Η περιποίηση του σύγχρονου άνδρα

Κοινοποίηση

Πιστεύουν άραγε πολλοί ακόμη στις μέρες μας ότι οι άντρες στο μεγαλύτερο σύνολο τους περιμένουν ακόμη υπομονετικά τη γυναίκα τους να ετοιμαστεί, όντας αυτοί ήδη ντυμένοι;
Αν υπάρχουν ακόμη κάποιοι που το πιστεύουν αυτό μάλλον θα πρέπει σύντομα να αναθεωρήσουν. Αυτά τα λέω γιατί σερφάροντας και γω ακατάπαυστα στο διαδίκτυο βρέθηκα μπροστά σε μια Βρετανική έρευνα που διεξήχθη σε ένα σύνολο 5.000 ανδρών και αναφερόταν ακριβώς εκεί.

Σύμφωνα με όσα μας πληροφορούσαν ένας άνδρας χρειάζεται για τη περιποίηση του περίπου 81 λεπτά ημερησίως, αντιθέτως με μια γυναίκα που «βολεύεται» με περίπου 75 λεπτά. Σε όλο αυτό το χρόνο συμπεριλαμβάνουμε και το ντους, το ξύρισμα και κάθε είδους περιποίηση. Στον άνδρα αυτή περιλαμβάνει από αντιγηραντικούς ορούς έως κρέμες ματιών και καλλυντικά ενυδάτωσης! Ίσως διαβάζοντας αυτά εδώ κάποιοι (ειδικότερα μεγαλύτερης ηλικίας) θα απορούν πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο.
Δεν είναι όμως κάτι ιδιαιτέρως ανησυχητικό αλλά ούτε και κάτι που χρειάζεται μεγάλη σκέψη. Στη πραγματικότητα είναι κάτι που απλά το καθορίζουν τα χρόνια. Ο κόσμος συνεχώς αλλάζει, τα πράγματα εξελίσσονται και είναι πολύ λογικό κάτι παρόμοιο να συμβαίνει και στη περίπτωση αυτή.
Όταν οι εταιρείες καλλυντικών ξεκίνησαν να πλασάρουν στην αγορά και προϊόντα περιποίησης που να αφορούν τους άντρες, σαφώς και είχαν προβλέψει την απήχηση τους.
Τα χρόνια των ανδροκρατούμενων εποχών και των ελαχίστων δικαιωμάτων που κατείχαν οι γυναίκες περάσανε ανεπιστρεπτί. Πλέον τα κάθε λογής ταμπού που είχε δημιουργήσει το κοινωνικό σύνολο αναφορικά με τις σχέσεις και τους τρόπους αντίδρασης των δύο φύλων έχουν αφανιστεί. Κάνεις δεν απαρνείται την παράδοση και κανείς δε πρέπει να παραβλέπει το παρελθόν, αλλά είτε το θέλουμε είτε όχι, το παρελθόν ναι μεν μας διδάσκει αλλά ταυτόχρονα όσο μένουμε σε αυτό μας καθηλώνει σε σκέψεις άλλων εποχών.
Διαφορετικά θα έπρεπε ακόμη να ξυριζόμαστε με τη φαλτσέτα ή να αφήνουμε το πρόσωπο μας απροστάτευτο σε μολύνσεις, και ερεθισμούς. Σαφώς και δε λέει κανείς ότι πρέπει να φτάσουμε και σε «γυναικεία επίπεδα» άλλα σίγουρα υπάρχουν ορισμένα προϊόντα που μας προσφέρουν ανακούφιση.

Ειδικότερα σήμερα όλα αυτά έχουν περάσει, ή αν προτιμάτε κατάφεραν να μας τα περάσουν, στην ιδιοσυγκρασία του καθενός. Καλώς ή κακώς οφείλουμε να αποδεχόμαστε αυτή την εξέλιξη ανεξαρτήτως κατά πόσο είμαστε σε θέση να την ακολουθήσουμε.
Η εξωτερική μας όμως εικόνα στις μέρες μας, είναι ένα ζήτημα που μας ακολουθεί από το εργασιακό μας περιβάλλον έως τις προσωπικές μας ανθρώπινες σχέσεις. Η έρευνα αυτή ουσιαστικά επιβεβαιώνει πως τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος του αντρικού πληθυσμού έχει αρχίσει και κατανοεί τη σημαντικότητα αυτής της εξωτερικής εικόνας.
Είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση προς τον σημερινό άνδρα. Τίποτα άλλο. Γιατί ουσιαστικά ο εαυτός μας, μας ανήκει και τον διαχειριζόμαστε όπως εμείς θέλουμε.
Άλλωστε η αυτοπεποίθηση δεν είναι κάτι που αποκτάται κυρίως, με καλλυντικά και με κρέμες. Είναι ένας συνδυασμός των καλών εγωιστικών στοιχείων του χαρακτήρα μας. Αν μπορούμε εμείς να την αναδείξουμε με τον εσωτερικό δυναμισμό μας και τη προσωπικότητα μας έχει καλώς. Διαφορετικά, λίγη κρεμούλα δε κάνει και κακό…

Συγγραφέας: Αχιλλέας Τζορμακλιώτης

Το άρθρο αναδεικνύει το κατά πόσο επηρεάζεται η ζωή μας στο πέρασμα των χρόνων. Ένας από αυτούς τους τομείς που έχει υποστεί τέτοιου είδους επιρροή είναι και η περιποίηση του άντρα ως προς τον εαυτό του κάνοντας πράγματα που παλαιότερα ίσως και να θεωρούνταν αστεία. Φυσικά δεν υπάρχει κάτι κακό σε αυτό καθώς ο καθένας μπορεί να κάνει για τον εαυτό του ότι αυτός αισθάνεται καλύτερο, αρκεί όμως να γνωρίζει ο καθένας μας πως η αποκλειστική μας ομορφιά κρύβεται μέσα μας.
Μόνο από εκεί αντλείται η εκτίμηση που τρέφουμε για τον εαυτό μας. Η εξωτερική περιποίηση του εαυτού μας είναι όμως και αυτό ένα κομμάτι της αυτοπεποίθησης μας που σίγουρα μπορεί να παίζει μεγάλο ρόλο σε κάποιους ώστε να τους την εξυψώσει. Όποτε μάλλον δε θα έπρεπε να είμαστε και τόσο καχύποπτοι και οι άντρες αλλά και οι γυναίκες ως προς αυτό. Είναι κάτι που το επιτάσσουν οι «καιροί» που ζούμε.
Τέλος, η ιδέα του άρθρου άλλα και η βασική του δομή βασίζεται επάνω σε μια έρευνα μεγάλης αλυσίδας βρετανικών ξενοδοχείων που είδε το φώς της δημοσιότητας στηριζόμενη σε αυτό ακριβώς το θέμα.



7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|92B93F92-6F2F-4F36-8915-88FADEA6F9B6
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|29796C63-00B7-4CB5-96CC-422D5CFC9A19
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok