Πως μπορείτε αξιόπιστα να “διαβάσετε” την εντερική χλωρίδα και να τη διαμορφώσετε κατάλληλα, ώστε να απαλλαγείτε από το ευερέθιστο έντερο Το ευερέθιστο έντερο (IBS) συνδέεται πάντα στενά με αλλοιώσεις της εντερικής χλωρίδας. Κάποιοι το ονομάζουν δυσβίωση κάποιοι άλλοι βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου. Σημασία δεν έχει το όνομα αλλά ότι σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων ευερεθίστου εντέρου οι μικροβιακές αποικίες του εντέρου έχουν αλλάξει σύσταση, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Εφόσον δεν υπάρχει σαφής εξέταση για να διαγνωστεί το ευερέθιστο έντερο (ή σπαστική κολίτιδα), η διάγνωση γίνεται με βάση συμπτωματολογία και με απόρριψη άλλων ενδεχομένων, όπως οι λοιμώξεις, ο καρκίνος και οι φλεγμονώδεις διαταραχές του εντέρου.
Το ευερέθιστο έντερο μπορεί να μην είναι επικίνδυνη νόσος, όσον αφορά τη ζωή, αλλά μπορεί να είναι καταστροφική για τις κοινωνικές συναναστροφές και την εργασία. Μπορεί να περιλαμβάνει χρόνια διάρροια, χρόνια δυσκοιλιότητα ακόμη και συνδυασμό αυτών των δύο. Σε όλες τις περιπτώσεις, η εντερική χλωρίδα παίζει πρωτεύοντα ρόλο.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η χλωρίδα διαταράσσεται, οι κυριότεροι από τους οποίους είναι: Ισχυρή αντιβίωση κάποια στιγμή παλιότερα ή και πιο πρόσφατα
Κάποια λοίμωξη μετά την οποία σταδιακά ξεκίνησαν τα συμπτώματα
Μετατραυματικό στρες (θάνατος αγαπημένου, διαζύγιο κ.ά)
Εμβολιασμός
Τραυματισμός
Υψηλό στρες
Ευαισθησία σε συγκεκριμένες τροφές
Αν τα συμπτώματά σας σχετίζονται με κάποιο από τα παραπάνω, τότε είναι σίγουρο ότι πρέπει άμεσα να ελέγξετε τη σύσταση της χλωρίδας σας. Όλα τα παραπάνω σχετίζονται με ισχυρές μεταβολές του ανοσοποιητικού. Εφόσον η εντερική χλωρίδα είναι ρυθμιστής του ανοσοποιητικού, οτιδήποτε απορυθμίζει τη λειτουργία του έχει άμεση επίπτωση και στους μικροβιακούς πληθυσμούς.
Πώς όμως θα ελέγξω πλήρως την εντερική χλωρίδαΗ εντερική χλωρίδα βρίσκεται στο μεγαλύτερο μέρος του εντέρου. Αποτελείται από περίπου 1 τρισεκατομμύριο βακτήρια και η ακριβής ανάλυσή τους είναι αδύνατη. Υπάρχει όμως τρόπος να μετρηθούν με μεγάλη ακρίβεια οι κυριότεροι παθογόνοι μικροοργανισμοί και να βρεθούν ποιες ουσίες μπορούν να μειώσουν τον πληθυσμό τους. Παράλληλα, μπορούμε να μετρήσουμε τα
“καλά βακτήρια” όπως οι Lactobacillus και Bifidobacterium sp, τα οποία μπορούμε να τα βοηθήσουμε να αναπτυχθούν και να διατηρούν υψηλή συγκέντρωση.
Άλλωστε έχει πολύ μεγάλη σημασία τα καλά βακτήρια να είναι σε μεγάλες ποσότητες, ώστε να καλύπτουν τον εντερικό χώρο που θα μπορούσαν να αποικίσουν άλλα βακτήρια και μύκητες όπως η Candida. Τέλος, υπάρχουν ακόμη πολλοί λόγοι, όπωςεξωκρινής παγκρεατική ανεπάρκεια, χολική δυσλειτουργία, αυξημένη ηπατική παραγωγή χολικών οξέων, υπερχλωρυδρία, εντερική φλεγμονή, αλλοίωση οξύτητας κοπράνων, ενζυμικές ανεπάρκειες κ.ά. που έχουν άμεση επίδραση στη χλωρίδα.
Όλα αυτά πρέπει να εκτιμηθούν και να έχουμε έτσι την πιο πλήρη και εμπεριστατωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος. Όλα αυτά σε μία μεγάλη και απολύτως ευαίσθητη εξέταση πολλαπλών δεικτών.
