Κίστος η Λαδανιά

Κοινοποίηση
Ο κίστος η λαδανιά είναι ένας χαμηλός αυτοφυής, θάμνος που φύεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Τα φύλλα και οι βλαστοί του φυτού, κατά τους θερινούς μήνες, εκκρίνουν μια ρητινώδη ουσία, γνωστή με το όνομα αλάδανος ή λάδανο.
Η ετυµολογία του κίστου, κίσθου και του παραγώγου αυτού κίσθαρος αποδίδεται στην Ελληνική λέξη κίστη που σηµαίνει πανέρι, κουτί.

Τα λαϊκά ονόµατα τα οποία και απαντώνται στα φυτά του γένους Cistus είναι: κίστοι, κίσθοι, κίσσαροι, κιστάρια, κίστα, ατίσαρα, αλίσαροι, αλιταριές (Πάρος), ξισταριά, κουνουκλιές και κουνούκλα(Σάμος).









Ειδικά για τον κρητικό κίστο( Cistus creticus L.,) αναφέρεται ότι ελληνικά ονοµαζόταν κύστος, λήδον, κουνούκλα (νεοελληνικά), κύστους, λήδον (Λατινικά), Ciste ,de crete (Γαλλικά), Λάντανο (Ιταλικά), λαδέµ αγαστί (Τούρκικα) και jara de Ladano (Ισπανικά).

Αυτή η αρωματική ρητίνη (gummi ladanum) χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων, την εποχή του Ιπποκράτη, ενάντια στους λοιμούς της χολέρας, ως αρωματική ουσία για θυμιάσεις, αλλά και στην ταρίχευση των νεκρών. Ο πατέρας της βοτανικής Διοσκουρίδης αναφέρει οτι έχει στυπτικές , θερμαντικές, μαλακτικές και αντιογκοτικές ιδιότητες Ο Ρωμαίος ιατρός Celsus αναφέρει τη χρησιμοποίηση της ρητίνης της αλαδανιάς, ως έμπλαστρο σε κακοήθη σαρκώματα. Ο Ορειβάσιος, φημισμένος Βυζαντινός ιατρός, που έζησε τον 4ο αιώνα, παρασκεύαζε αλοιφή με λάδανο κατά της τριχόπτωσης. Ο Πέρσης ιατρός Αβικέννας, αναφέρει τη χρήση του λαδάνου ως ρόφημα για γαστρεντερικά προβλήματα και με τη μορφή αλοιφής για τη θεραπεία του σπλήνα

Τον 18ο αιώνα ήταν βασικό όπλο στην αντιμετώπιση της πανώλης ενώ παρασκευάζετο και αλοιφή από την ρητίνη για διάφορες δερµατικές παθήσεις.
Μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα το λάδανο θεωρείτο ένα από τα πιο σπουδαία φάρμακα.

Σύμφωνα με τους σύγχρονους βοτανοθεραπευτές, το λάδανο έχει αντιφλεγμονώδη και αντιδιαρροϊκή δράση, είναι σπασμολυτικό, αποχρεμπτικό και αντικαταρροϊκό. Έχει καταπραϋντικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για την αϋπνία, τη διάρροια και τον πονόδοντο.
Μπορεί να αναστείλει το `βγαρτό` καλοήθους µορφής. Σαν `βγαρτό` αναφέρονται τα αποστήµατα αχελώνια, µαλάθρακες.
Επίσης αναφέρεται η χρησιμοποίηση του για σκληρούς όγκους µήτρας, και για όγκους του πρωκτού αναμειγνυόμενο µε λίπος, καθώς και σε ρινικούς πολύποδες και καρκινογόνα έλκη.

Χηµικά συστατικά

Τα κυρίαρχα συστατικά ανήκουν στην οµάδα των Διτερπενίων και ειδικώτερα των Λαβδανικών διτερπενίων, ενώ αποµονώθηκαν και συστατικά τα οποία και ανήκουν στην οµάδα των πολυφαινολικών ουσιών - κυρίως µεθυλιωµένα φλαβονοειδή αλλά και οι γλυκοσίδες τους.
Μερικά από αυτά χαρακτηρίσθηκαν σαν νέα φυσικά προϊόντα και παρουσιάσθηκαν για πρώτη φορά στην διεθνή βιβλιογραφία

O Κίστος αποτελεί το φυτό με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες στην Ευρώπη.

