκτυο εμπλέκεστε σε κάποιο ατύχημα και συνειδητοποιείτε ότι εμπλέκεται στο ατύχημα και όχημα με ξένες πινακίδες. Ξέρετε ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβείτε για να διασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή διαχείριση της κατάστασης καθώς και την αποζημίωσή σας;
Επειδή όσο απευκταίο και αν είναι ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι καθόλου απίθανο να συμβεί, καλό είναι όλοι να γνωρίζουμε τι ισχύει σε περίπτωση που εμπλακούμε σε τροχαίο ατύχημα με ξένο όχημα. Μπορεί σε γενικές γραμμές να ισχύουν τα ίδια πράγματα που ισχύουν και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ατυχήματος, ωστόσο οι οδηγοί θα πρέπει να είναι απόλυτα ενημερωμένοι για να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση ατυχήματος με εμπλοκή οδηγού οχήματος που φέρει πινακίδες άλλης χώρας είναι να καλέσουμε την τροχαία για να καταγράψει το συμβάν. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις λεπτομέρειες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει φροντίσουμε να αντιγράψουμε σωστά τα σχετικά στοιχεία, όπως τον αριθμό κυκλοφορίας, τη μάρκα και το χρώμα του οχήματος καθώς και τη χώρα προέλευσής του.
Από τον οδηγό θα ζητήσουμε και θα καταγράψουμε τα στοιχεία του και τα στοιχεία της πράσινης κάρτας (όπου συμπεριλαμβάνεται και η ασφαλιστική εταιρεία). Κατόπιν το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να επικοινωνήσουμε με το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης προκειμένου να ενημερωθούμε αναλυτικά για τη διαδικασία αποζημίωσης.
Το ελληνικό γραφείο θα αναλάβει τον διακανονισμό του ατυχήματος (αφού προκλήθηκε στην Ελλάδα από όχημα με πινακίδες άλλου κράτους, μέλους του συστήματος πρασίνων καρτών, και είναι εφοδιασμένο με πράσινη κάρτα ή προέρχεται από χώρα κράτους-μέλους της Ε.Ε. & Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου).
Στην περίπτωση που η αλλοδαπή ασφαλιστική εταιρεία διαθέτει διορισμένο ανταποκριτή στην Ελλάδα, το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης θα σας παραπέμψει στον ανταποκριτή της ξένης ασφαλιστικής εταιρείας στην Ελλάδα, ώστε να αναλάβει εκείνος τον διακανονισμό του ατυχήματος, με την επίβλεψη του Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης. Αν, όμως, η ξένη ασφαλιστική εταιρεία δεν έχει διορίσει ανταποκριτή της στην Ελλάδα, ο διακανονισμός του ατυχήματος γίνεται με την φροντίδα του ελληνικού Γραφείου, το οποίο διορίζει μια ελληνική ασφαλιστική εταιρεία (από τα μέλη του), ώστε να αναλάβει τον διακανονισμό της ζημίας.
Μην αφήσετε ένα ατυχές συμβάν να σας χαλάσει την ημέρα ή ακόμη και ολόκληρες τις διακοπές. Ρωτήστε τον προσωπικό σας ασφαλιστή και ακολουθήσετε κατά γράμμα τις παραπάνω οδηγίες και δεν έχετε τίποτα να φοβάστε.
Πηγή: liberal.gr
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|89FE7A59-E9BA-4931-9363-149BAF836B4B
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|70A1ACEF-2229-4BB0-A2E2-FF27152B9EF5