Η κουρκουμίνη είναι η πιο άφθονη φυσική φαινόλη (κουρκουμινοειδές) που υπάρχει στο κουρκούμη, το ινδικό μπαχαρικό κάρυ, και του δίνει το κίτρινο χρώμα του. Προερχόμενος από τα ριζώματα του φυτού Curcuma longa, η σκόνη κουρκούμη χρησιμοποιείται εκτενώς στη μαγειρική και τη συντήρηση τροφίμων της Νοτίου Ασίας.
Λόγω των διαφόρων φαρμακευτικών ιδιοτήτων του, ο κουρκούμη εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στην ιατρική της Αγιουρβέδας για δερματικές, αναπνευστικές και γαστρεντερικές παθήσεις, διαταραχές του ήπατος, μυϊκοί σπασμοί, πόνοι στις αρθρώσεις και επούλωση πληγών. Τις τελευταίες δεκαετίες, η κουρκουμίνη έχει μελετηθεί για να αξιολογήσει τις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και ανοσοδιαμορφωτικές της ιδιότητες.Ως αντιοξειδωτικά, οι ενώσεις κουρκουμινοειδών βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος βελτιώνοντας το ιξώδες του αίματος και μειώνοντας τον σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες, οι οποίες εμποδίζουν τη σωστή κυκλοφορία του αίματος. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης μειώνοντας τα επίπεδα χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλης (LDL) και τριγλυκεριδίων 1 . Επιπλέον, μπορεί να αντιστρέψει την αντίσταση στην ινσουλίνη στα αρχικά στάδια του διαβήτη και να υποστηρίξει τη δράση ορισμένων αντιδιαβητικών συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Ενεργώντας ως καθαριστής ελευθέρων ριζών η κουρκουμίνη μπορεί να αποτρέψει την οξειδωτική βλάβη του DNA. Αυτή η βλάβη στο κυτταρικό DNA είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο μετατρέποντας ένα φυσιολογικό κύτταρο σε καρκινικό κύτταρο. Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της κουρκουμίνης περιλαμβάνουν διάφορους κυτταρικούς μηχανισμούς όπως μείωση της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων, έναρξη απόπτωσης (θάνατος καρκινικών κυττάρων), αναστολή ενζύμων μεταλλοπρωτεϊνάσης μήτρας χώνευσης κολλαγόνου και πρόληψη αγγειογένεσης. Με την πρόκληση των ενζύμων που εμπλέκονται στον κυτταρικό θάνατο, η κουρκουμίνη μπορεί επιλεκτικά να εξαλείψει τα καρκινικά κύτταρα που σχηματίζονται στα συστήματα οργάνων. Επιπλέον, η κουρκουμίνη δείχνει ενέργειες πολύ παρόμοιες με τα πιο πρόσφατα αναπτυγμένα αντικαρκινικά φάρμακα, όπως το Herceptin, το Humira και το Avastin κ.λπ., τα οποία έχουν επικίνδυνες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρενέργειες 2. Ενώ αυτά τα φάρμακα είναι κατασταλτικά του ανοσοποιητικού συστήματος, η κουρκουμίνη έχει ισχυρές ιδιότητες διαμόρφωσης του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς μπορεί να ενεργοποιήσει τα λευκά αιμοσφαίρια (WBCs ή «κύτταρα της αστυνομίας») και τα φυσικά δολοφονικά κύτταρα που βοηθούν στην καταπολέμηση λοιμώξεων.
Μελετήσαμε την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού κουρκουμίνης, κουερσετίνης, ρεσβερατρόλης και άλλων φυσικών φυτικών ενώσεων έναντι κυττάρων μελανώματος (καρκίνος του δέρματος) 3 . Αυτό το συγκεκριμένο μείγμα παρουσίασε σημαντικά αντικαρκινικά αποτελέσματα αναστέλλοντας την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων κατά 80% και μπλοκάροντας εντελώς τα ένζυμα MMP που είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου. Αυτός ο συνδυασμός προκάλεσε επίσης απόπτωση σε κύτταρα μελανώματος. Ο αριθμός των νεκρών κυττάρων αυξήθηκε με μεγαλύτερες δόσεις του μείγματος.
Το αντιφλεγμονώδες δυναμικό της κουρκουμίνης είναι μια από τις συνηθέστερες ερευνητικές της πτυχές. Βοηθά στη μείωση της φλεγμονής ρυθμίζοντας φλεγμονώδεις δείκτες, όπως ένζυμα κυκλοοξυγενώνες (COX) και κυτοκίνες. Οι αναστολείς ενζύμων COX-2 είναι τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) για τη συμπτωματική ανακούφιση του αρθριτικού πόνου. Ωστόσο, κλινικές δοκιμές έχουν αποδείξει ότι η συμπλήρωση κουρκουμίνης είναι εξίσου αποτελεσματική με την ιβουπροφαίνη και άλλα παυσίπονα ΜΣΑΦ στη μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας. Επιπλέον, η κουρκουμίνη μειώνει πιθανώς την υποβάθμιση του χόνδρου που ευθύνεται για επώδυνες αρθρώσεις.
Λόγω της μοναδικής ικανότητάς του να διασχίζει το φράγμα αίματος-εγκεφάλου (ένας προστατευτικός μηχανισμός που διατηρεί ένα σταθερό περιβάλλον γύρω από τον εγκέφαλο), η κουρκουμίνη μελετάται εκτενώς σε πολλούς τύπους άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Έχει αποδειχθεί ότι σε συνέργεια με τη βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τις αμυλοειδείς πλάκες που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Alzheimer.
Με τέτοιες πολύπλευρες δράσεις που προάγουν την υγεία, η κουρκουμίνη είναι κάτι περισσότερο από ένα «μπαχαρικό κάρυ» και πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στα καθημερινά μας σχήματα υγείας.
Yi-Sun Yang, et αϊ., Phytoth Res, τόμος 28:12, σελ. 1770–1777, (2014)
Aggarwal BB et al., Adv Exp Med Biol. 2007, 595: 1-75.
MW Roomi et al., Πρακτικά της 102ης Ετήσιας Συνάντησης του AACR, Τόμος 52, Περίληψη # 1503, σελ.361
πηγή.dr-rath-foundation.org
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|DE9D3235-71ED-4832-BD68-FA280FB35F15
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|67C04909-6C72-43E3-BCB9-8F6BCC161F32