Πολυφαινόλες

Οι πολυφαινόλες είναι φυτικές ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και σημαντική προστατευτική δράση για την υγεία του ανθρώπου. Έρευνες έχουν δείξει πως προάγουν την καλή λειτουργία του οργανισμού και παρατείνουν το μέσο όρο ζωής.
Οι πολυφαινόλες αναστέλλουν ή περιορίζουν την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος, αυξάνουν τα επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης HDL και μειώνουν τα επίπεδα της λιπο-πρωτεΐνης LDL, της «κακής» χοληστερίνης, η οποία ευθύνεται για τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών που προκαλούν τη στεφανιαία νόσο. Χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση τους, μειώνουν την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων
Επίσης, έχουν την ιδιαίτερη ικανότητα να καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν οξείδωση στον οργανισμό και αποτελούν βασικό παράγοντα της πρόωρης γήρανσης του δέρματος. Κατά τον ίδιο τρόπο περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τις οξειδωτικές βλάβες στους ιστούς, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την αντίσταση του ανθρώπινου σε χρόνιες παθήσεις και στον καρκίνο.

Φαρμακολογική δράση

Νεώτερα πειράματα επιβεβαιώνουν την χρήση αυτή του Λαδάνου στον καρκίνο. Έτσι υπάρχουν ενδιαφέροντα αποτελέσµατα σε ίn vitro πειράματα σε κυτταρικές σειρές όπως ΚΒ, Ρ388, NSCLC-N6, RAJI, ΜΟLΤ3, Η9 οι οποίες αφορούν διάφορους τύπους καρκίνων.

Επίσης ενδιαφέρονται αποτελέσµατα έχουν δημοσιευτεί και αφορούν την αντιµικροβιακή δράση του φυτού και της ρητίνης του.

Τέλος αναφέρεται η χρησιμοποίηση της ρητίνης Λάδανο στην Παρασκευή του Αγίου Μύρου.

Ο Κίστος αποτοξινώνει το σώμα και αποβάλλει τα τοξικά βαριά μέταλλα που προέρχονται από τον καπνό των τσιγάρων, των οδοντικών σφραγισμάτων και της περιβαλλοντικής ρύπανσης.
Στη μελέτη Sieger, οι καπνιστές έπιναν μόνο 50 μιλιγκράμ τσάι Κίστου δύο φορές την ημέρα. Μετά από τέσσερις εβδομάδες, στο τέλος της εξέτασης, το επίπεδο καδμίου στο αίμα των συμμετεχόντων ήταν σημαντικά χαμηλότερο από πριν.
Η Παρασκευή του τσαγιού γίνεται ρίχνοντας 1 κουταλιά του γλυκού λάδανο σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό που το αφήνετε σκεπασμένο για 15 λεπτά. Το σουρώνετε και πίνετε ένα φλιτζάνι το πρωί και ένα το βράδυ.

Οι θεράποντες κατά τη διάρκεια της οδοντικής αποκατάστασης συμβουλεύουν ένα λίτρο τσαγιού Κίστου ημερησίως.
Απαραίτητο συμπλήρωμα είναι επίσης στους καπνιστές δια την αποβολή του καδμίου και άλλων βαρέων μετάλων.
Σήμερα κυκλοφορούν από την Γερμανική εταιρεία LR Health & Beauty σκευάσματα κίστου υπό μορφή κάψουλας για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού και την θωράκιση του οργανισμού από την οξείδωση που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες καθώς και σπρέυ δια αντιμετώπιση ιώσεων και φαρυγγαλγίας, όπως και το τσάι Κίστους για την αποβολή τοξινών.
ΥΓ.
Το λάδανο δεν πρέπει να συγχέεται με το λαύδανο, το οποίο είναι οπιούχο παρασκεύασμα (90% αλκοόλ και 10% όπιο) που χρησιμοποιείται ως κατευναστικό φάρμακο.

Το παρόν άρθρο επιμελήθηκε απο την ιατρό Παρανόμου Γεωργία για το Winners Group

7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|A02B53DA-5F6D-41D1-80AD-D087E5F9458D
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|B6836E32-9C7F-473F-8141-99D78DE19F62
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok