Oι Eπιδράσεις των EPA και DHA Λιπαρών Οξέων πάνω στη Στεφανιαία Νόσο

Κοινοποίηση
Στο τεύχος Mayo Clinic Proceedings Ιανουαρίου 2017 παρουσιάζεται η εργασία του Dominik D. Alexander και των συνεργατών του για την ποσοτική αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ της συμπλήρωσης και της πρόσληψης των EPA DHA και του κινδύνου στεφανιαίας νόσου. Αυτή είναι η πιο ολοκληρωμένη μελέτη μέχρι σήμερα.

Ο Δρ Dominik D. Alexander και οι συνεργάτες του επέλεξαν 18 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 93.633 συμμετέχοντες και 16 προοπτικές ομαδικές μελέτες που περιελάμβαναν 732.061 άτομα για την ανάλυση.

Στις τυχαιοποιημένες δοκιμές, υπήρξε συνολική μείωση 6% στον κίνδυνο εμφάνισης οποιουδήποτε συμβάντος στεφανιαίας νόσου(θανατηφόρα ή μη θανατηφόρα καρδιακή προσβολή, ξαφνικός καρδιακός θάνατος , στηθάγχη) μεταξύ αυτών που έλαβαν ωμέγα 3 λιπαρά σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν. Η μείωση ήταν σημαντική μεταξύ των συμμετεχόντων υψηλού κινδύνου. Οι ασθενείς με υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων που έλαβαν ωμέγα 3 παρουσίασαν μείωση κατά 16% του κινδύνου στεφανιαίας νόσου και τα άτομα που είχαν αυξημένη την κακή λεγόμενη χοληστερόλη, λιποπρωτεϊνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν έλαβαν ΕΡΑ και DHA.

Όταν αναλύθηκαν οι προοπτικές μελέτες, η υψηλότερη πρόσληψη ΕΡΑ και DHA συσχετίστηκε με 18% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου σε σύγκριση με άτομα των οποίων η πρόσληψη ήταν χαμηλότερη.
Η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη για τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, ο οποίος ήταν 47% χαμηλότερος σε συνδυασμό με την υψηλότερη κατανάλωση ωμέγα 3. Δεδομένου ότι η στεφανιαία καρδιακή νόσο αντιπροσωπεύει το ήμισυ όλων των καρδιαγγειακών θανάτων τα αποτελέσματα κρίνονται απολύτως ικανοποιητικά.

"Αυτό που κάνει αυτή την έρευνα μοναδική και συναρπαστική είναι ότι εξέτασε τις επιδράσεις των EPA και DHA πάνω στη στεφανιαία καρδιακή νόσο σε πάρα πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων, σε βάθος χρόνου και σε διατροφικά σενάρια πραγματικού βίου και είχε μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης επεισοδίου κατά 6 τοις εκατό μεταξύ των τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών και κατά 18 τοις εκατό στις προοπτικές μελέτες σχολίασε η επιδημιολόγος Dr Ann Arbor στο Ινστιτούτο EpidStat στο Michigan``

http://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(16)30681-4/fulltext

http://www.lifeextension.com/Newsletter/2017/1/Meta-analysis-affirms-association-between-EPA-DHA-intake-and-lower-heart-disease-risk/Page-01




Το παρόν άρθρο επιμελήθηκε ο ιατρός Παναγιωτακόπουλος Θεοδόσης για το Winners Group
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|4CFE725B-63DF-4FFE-A578-D1D6B3E2AF24
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|C3C5AF0D-7BAA-4999-B5FC-390B6092CC83
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok