Οι ηγέτες οποιουδήποτε οργανισμού πρέπει να είναι παράγοντες περιβαλλοντικών αλλαγών. Πρέπει να μοιάζουν περισσότερο με θερμοστάτες παρά με θερμόμετρα" διαβάζω στο βιβλίο του John Maxwell , "Αναπτύξετε τους ηγέτες γύρω σας" , από τις εκδόσεις κλειδάριθμος και αναρωτιέμαι : τι σχέση μπορεί να έχουν αυτά τα δύο όργανα με την ηγεσία.
Διαβάζοντας παρακάτω αναλύεται η διαφορά:Το θερμόμετρο είναι ένα παθητικό όργανο. Παρουσιάζει την θερμοκρασία του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο βρίσκεται χωρίς όμως να μπορεί να επέμβει με κανένα τρόπο σε αυτήν.
Από την άλλη ο θερμοστάτης είναι ένα ενεργητικό όργανο. Ελέγχει και καθορίζει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και προκαλεί αλλαγές σε αυτή προκειμένου να διαμορφώσει το κλίμα.
Παράθεση
"Οι ηγέτες οποιουδήποτε οργανισμού πρέπει να είναι παράγοντες περιβαλλοντικών αλλαγών. Πρέπει να μοιάζουν περισσότερο με θερμοστάτες παρά με θερμόμετρα" , John MaxwellΚαι γεννιέται τώρα το εξής ερώτημα:
Θερμοστάτες πρέπει να είναι μόνο οι ηγέτες ή θα πρέπει να είμαστε όλοι μας, ο καθένας στο πόστο του, όποιο και να είναι αυτό ;
Ας δούμε τα χαρακτηριστικά της κάθε συμπεριφοράς μέσα από ένα παράδειγμα με δύο εκδοχές :
Δουλεύεις ως υπάλληλος πχ σε μια καφετέρια και έχεις ένα πελάτη που στη μια περίπτωση είναι περίεργος και νευρικός και κάποια στιγμή αρχίζει να φωνάζει και να διαμαρτύρεται έντονα και στην άλλη είναι εντελώς αδιάφορος και απόμακρος.
Αν λειτουργείς σαν θερμόμετρο το πιο πιθανό είναι να προσαρμοστείς με τη θερμοκρασία του πελάτη και στη μια περίπτωση να αρχίσεις να νευριάζεις και εσύ επικεντρώνοντας την προσοχή σου στο πρόβλημα ενώ στην άλλη να προσφέρεις μια χλιαρή έως αδιάφορη εξυπηρέτηση μένοντας στην εξυπηρέτηση τύπου "τόσο όσο".
Από την άλλη αν λειτουργείς σαν θερμοστάτης δεν θα επηρεαστείς άμεσα από την "θερμοκρασία" , δηλαδή τη συμπεριφορά, του άλλου, άλλα θα κάνεις τις κατάλληλες ενέργειες έτσι ώστε να διαμορφώσεις το κλίμα που εσύ έχεις επιλέξει να είναι ρυθμισμένος ο θερμοστάτης σου. Έτσι στην πρώτη περίπτωση θα προσπαθήσεις ήρεμα να αντιμετωπίσεις τη νευρικότητα, να ακούσεις τα παράπονα του πελάτη και θα προσπαθήσεις να τον ικανοποιήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στη δεύτερη περίπτωση με την ενέργεια σου θα προσπαθήσεις να ανακαλύψεις αν τα προϊόντα , η ατμόσφαιρα και η εξυπηρέτηση που προσφέρει η εταιρία σου μπορούν να αλλάξουν τη διάθεση του και να μετατρέψουν σε μια ευχάριστη εμπειρία την επίσκεψη του.
Με το να λειτουργούμε ως θερμοστάτες εξασφαλίζουμε ότι:αποτρέπονται οι ακαριαίες αντιδράσεις σε ακραίες συμπεριφορές
επιτυγχάνουμε ομαλές μεταβάσεις προς τις επιθυμητές συνθήκες και συμπεριφορές
δεν θίγουμε τον άλλον με την συμπεριφορά μας γιατί όπως έλεγε και ο Eldridge Cleaver:
"Δεν έχεις αλλάξει γνώμη σε κάποιον μόνο και μόνο επειδή τον έκανες να σωπάσει"
Η εργασιακή νοοτροπία του ¨θερμοστάτη" εννοείται ότι δεν περιορίζεται μόνο στο παραπάνω παράδειγμα αλλά βρίσκει καθολική εφαρμογή σου όλους τους εργασιακούς τομείς είτε αυτοί αφορούν τις σχέσεις μας με του προϊσταμένους, υφισταμένους αλλά και στους συνεργάτες μας .
Αν θέλουμε λοιπόν να πετύχουμε σε κάθε μας σχέση , προσωπική, κοινωνική ή επαγγελματική θα πρέπει να «αντιγράψουμε» την λειτουργία ενός θερμοστάτη,διαμορφώνοντας το περιβάλλον μας μέσω της επιρροής μας και της συμπεριφοράς μας!
πηγή.epixeiro.gr
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|3700E430-01CC-4D37-BD38-B1B28EBB0BFA
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|3CD2B263-AC0B-436E-815F-C4B9EB6B59A0