Ανάλογα με το ποιο βιβλίο έχουμε διαβάσει θα δούμε ότι το άσθμα είναι αναφυλακτική ή αλλεργική εκδήλωση και οφείλεται στην επίδραση κάποιας αλλεργιογόνου ουσίας. Αλλού γίνεται λόγος για άσθμα βρογχικό, καρδιακό, νευρικό, πεπτικό ή δυσπεπτικό, ανατομικό που οφείλεται σε ρινικές ατέλειες ή από την οσμή διάφορων ουσιών. Όπως και να το διαβάσουμε, δε χρειάζεται να βγάλουμε συμπεράσματα πάνω στην επιστημονική ονοματολογία.
Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι το άσθμα είναι ένα σύνολο βασανιστικών φαινομένων για τον ασθενή που οφείλονται στο σπασμό των μικρών βρόγχων, δηλαδή στα τελευταία κλαδάκια του αναπνευστικού δέντρου. Μιλάμε για βασανιστικά ή και δραματικά φαινόμενα, ποια είναι όμως αυτά; Πως καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για άσθμα και όχι για δύσπνοια; Πολύ απλά ξεχωρίζουμε το πρόβλημα. Όταν υπάρχει δυσχέρεια κατά την εισπνοή είναι δύσπνοια, ενώ το άσθμα χαρακτηρίζεται κυρίως από την αδυναμία εκπνοής.
Συνήθως ο παροξυσμός του άσθματος επέρχεται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο ασθενής ενώ κοιμήθηκε ήρεμα, ξυπνάει απότομα με ένα τρομερό αίσθημα πνιγμού και βάρους στο στήθος. Τρέχει στο παράθυρο και κάνει αγώνα να αναπνεύσει. Στο πρόσωπό του διαγράφεται η αγωνία. Το πρόσωπο είναι κυανωτικό, οι κινήσεις του σπασμωδικές, εκδηλώνουν όλο το μαρτύριο.
Η κρίση διαρκεί αρκετά λεπτά ή και επαναλαμβάνεται πιο ελαττωμένη και τέλος ο ασθενής επανέρχεται στο φυσιολογικό ρυθμό αναπνοής. Οι παροξυσμοί στην αρχή της πάθησης δεν είναι συχνοί, με τον καιρό όμως πυκνώνουν. Εκτός από αυτή τη μορφή του άσθματος, υπάρχει και το λεγόμενο καταρροϊκό άσθμα, του οποίου η δυσπνοϊκές εκδηλώσεις είναι λιγότερο έντονες, αλλά σχεδόν συνεχείς.
Ο ασθενής έχει συριστική αναπνοή και αποφεύγει να κουράζεται ή να κινείται, γιατί ο παραμικρός κόπος προκαλεί έκρηξη ασθματικής κρίσης. Αυτή είναι η χρόνια ασθματική βρογχίτιδα, που χαρακτηριστικό της είναι η μόνιμη δύσπνοια. Τώρα, όσον αφορά την αιτιολογική θεραπεία του άσθματος, πρέπει να είναι αποκλειστικά έργο του ειδικού ιατρού. Επίσης είναι δυνατό να συγχυστεί η κρίση του άσθματος με κρίση στηθάγχης, αορτίτιδα ή άλλες ασθένειες που μπορούν να δώσουν κλινική εικόνα παρόμοια με την εικόνα του ασθματικού παροξυσμού.
Οπωσδήποτε, πρέπει να πούμε ότι το αλλεργικό άσθμα είναι το λεγόμενο «γνήσιο άσθμα», ενώ το άλλο που οι παροξυσμοί προκαλούνται από καρδιοπάθειες, βρογχίτιδες, βρογχιεκτασίες κ.α., λέγεται συμπτωματικό ή ψευδές άσθμα. Ακόμα δεν υπάρχει θεραπεία για το άσθμα, αλλά με διάφορα φάρμακα, πάντα με ιατρική συνταγή, μπορούν να μειωθούν τα συμπτώματα ή και να εξαλειφθούν.
Κάποιες οδηγίες που θα μπορούσε κανείς να δώσει είναι να προσέξει ο ασθενής τις αλλεργίες του, όπως τις διάφορες τροφές, τη γύρη, τα διάφορα κατοικίδια, τη μούχλα που προέρχεται από την υγρασία κ.α.. Να έχετε σε έλεγχο τη σκόνη, να ανοίγετε τα παράθυρά σας για να απομακρύνετε έντονες ή δυσάρεστες μυρωδιές, όπως τον καπνό του τσιγάρου. Εννοείται βέβαια ότι δεν πρέπει να καπνίζετε.
Μην αγνοείτε τα πρώτα σημάδια της κρίσης του άσθματος, ακόμα και αν σας φαίνονται στην αρχή ήπια, όπως η δύσπνοια, ο βήχας ή η πιο γρήγορη αναπνοή
πηγή.lifemag.gr
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|1074BF77-BDDD-406B-B399-295148AEED59
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|CC457BBF-D3AE-4105-B83C-28310683E23F