Μικρόβια του στόματος ευθύνονται για την επιδείνωση των όγκων του παχέος εντέρου σύμφωνα με μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, η οποία δημοσιεύθηκε στο Cell Host & Microbe.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα μικρόβια με την ονομασία φουσοβακτήρια χρησιμοποιούν το κυκλοφορικό μας σύστημα για να φτάσουν στους όγκους, μέσω μιας ειδικής πρωτεΐνης (sugar-binding protein). Τα φουσοβακτήρια είχαν ανιχνευθεί από τους επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και σε παλαιότερες μελέτες στις οποίες και είχε διαπιστωθεί για πρώτη φορά ότι προωθούν τον σχηματισμό όγκων στο παχύ έντερο και επιδεινώνουν τον ορθοκολικό καρκίνο σε ζώα
Η νέα αυτή μελέτη ήταν η πρώτη που έριξε φως στον τρόπο που μετακινούνται τα μικρόβια από το στόμα στο έντερο και στο πώς εντοπίζονται και πληθαίνουν σε όγκους του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Χάρβαρντ καθώς και επιστήμονες από την Οδοντιατρική Σχολή του Εβραϊκού Πανεπιστημίου Hadassah στο Ισραήλ, τα ευρήματα δείχνουν ότι τα φουσοβακτήρια τα οποία ταξιδεύουν μέσω του αίματος, χρησιμοποιούν την sugar-binding protein για να κολλήσουν σε αναπτυσσόμενους πολύποδες και όγκους του παχέος εντέρου, μέσω των οποίων πολλαπλασιάζονται και στη συνέχεια επιταχύνουν τη νόσο.
Η επικεφαλής ερευνήτρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και του Κέντρου Καρκίνου Dana-Farber, Dr Wendy Garrett, ανέφερε ότι η αποκάλυψη του μηχανισμού που τα οδηγεί στον όγκο, αλλά και η γνώση γιατί τα φουσοβακτήρια αφθονούν εκεί, έχουν εξαιρετική σημασία γιατί στο μέλλον θα μπορούσαν να φτιαχτούν καινοτόμες θεραπείες που θα παρεμποδίσουν αυτή τη διαδικασία και θα σταματήσουν την εξέλιξη των όγκων.
Ο δεύτερος συγγραφέας της μελέτης, ερευνητής της Οδοντιατρικής Σχολής του Εβραϊκού Πανεπιστημίου Hadassah, Dr Gilad Bachrach, τόνισε ότι στα θετικά της μελέτης είναι ότι σε αυτήν, εκτός από μοντέλα ποντικών, συμπεριελήφθησαν και ανθρώπινα δείγματα. Ωστόσο, είπε ότι υπάρχει και ένα αρνητικό, και είναι το γεγονός ότι τα διαθέσιμα μοντέλα ποντικών για το ορθοκολικό αδενοκαρκίνωμα δεν αντανακλούν πλήρως την αργή ανάπτυξη της νόσου στους ανθρώπους.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι φουσοβακτήρια υπάρχουν και σε άλλα καρκινικά δείγματα όπως από το ήπαρ, όχι όμως και σε μη καρκινικά ηπατικά δείγματα.
Αναλύοντας αυτά τα αποτελέσματα ο γενικός χειρουργός και εξειδικευμένος στη χειρουργική ογκολογία και προηγμένη λαπαροσκοπική χειρουργική Δρ. Εμμανουήλ Ζαχαράκης - Διευθυντής Χειρουργικής Ανωτέρου Πεπτικού, Κλινική ΙΑΣΩ General (Αθήνα) και Συνεργάτης Κλινικής ‘Άγιος Λουκάς’ (Θεσ/νίκη) - Επ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Imperial College London επεσήμανε ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η 3η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο. Οι άνδρες να αντιμετωπίζουν ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου σε ποσοστό 4,7%, ενώ οι γυναίκες σε ποσοστό 4,4%.
Ο βασικός λόγος είναι η εξαλλαγή ορισμένων πολυπόδων, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως είναι η παχυσαρκία, συγκεκριμένα είδη διατροφής, το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και η έλλειψη άσκησης
Ναυτεμπορική
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|362CAB5D-88DF-48E1-81AB-8D375D25E0C3
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|3AF10586-2226-4BCD-BC81-CF8CFC2F4452