Συνήθως όταν μιλάμε για παραγωγικότητα έχουμε στο μυαλό μας ότι έχει να κάνει κυρίως με δύο παράγοντες:
τις δεξιότητες που χρειάζονται για να εκτελέσουμε μία εργασία και την ταχύτητα με την οποία ο καθένας από εμάς μπορεί να την εκτελέσει.
Παραβλέπουμε όμως τον παράγοντας της αυτοπεποίθησης μας, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει δραστικά το πόσο παραγωγικοί μπορεί να είμαστε ή όχι.
«Και τι σχέση μπορεί να έχει η αυτοπεποίθηση με την παραγωγικότητά μου;”, μπορεί να αναρωτηθεί κανείς. Την απάντηση για τη σχέση της, μπορείτε να την δώσετε στον εαυτό σας αν αναλογιστείτε πόσες φορές αποδώσατε λιγότερο από όσο θα μπορούσατε πραγματικά, βάσει των δεξιοτήτων σας και την ταχύτητά που έχετε, λόγω κάποιων σκέψεων που κάνατε με τις οποίες αμφισβητήσατε τις ικανότητές σας ή νιώσατε αβέβαιοι για αυτές.
Προσπαθώντας να νιώσετε περισσότερο άνετα λοιπόν με τον εαυτό σας, μπορεί να θελήσετε να βρείτε εναλλακτικά μέσα να κάνετε μία δουλειά, με τα οποία πιστεύετε ότι τα καταφέρνετε καλύτερα (π.χ. να στείλετε email σε κάποιον πελάτη αντί να επικοινωνήσετε μαζί του τηλεφωνικώς) ή να καθυστερείτε να ασχοληθείτε με αυτήν, ελπίζοντας ότι θα γίνει ένα θαύμα και δεν θα χρειαστεί να το κάνετε, αποφεύγοντας έτσι να έρθει αντιμέτωποι με τη χαμηλή σας αυτοπεποίθηση.
Αυτά όμως έχουν ως αποτέλεσμα να βλάπτεται το επίπεδο της παραγωγικότητας σας. Μήπως είναι ώρα λοιπόν να κάνετε κάτι για την αυτοπεποίθησή σας, στοχεύοντας έτσι στο βασικό αίτιο που δεν σας αφήνει να είστε όσο παραγωγικοί μπορείτε;
Δουλέψτε λοιπόν με το μυαλό σας σε 3 βήματα1.Ανοίξτε τα αυτιά σας στις σκέψεις σας. Παρακολουθείστε συνειδητά τις σκέψεις σας και τις δηλώσεις που κάνετε και βλάπτουν την παραγωγικότητά σας. «Δεν τα καταφέρνω στην τηλεφωνική επικοινωνία», «Είναι καλύτερος ο συνομιλητής μου στις διαπραγματεύσεις, δεν μπορώ να φανώ αντάξιός του», «Δεν είμαι πειστικός ως πωλητής», κτλ. Γράψτε τις σκέψεις αυτές σε ένα χαρτί.
2.Δείτε τις σκέψεις αυτές από διάφορες οπτικές γωνίες. Αν κάποιος φίλος σας έλεγε για τον εαυτό του αυτές τις σκέψεις του, ποιος θα ήταν ο αντίλογός σας;
Προφανώς η πρώτη σας αντίδραση θα ήταν να ρωτήσετε γιατί πιστεύετε καθεμία από αυτές. Πολλές φορές στην ερώτηση «γιατί» αντιλαμβανόμαστε ότι το «επειδή» που δίνουμε δεν έχει βάση και τελικά δεν ισχύει αυτό που πιστεύουμε.
Αν πάλι το «επειδή» μας έχει βάση, τότε η επόμενη ερώτηση που θα μας βοηθήσει είναι να ρωτήσουμε «Τι χρειάζεται να γίνει για να αλλάξει αυτό;»
Η απάντηση στην ερώτηση αυτή θα μας δώσει τα βήματα που χρειαζόμαστε για να δουλέψουμε πάνω σε αυτό που πιστεύουμε ότι υστερούμε. Φυσικά, αυτό δεν θα είναι εύκολο. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί, μόνο θέληση και όρεξη να δουλέψουμε πάνω σε ότι θέλουμε να βελτιώσουμε.
3.Τολμήστε να ξεπεράσετε τα όριά σας. Έχετε τη σκέψη, έχετε τον αντίλογο, το τελευταίο βήμα είναι να τολμήσετε να κάνετε το παραπάνω. Αυτό που φοβόσαστε, αυτό που θεωρείτε δύσκολο, αυτό που μπορεί να σας φέρνει σε δύσκολη θέση. Κάθε φορά που θέλετε να κάνετε μία εργασία λοιπόν και σας έρχεται στο μυαλό μία από τις αρνητικές σας σκέψεις, πείτε πως αυτό δεν ισχύει και γυρίστε την αρνητική πρόταση σε θετική.
Για παράδειγμα το «Δεν τα καταφέρνω στην τηλεφωνική επικοινωνία» κάντε το «Τα καταφέρνω στην τηλεφωνική επικοινωνία». Επαναλάβετέ το αρκετές φορές και μετά προχωρήστε στην εκτέλεση. Πίσω από αυτή την τεχνική, υπάρχει η λειτουργία της νευροπλαστικότητας, η οποία είναι η ικανότητα του εγκεφάλου μας να δημιουργεί νέες νευρικές διασυνδέσεις για διάφορες λειτουργίες, όπως για τον τρόπο που σκεφτόμαστε από συνήθεια.
Θυμηθείτε πως δεν έχει σημασία σε ποιον τομέα ή φάση της καριέρας σας είστε.
Η αυτοπεποίθηση είναι απαραίτητη για να πετυχαίνετε υψηλά αποτελέσματα και να είστε παραγωγικοί.
Άλλωστε οι διαφορά μεταξύ όσων πετυχαίνουν στον επαγγελματικό τομέα και σε αυτούς που μένουν στάσιμοι ή αποτυγχάνουν είναι στο κατά πόσο πιστεύουν στον εαυτό τους κα σε αυτά που μπορούν να καταφέρουν.
Από το περιοδικό Productive Habits
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|42214E6D-628F-43E3-89C3-E353FADFD8F7
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|33C98DE0-470A-44A6-B8EB-12AB653B5586