Ενα από τα νοσήματα που ταλαιπωρούνται χιλιάδες άνθρωποι είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ένα σύνδρομο που δεν απειλεί τη ζωή μας αλλά την κάνει πολύ δύσκολη.Δυστυχώς, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, είναι ένα πολύ συνηθισμένο νόσημα.
Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από αυτό, νοιώθουν άβολα, και έχουν συμπτώματα όπως φούσκωμα, αίσθημα κορεσμού, κράμπες, διάρροια, δυσκοιλιότητα και πόνο.
Οι αιτίες του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου μπορεί να είναι :
Το διαρρέον έντεροΗ υγιής γαστρεντερική οδός χρησιμεύει ως φραγμός που εμποδίζει τα σωματίδια τροφίμων, τα μικρόβια, τις τοξίνες και άλλες ανεπιθύμητες ουσίες να εισέλθουν στο σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Όταν τα κύτταρα που καλύπτουν το εντερικό τοίχωμα καταστρέφονται, διαλύονται, επιτρέπουν σε αυτές τις ουσίες να «διαρρεύσουν» στο σώμα, όπου αντιμετωπίζονται ως «ξένοι εισβολείς» από το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το ανοσοποιητικό σύστημα ξεκινά μια επίθεση για να απαλλαγεί από το σώμα αυτών των εισβολέων και προκύπτει φλεγμονή.
Η μικρή Βακτηριακή υπερτροφία του εντέρουΤα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου είναι παρόμοια με εκείνα της μικροβιακής βακτηριακής υπερανάπτυξης (SIBO), η οποία μπορεί να περιλαμβάνει το αέριο, τη φούσκωμα και τη διάρροια. Το SIBO συμβαίνει όταν τα βακτηρίδια στο έντερο μας υπερβούν τον πληθυσμό των καλών βακτηριδίων και αποικίσουν στο λεπτό έντερο.
Η υπερπαραγωγή μυκήτωνΗ υπερανάπτυξη μυκήτων,κοινώς αναφερόμενη ως Candida, παράγει συμπτώματα που συχνά αποδίδονται στο ευερέθιστο έντερο, όπως φούσκωμα, αέρια, δυσκοιλιότητα και διάρροια. Όπως και στο SIBO, η υπερανάπτυξη μυκήτων συμβαίνει όταν διαταράσσεται η φυσική ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου, αλλά σε αυτή την περίπτωση, αντί των βακτηρίων, είναι οι μύκητες που πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα.
Η Candida μπορεί να απελευθερώσει τοξικά παραπροϊόντα στην κυκλοφορία του αίματός σας και να είναι μια κοινή αιτία διαρροής του εντέρου.
Τα παράσιταΤα εντερικά παράσιτα όπως το Giardialamblia, το Blastocystishominis, το Dientamoebafragilis, μπορεί να είναι μια κοινή αιτία του ευερέθιστου εντέρου και συχνά δεν έχουν διαγνωσθεί.
Οι τροφικές αλλεργίες ή ευαισθησίεςΟι τροφικές αλλεργίες ή οι ευαισθησίες τροφίμων παρουσιάζονται συνήθως με συμπτώματα όπως τα αέρια, το φούσκωμα, ο κοιλιακός πόνος και οι αλλαγές στη συχνότητα και τη συνοχή των κοπράνων, όπως αυτές του ευερέθιστου εντέρου.
Το άγχοςΠολλοί ασθενείς με ευερέθιστο έντερο παρατηρούν ότι τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται καθώς αυξάνεται το στρες και οι μελέτες έχουν δείξει ότι σε περίοδο στρες εκκρίνεται μία ορμόνη που επηρεάζει τη λειτουργία του εντέρου.
Ποιές διατροφικές αλλαγές βοηθούν στα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου: Αφαιρέστε τα ζαχαρούχα, επεξεργασμένα τρόφιμα. Εκτός από το να καταστρέφουν το έντερο σας, δεν προσφέρουν τίποτα στον οργανισμό σας.
Όταν τρώτε αμυλώδη τρόφιμα – ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, τα βακτήρια στο έντερο σας ζυμώνουν τα σάκχαρα στο φαγητό. Η διαδικασία ζύμωσης εκπέμπει αέριο.
Αντικαταστήστε γεύματα με φρέσκα φρούτα.
Προσθέστε στη διατροφή σας πολλά ψάρια.
Δοκιμάστε το γιαούρτι το πρόβειο ή το κατσικίσιο, βοηθά στη χλωρίδα του εντέρου σας.
Η ανάπτυξη μυκητών συμβαίνει λόγω λήψης αντιβιοτικών, στεροειδών, αντισυλληπτικών ή αντιόξινων φαρμάκων.Συμβαίνει επίσης εάν τρώτε πολύ ζάχαρη, πίνετε αλκοόλ ή είστε διαβητικός.
Πίνετε πολύ νερό.
Πίνετε χυμό Αλόη Βέρα
Συστάσεις για την Αλόη Βέρα Ο πόσιμος χυμός της Αλόης έχει διαπιστωθεί ότι καταπραΰνει ερεθισμούς του πεπτικού σωλήνα, όπως κολίτιδα, έλκη και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. (Πηγή: περιοδικό της Αμερικανικής Οστεοπαθητικής Εταιρείας, 1963, τόμος.62)
Ο Χυμός Αλόης συστήνεται και από τον Δρ.Παναγιωτακόπουλο Θεοδόση στο βιβλίο Αλόη Βέρα ``Το Θαύμα της Φύσης ``Μύθος ή ΠραγματικότηταΑν πάσχετε λοιπόν από το εν λόγω σύνδρομο αυτό που επιθυμείτε είναι η γρήγορη ανακούφιση. Αν θέλετε σχεδόν άμεσα και εντυπωσιακά αποτελέσματα, τολμήστε την αλλαγή της διατροφή σας.
Το ευερέθιστο έντερο ή αλλιώς κολίτιδα είναι ένα σύνδρομο το οποίο μπορεί να θεραπευτεί οριστικά.
Πηγή.Το παρόν άρθρο επιμελήθηκε η ιατρός Παρανόμου Γεωργία για το Winners Group
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|CE970FBE-6652-4FCB-9B1A-0EADBAA8380D
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|2D5713EE-8E76-41D3-838A-AE2008B72F67