Ο πολύτιμος ρόλος της χολίνης

Κοινοποίηση
Η χολίνη είναι μια απαραίτητη θρεπτική ουσία που συγκαταλέγεται στο σύμπλεγμα βιταμινών Β χωρίς να είναι πραγματικά βιταμίνη, επειδή συνεργάζεται πολύ καλά με όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το σώμα σας την παράγει σε μικρές ποσότητες. Μεγαλύτερες ποσότητες πρέπει να λαμβάνονται μέσω της διατροφής σας για να έχετε αρκετή για σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Στους ενήλικες, η χολίνη με την μορφή φωσφολιπιδίων βοηθάει στην καλή λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών αποτελώντας απαραίτητο συστατικό τους , αποτελεί πρόδρομο ουσία της ακετυλοχολίνης, σημαντικού νευροδιαβιβαστή που παίζει ρόλο στις επικοινωνίες των νεύρων, χρησιμοποιείται δε ειδικά στις λειτουργίες του εγκεφάλου σχετικές με τη μνήμη, τη συνείδηση, τη συλλογιστική και τη δημιουργικότητα, καθώς και τον έλεγχο των μυών,
αποτρέπει τη συσσώρευση ομοκυστεΐνης στο αίμα (τα αυξημένα επίπεδα συνδέονται με καρδιαγγειακές παθήσεις) και μειώνει τη χρόνια φλεγμονή.
Η χολίνη, έχει λιποτροπική δράση, συμβάλλει στην γαλακτωματοποίηση και στον φυσιολογικό μεταβολισμό των λιπιδίων και της χοληστερόλης. Θεωρείται αναγκαία και για την υγεία του ήπατος.

Στις εγκύους, η χολίνη παίζει εξ ίσου, αν όχι περισσότερο, σημαντικό ρόλο, συμβάλλοντας στην αποτροπή ορισμένων γενετικών ανωμαλιών, όπως η δισχιδής ράχη, και παίζοντας ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Η έρευνα σε ζώα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρόσληψη χολίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης «υπερδιεγείρει» την εγκεφαλική δραστηριότητα των ζώων στην μήτρα, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία, να βελτιώσει τη μάθηση και τη μνήμη, ακόμη και να μειώσει τη ελάττωση της μνήμης λόγω ηλικίας και την ευαισθησία του εγκεφάλου στις τοξίνες κατά την παιδική ηλικία, παρέχοντας προστασίας αργότερα στη ζωή.
Άλλη έρευνα δείχνει ότι η πρόσληψη χολίνης οδήγησε σε αλλαγές στους επιγενετικούς δείκτες στο έμβρυο. Συγκεκριμένα, επηρέασε τους δείκτες που ρυθμίζουν τον Υποθάλαμο-Υποφύσιο Επινεφριδιακό (HPA) άξονα, ο οποίος ελέγχει την παραγωγή και τη δραστηριότητα των ορμονών.
Οι αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση του εμβρύου πιθανόν να συνεχιστούν και στην ενηλικίωση, όπου παίζουν ρόλο στην πρόληψη των ασθενειών.

Ο κρόκος του αυγού, τα ζωϊκά τρόφιμα, η σόγια, τα όσπρια, το βούτυρο, τα φιστίκια, το κουνουπίδι,η αλόη βέρα, και το σπανάκι περιέχουν χολίνη
ΟΙ μεγαλύτερες και καλύτερες πηγές ευρίσκονται στα αυγά και το κρέας
Αν είστε βίγκαν ή χορτοφάγος, ενδέχεται να διατρέχετε κίνδυνο ανεπάρκειας χολίνης και ίσως πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο συμπλήρωσης


J Neurophysiol. 2004 Apr;91(4):1545-55.
FASEB J. 2012 Aug;26(8):3563-74.


Tο παρόν άρθρο επιμελήθηκε ο ιατρός Παναγιωτακόπουλος Θεοδόσης για το Winners Group
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|4D3C067E-681B-48B5-A1B1-4CA7D247DF46
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|FCA4C0AA-FCC1-4F5C-849F-5D70773C2164
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok