Φοβάστε να μιλήσετε δημόσια; | 7 τρόποι για να το κάνετε με επιτυχία

Κοινοποίηση
Η πρώτη φορά που έπρεπε να μιλήσω δημόσια ήταν στο νηπιαγωγείο των παιδιών μου. Ήμουν τόσο νευρική που τα γόνατα μου έτρεμαν και τα χέρια μου έτρεχαν πάνω κάτω στα χαρτιά των σημειώσεων μου. Η αλήθεια είναι ότι ήμουν επικεντρωμένη στον εαυτό μου –στο να κάνω καλή εντύπωση και να μην γίνω ρεζίλι- και όχι στους ανθρώπους στο δωμάτιο. Κι ας ήταν μόλις τρεις στον αριθμό.

Αυτή η πρώτη δημόσια ομιλία ήταν μια αρχή χαμηλών προσδοκιών και μέτριων αποτελεσμάτων. Έκτοτε έχω μιλήσει σε χιλιάδες ακροατήρια και έχω βελτιωθεί πραγματικά. Η χρονική στιγμή όμως που άλλαξε τα πράγματα μέσα μου ήταν όταν μια μέρα στο Κολόμπους του Οχάιο ένα τεχνικό πρόβλημα με άφησε χωρίς προτζέκτορα και σημειώσεις. Αγχωμένη ότι είχα ήδη χάσει το παιχνίδι, πήγα στο μπάνιο και Του απευθύνθηκα, όπως συνήθως: «Θεέ μου, εγώ και πάλι. Έχεις καμιά συμβουλή να μοιραστείς μαζί μου;».

Και όπως πάντα ένας θεϊκός ψίθυρος μου έδωσε τη λύση. «Ξέρεις τη δουλειά σου Μάγκι. Δεν χρειάζεσαι αυτές τις σημειώσεις. Απλά μίλα από την καρδιά σου και όλα θα πάνε καλά». Και πραγματικά όλα πήγαν τέλεια. Για την ακρίβεια ήταν η καλύτερη παρουσίαση που είχα κάνει μέχρι τότε. Περισσότερο από την καρδιά, λιγότερο από το κεφάλι.

Αμέτρητοι άνθρωποι με ρωτούν για το πώς να μιλήσουν μπροστά σε κόσμο με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Πολλές φορές μάλιστα μοιράζονται μαζί μου ιστορίες μεγάλου άγχους. Στην πραγματικότητα όλα έχουν να κάνουν με τον φόβο της έκθεσης, τον φόβο της απόρριψης, τον φόβο της κριτικής, τη γελοιοποίηση, την κοινωνική και επαγγελματική ταπείνωση.

Γι’ αυτό και το πρώτο πράγμα που τους συμβουλεύω είναι το εξής: Μην επικεντρώνεστε μόνο σε εσάς. Μπορεί να μοιάζει απλοϊκό, όμως όταν ασχολούμαστε μόνο με εμάς, δεν βλέπουμε τον αντίκτυπο των λέξεων μας στους άλλους.

Τα κλειδιά για δημόσιες ομιλίες που θα σας κερδίσουν τον σεβασμό και θα ευεργετήσουν τους άλλους είναι τα ακόλουθα.

Βάλτε τον πιο ψηλό στόχο

Ό,τι προέρχεται από τη καρδιά, απευθύνεται στη καρδιά. Οπότε ξεκαθαρίστε τις καλύτερες προθέσεις σας για τους ανθρώπους ενώπιον των οποίων θα μιλήσετε, αλλά και για εκείνους που θα επηρεαστούν έμμεσα από τα λεγόμενα σας.

Έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι η ομιλία σας δεν δίδεται για να αποδείξετε την εξυπνάδα σας, να κερδίσετε οπαδούς ή να δείξετε πόσο σωστοί είστε εσείς και πόσο λάθος όλοι οι άλλοι. Γίνεται για να κάνετε τα πράγματα καλύτερα.
Περιορίστε τα μηνύματα σας

Κρατήστε την ομιλία σας απλή. Οι άνθρωποι μπορούν να απορροφήσουν συγκεκριμένο αριθμό πληροφοριών. Ποιο είναι το βασικό μήνυμα που θέλετε να τους περάσετε; Ποιες οι βασικές δράσεις που θέλετε να αναλάβουν;

Περιορίστε τον αριθμό και την έκταση των μηνυμάτων σας και μην το παρακάνετε. Δεν εξυπηρετεί κανέναν εάν το κοινό σας φύγει από την παρουσίαση σας με την αίσθηση ότι απλά έχασε το χρόνο του. Εάν χρησιμοποιείτε σλάιντς για να δώσετε έμφαση στα βασικά σας μηνύματα, μην προσπαθήσετε μετά με τα λόγια να μοιραστείτε όλη τη γνώση που έχετε για το θέμα.

Απλά θα χάσετε την προσοχή του κοινού σας. Όσα λιγότερα λέτε, τόσο περισσότερα κερδίζετε.

Δείξτε, μην λέτε μόνο

Πριν από μερικούς μήνες, γνώρισα τον σύζυγο μιας νέας φίλης. Αμέσως μου είπε ότι «έχουμε συναντηθεί στο παρελθόν. Ήσουν η αρχική ομιλήτρια σε ένα συνέδριο πωλήσεων της εταιρείας στην οποία εργάζομαι. Θυμάμαι την ιστορία που είπες για το ατύχημα του αδελφού σου με τη μηχανή». Και συνέχισε λέγοντας μου ότι η ιστορία αυτή τον δίδαξε πώς να επανακαθορίσει τους στόχους του, όταν τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με τα σχέδια του.

