Tα ληγμένα καλλυντικά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές μολύνσεις στο δέρμα κι αυτό διότι τα συντηρητικά τους δεν τα προστατεύουν πλέον από την επιμόλυνση των βακτηρίων και των μυκήτων.
Εκτός από μόλυνση του δέρματος, τα ληγμένα προϊόντα του μακιγιάζ μπορούν να προκαλέσουν και σοβαρό πρόβλημα υγείας αν κάποιο μικρόβιο περάσει στο αίμα μέσω αμυχής του δέρματος.
Όταν η ημερομηνία λήξης του καλλυντικού έχει περάσει, τα μόρια του προϊόντος μπορούν να διασπαστούν σε υποπροϊόντα τα οποία προκαλούν ερεθισμό ή ακόμα και δερματίτιδα εξ επαφής, μια δερματοπάθεια που εκδηλώνεται με κοκκίνισμα, πρήξιμο, φυσαλίδες ή ακόμα και πομφόλυγες (φουσκάλες γεμάτες υγρό) και εφελκίδες (κρούστες).
Ακόμα πιο σοβαρός όμως είναι ο κίνδυνος επιμόλυνσης των καλλυντικών από βακτήρια. Αν π.χ. μολυνθεί μια σκιά ή το eyeliner, μπορεί να προκληθεί μόλυνση και κοκκίνισμα των ματιών, ενώ αν είναι μολυσμένο το κραγιόν μπορεί να υπάρξει πρήξιμο στα χείλη.
Μια μελέτη του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Λονδίνου, το 2015, σε πέντε ληγμένα καλλυντικά (ρουζ, βάση, λιπ γκλος, μάσκαρα και κραγιόν) βρήκε ότι ήταν μολυσμένα με έξι διαφορετικά βακτήρια.
Το κραγιόν εξετάστηκε μετά από χρήση επί 35 μήνες (10 μήνες μετά την ημερομηνία λήξης), η μάσκαρα μετά από χρήση επί 10 μήνες (τέσσερις μήνες μετά την ημερομηνία λήξης) και το ρουζ έπειτα από χρήση επί 22 μήνες (εννέα μήνες μετά τη λήξη). Η βάση είχε συμπληρώσει 17 μήνες χρήσης (τέσσερις μήνες μετά τη λήξη) και το λιπ γκλος 12 μήνες (δεν είχε ακόμα λήξει).
Όλα τα καλλυντικά περιείχαν πέντε βακτήρια. Το eubacterium (προκαλεί βακτηριακή κολπίτιδα), την αερομονάδα (αποτελεί αιτία γαστρεντερίτιδας και μόλυνσης των πληγών), τον σταφυλόκοκκο της επιδερμίδας (έχει υψηλά ποσοστά αντοχής στα αντιβιοτικά), το προπιονοβακτηρίδιο (προκαλεί ακμή) και το εντεροβακτήριο (προκαλεί ουρολοιμώξεις και λοιμώξεις του αναπνευστικού). Τα τέσσερα στα πέντε ληγμένα προϊόντα περιείχαν επίσης τον εντερόκοκκο faecalis που αποτελεί κύρια αιτία μηνιγγίτιδας.
Το ανθρώπινο δέρμα εκ φύσεως έχει βακτήρια τα οποία εύκολα μπορούν να μεταδοθούν στο μέικ απ με τα σφουγγαράκια, τα βουρτσάκια και τα πινέλα. Όταν συμβεί αυτό, τα βακτήρια βρίσκονται στο κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν ή ακόμα και να μεταλλαχτούν, επιστρέφοντας στο δέρμα σε πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις. Αν μάλιστα υπάρχει αμυχή στο δέρμα, το μικρόβιο μπορεί να περάσει στην κυκλοφορία του αίματος, κάτι που μπορεί να απειλήσει ακόμα και τη ζωή.
Τα προϊόντα αντιγήρανσης, όπως οι ενυδατικές κρέμες, κρατάνε 1-2 χρόνια αν δεν ανοιχτούν. Μετά το άνοιγμα και την έκθεσή τους στον αέρα, όσο πιο γρήγορα τελειώνουν, τόσο καλύτερα. Τα serum, συνήθως έχουν μέγιστη διάρκεια ζωής 6-12 μήνες. Τα καλλυντικά με βάση το νερό (π.χ. μάσκαρα) και τα φυσικά προϊόντα χωρίς συντηρητικά είναι πιο ευάλωτα στην αλλοίωση.
Ο γενικός κανόνας για τη μάσκαρα είναι πως πρέπει να αλλάζει κάθε 3- 4 μήνες, τα κραγιόν μία φορά το χρόνο, τις σκιές, τις πούδρες και το μακιγιάζ σε κρεμώδη μορφή κάθε 6-12 μήνες, τα μολύβια για τα μάτια και τα χείλη το πολύ κάθε δύο χρόνια, και τις υγρές βάσεις και τα concealer κάθε 6-12 μήνες.
Τα eyeliner και τα καλλυντικά για την ακμή είναι από τα πιο ευαίσθητα προϊόντα. Τα eyeliner κρατούν το πολύ 4 μήνες κα τα καλλυντικά για την ακμή το πολύ 6 μήνες από τη στιγμή που θα ανοιχτούν.
Το βερνίκι νυχιών, από τη στιγμή που έχουν ανοιχτεί, διαρκούν περίπου ένα χρόνο.
πηγή.healthyliving.gr
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|AC5B7C55-9793-4925-B5B0-0E2EE4D3FF7E
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|731A3903-A222-4120-BF19-2FD1E9A295D6