Τι μπορεί να προκαλέσει η διαταραγμένη εντερική χλωρίδαΌπως είπαμε η εντερική χλωρίδα είναι σημαντικός ρυθμιστής του ανοσοποιητικού. Η αλλοίωσή της έχει συνδεθεί με ένα τεράστιο εύρος διαταραχών όπως τα αυτοάνοσα (ρευματοειδής αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας, Crohn’s κ.ά.), τη φλεγμονή (ελκώδης κολίτιδα, καρκίνος κ.ά.) αλλά και νευροεκφυλιστικέςνόσους (Parkinson, Alzheimer κ.ά.). Επιπλέον, τόσο από τη βιβλιογραφία αλλά κυρίως από τη δική μας εμπειρία, παιδιά στο φάσμα του αυτισμού αλλά και οι γονείς τους έχουν σημαντικά επίπεδα αλλοίωσης στην εντερική χλωριδα, όπου εντοπίζονται μύκητες και παράσιτα. Μάλιστα, η αποκατάσταση μιας φυσιολογικής χλωριδας έχει άμεση επίπτωση στη συμπτωματολογία.
Τι μπορεί να βρούμε στην εξέταση ΠαράσιταΣτο 15% των περιπτώσεων χρόνιου IBS εντοπίζονται παράσιτα στα κόπρανα. Κυρίως εντοπίζονται σε περιπτώσεις διάρροιας ή μαλακών κοπράνων. Ακόμα και αν παλαιότερα έχει γίνει εκρίζωση κάποιου παρασίτου, αυτό μπορεί να έχει παραμείνει και να ξαναεμφανιστεί μετά από χρόνια.
Επιπλέον, αν έχετε ζήσει σε περιοχές με όχι πολύ καθαρό νερό (πηγάδι, στέρνα κλπ), αν έχετε ταξιδέψει σε χώρες όπου η υγιεινή είναι χαμηλότερη ή κατασκηνώνετε σε περιοχές που δεν υπάρχει έλεγχος παρασίτων είναι πολύ πιθανό να βρεθεί κάποια Giardia,Dientamoeba fragilis ή Blastocystis hominis. ΚΑΙ ΤΑ 3 σχετίζονται με IBS.
ΒακτήριαΒακτήρια όπως το Campylobacter ή Enterobacter είναι κρυφές αιτίες IBS. Όπως και με τα παράσιτα δε θα μας δείξει μόνο αν υπάρχουν αυτά τα βακτήρια, αλλά και με ποιους φυσικούς (και φαρμακευτικούς) τρόπους μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε ότι σε δύο διαφορετικά άτομα, μπορεί να υπάρχει το ίδιο βακτήριο, αλλά σε κάθε περίπτωση να είναι διαφορετικό το στέλεχος. έτσι χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση ο καθένας ξεχωριστά.
Μύκητες (Candida Albicans)Μύκητες όπως η Candida και το Geotrichum συνεισφέρουν στις περιπτώσεις διαγνωσμένης σπαστικης κολιτιδας. Πολλά ακόμα στελέχη των δύο αυτών μυκήτων συνεισφέρουν σε εντερικές ζυμώσεις που καταστρέφουν την υγιή χλωρίδα. Επιπλέον, παράγουν και τοξίνες (εντεροτοξίνες ή μυκοτοξίνες) οι οποίες περνούν στην κυκλοφορία και προκαλούν ακόμη περισσότερα συστημικά προβλήματα.
Φιλικά βακτήριαΟι αντιβιώσεις, η ακτινοβολία, η ρύπανση και τα φυτοφάρμακα καταστρέφουν κυριολεκτικά τη χλωρίδα του εντέρου. Από τη στιγμή που θα αρχίσει να αποστειρώνεται το έντερο, τα πρώτα βακτήρια που θα συναντήσουμε στον αέρα ή στις τροφές θα αποικίσουν το εύφορο έδαφος του λεπτού εντέρου. Συνήθως αυτά είναι παθογόνα του αέρα, στις τροφές ή ακόμα χειρότερα ενδονοσοκομειακά.
Για το λόγοι αυτό πρέπει να τρώμε ζυμωμένες τροφές, να παίρνουμε ικανοποιητικές ποσότητες προβιοτικών και να προσέχουμε την υγιεινή μας.
πηγή.nutrilabs.gr
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|68AE81DA-5850-4CA8-8128-265818445A71
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|F31CE118-F4C1-43E5-98EF-A3A5B5F81388