Ποιο είναι το νόημα; Οι άνθρωποι θυμούνται τις ιστορίες και όχι τα στατιστικά στοιχεία. Εάν μιλούσα μόνο για την επιστήμη του επανακαθορισμού, τότε θα είχε εδώ και καιρό ξεχάσει την ομιλία μου.

Γι’ αυτό μοιραστείτε ιστορίες, δικές σας ή των άλλων, και επιστρατεύστε το χιούμορ σας, όπου θεωρείται ότι είναι ταιριαστό.

Να είστε ταπεινοί και αυθεντικοί

Πριν οι άνθρωποι αποφασίσουν τι σκέφτονται γι’ αυτά που λέτε, αποφασίζουν τι σκέφτονται για εσάς. Να είστε σίγουροι ότι κανείς δεν συμπαθεί τους αλαζόνες, αυτούς που διατυμπανίζουν τις γνώσεις τους και μιλούν μόνο για τον εαυτό τους.

Το κοινό θέλει να ξέρει τον άνθρωπο απέναντι του και όχι να βλέπει ένα καρτούν. Όλοι μας ταυτιζόμαστε με τους άλλους περισσότερο μέσα από τις αδυναμίες παρά τις νίκες μας, από τις ιστορίες απογοήτευσης που ζήσαμε και όχι από όσα καταφέραμε με την πρώτη προσπάθεια. Οπότε μοιραστείτε το ταξίδι σας, αλλά ισορροπείστε τα επιτεύγματα σας με όσες αποτυχίες ξεπεράσατε πριν από αυτά.

Μια τέτοια προσέγγιση δεν σημαίνει ότι δεν ξέρετε την αξία σας και δεν πιστεύετε στον εαυτό σας. Σημαίνει ότι γνωρίζετε να μιλάτε με μετριοφροσύνη για εσάς, περιέργεια για τους άλλους και αυθεντικότητα.

Συντονιστείτε με τη διαίσθηση σας

Το να μάθετε να διαβάζετε το κοινό σας είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνο. Το πετυχαίνετε ξεκινώντας να παρατηρείτε ποιος μοιράζεται τον χώρο μαζί σας, να μπαίνετε στη θέση του και να επιστρατεύετε την διαίσθηση σας για να μάθετε τι είναι αυτό που θέλει να ακούσει από εσάς.

Τι τον απασχολεί; Τι είναι αυτό που δεν επικοινωνεί με τους άλλους; Ποια συναισθήματα τον δυσκολεύουν; Ποιες ανάγκες που δεν έχει ικανοποιήσει, απογοητεύσεις και φόβοι στέκονται ανάμεσα σε εκείνον και όλα όσα θέλει να πετύχει; Μπορεί να είναι απλά μια μικρή ιδέα. Εξερευνήστε την.

Και μετά να είστε διατεθειμένοι να προσαρμόσετε τα λόγια σας σε αυτό που χρειάζεται να ακούσει ο απέναντι. Κατά αυτόν τον τρόπο μια καλή ομιλία γίνεται εξαιρετική.

Φερθείτε ανάλογα με τη θέση σας

Η παρουσία σας μιλάει πιο δυνατά από τα λόγια σας. Οπότε προσέξτε πως εμφανίζεστε στους άλλους, την παρουσία σας στο δωμάτιο ή στη σκηνή. Η φυσιολογία σας επιδρά στην ψυχολογία σας. Φέρεστε σαν κάποιος που ξέρει την αξία όσων θα πει;

Αυτό δεν σχετίζεται με το να παραποιήσετε το ποιος είστε ή να παρουσιάσετε ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. Αφορά την ικανότητα σας να είστε και να δείχνετε αυθεντικοί, οι κατάλληλοι άνθρωποι στην κατάλληλη θέση. Διαφοροποιήστε τη στάση σας και σταθείτε στητοί και ψηλοί. Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και έχετε συναίσθηση του εδάφους κάτω από τα πόδια σας. Να είστε άνετοι στον χώρο και να εκπέμπετε ότι έχετε το δικαίωμα να είστε εκεί.

Μετά μιλήστε με ηρεμία και σιγουριά, που θα αποκαλύπτει το σεβασμό σας στους άλλους και στον εαυτό σας, την ειλικρίνεια σας στην πρόθεση σας να τους βοηθήσετε. Η αλήθεια είναι ότι αν θέλετε κάτι πραγματικά να πείτε, θα υπάρχουν και άνθρωποι που πραγματικά θα θέλουν να το ακούσουν.

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να γίνετε καλύτεροι

Το να μιλάτε μπροστά σε κόσμο με τρόπο που κερδίζει το ενδιαφέρον των άλλων είναι μια δεξιότητα. Και όπως όλες οι δεξιότητες αναπτύσσεται και τελειοποιείται με εξάσκηση.

Οπότε μην περιμένετε μέχρι να είστε 100% σίγουροι ότι μπορείτε να μιλήσετε με τον χαρισματικό τρόπο των Τόνι Ρόμπινς και Μπίλ Κλίντον ή την κομψότητα της Όπρα για να ανοίξετε το στόμα σας. Μπορεί να περιμένετε μια ολόκληρη ζωή. Βάλτε ως στόχο, όχι να εντυπωσιάσετε αυτόματα, αλλά να βελτιώνεστε κάθε φορά που εμφανίζεστε μπροστά στο κοινό. Και να θυμάστε, δεν αφορά εσάς! Η άποψη σας έχει σημασία. Μην το αμφισβητήσετε ποτέ. Όπως δεν πρέπει και να αμφισβητείτε τον εαυτό σας.

Αντίθετα, πάρτε μια βαθιά ανάσα, εμπιστευτείτε τις δυνάμεις σας και μιλήστε για να ενημερώστε και να βοηθήσετε τους άλλους να πάνε μπροστά.πηγή.omorfizoi.gr
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok