Διατροφική αλλεργία vs. δυσανεξία/ευαισθησία: Ενδείξεις-κλειδιά για να τις ξεχωρίσετε

Κοινοποίηση



Όταν εμφανίζονται ενοχλήσεις αμέσως μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι οφείλονται σε αντίδραση του οργανισμού μας σε κάποιο από τα συστατικά του πιάτου που μόλις καταναλώσαμε.

Μερικές φορές όμως τα συμπτώματα είναι «παραπλανητικά» και είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε αν οφείλονται σε διατροφική αλλεργία, δυσανεξία ή ευαισθησία.



Δείτε ποια είναι τα σημεία-κλειδιά που υποδεικνύουν μάλλον διατροφική δυσανεξία ή ευαισθησία και όχι διατροφική αλλεργία.

- Στομαχικές ενοχλήσεις

Μια αλλεργική αντίδραση «καθοδηγείται» από το ανοσοποιητικό σύστημα, επομένως τα συμπτώματα είναι λίγο-πολύ τα ίδια, ασχέτως του αλλεργιογόνου που τα προκαλεί (π.χ. γύρη, τσίμπημα εντόμου, φιστίκια). Το ανοσοποιητικό σύστημα ελέγχει ένα ευρύ φάσμα πρωτεϊνών του αίματος που ονομάζονται αντισώματα, τα οποία αναζητούν και εξουδετερώνουν παθογόνους εισβολείς, όπως βακτήρια και ιούς. Όταν ένα άτομο έχει διαπιστωμένη διατροφική αλλεργία, τα αντισώματα αναγνωρίζουν μια πρωτεΐνη που υπάρχει σε κάποια τροφή ως επικίνδυνη ουσία. Το αντίσωμα ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE) επιτίθεται στην πρωτεΐνη και εκδηλώνονται στη συνέχεια διάφορα συμπτώματα, από βήχα και δύσπνοια έως δερματικά εξανθήματα και δυσκολία κατάποσης.

Από την άλλη, μια διατροφική δυσανεξία ή ευαισθησία εκδηλώνεται κυρίως με γαστρεντερικές ενοχλήσεις, όπως η διάρροια, η δυσκοιλιότητα, τα αέρια και το φούσκωμα. Η δυσανεξία/ευαισθησία είναι αποτέλεσμα έλλειψης κάποιο ενζύμου, το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες διασπά ένα συστατικό. Για παράδειγμα, τα άτομα που έχουν διαπιστωμένη δυσανεξία/ευαισθησία στη λακτόζη δεν διαθέτουν το ένζυμο λακτάση που διασπά το σάκχαρο λακτόζη των γαλακτοκομικών.

- Πονοκέφαλος

Εάν το μοναδικό ή το πιο σοβαρό σύμπτωμα που εκδηλώνεται μετά την κατανάλωση του γεύματος είναι ο πονοκέφαλος, πιθανότατα δεν είναι αποτέλεσμα διατροφικής αλλεργίας, καθώς η κεφαλαλγία δεν αποτελεί τυπική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ένας ήπιος ή ισχυρός πονοκέφαλος, η πνευματική σύγχυση, η έλλειψη συγκέντρωσης ή οποιαδήποτε αλλαγή στην συμπεριφορά είναι πιο πιθανό να οφείλονται σε διατροφική δυσανεξία ή ευαισθησία.

- Σταδιακή εκδήλωση των συμπτωμάτων

Σε περίπτωση δυσανεξίας ή ευαισθησίας, οι ενοχλήσεις δεν γίνονται αισθητές αμέσως και μπορεί να κορυφωθούν σε διάστημα έως και μίας ώρας. Από την άλλη, η διατροφική αλλεργία εκδηλώνεται σχεδόν αμέσως. Συγκεκριμένα, η αλλεργική αντίδραση κορυφώνεται σε διάστημα περίπου 30 λεπτών μετά την έκθεση στον αλλεργιογόνο παράγοντα.

- Συχνότητα συμπτωμάτων

Μια διατροφική δυσανεξία ή ευαισθησία δεν συνεπάγεται πάντα ενοχλήσεις μετά την κατανάλωση του «ένοχου» συστατικού. Σε περίπτωση ευαισθησίας στη γλουτένη, για παράδειγμα, μετά την κατανάλωση πολύ μικρής ποσότητας της συγκεκριμένης πρωτεΐνης μπορεί τα συμπτώματα να είναι άλλοτε πιο έντονα και άλλοτε πιο ήπια ή και ανύπαρκτα. Αντίθετα, όταν πρόκειται για διατροφική αλλεργία, τα συμπτώματα εκδηλώνονται πάντοτε και μάλιστα είναι αρκετά έντονα.

πηγή.onmed.gr

7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|639A8196-09F9-42F4-A21D-AFC703F45DCF
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|8CE2216F-C90C-4A88-96B8-A70B9529CE67
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok