Πολλές ανησυχίες κυριαρχούν στην ζωή μας, από τις οποίες άλλες είναι ωφέλιμες αυξάνοντας τα επίπεδα παραγωγικότητάς μας και άλλες μας ρίχνουν στα τάρταρα.
Ανεξαρτήτως από την ήρεμη εικόνα που πασχίζουμε να προβάλουμε στον περίγυρό μας όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις οι οποίες μας προκαλούν άγχος αφού συχνά ή έκβαση αυτών δεν είναι στο χέρι μας.
Ποιος όμως είναι αυτός ο παράγοντας που καθορίζει αυτήν την ψυχολογική μας ταλάντευση;
Για Ποιο Λόγο Υπάρχει το Κοινωνικό Άγχος;
Κοινωνικό Άγχος και Φόβος Απόρριψης: Πως το Διαχειρίζεσαι;Κάθε άνθρωπος, έχοντας μεγαλώσει σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, αναπτύσσει έναν ιδιαίτερο τρόπο αντίληψης και ερμηνείας των γεγονότων. Δημιουργεί ή άλλοτε υιοθετεί τις δικές του πεποιθήσεις, δίνοντας αξία σε καταστάσεις σημαντικές για την δική του πραγματικότητα.
Αυτό που εμείς θεωρούμε σημαντικό στην ζωή μας για κάποιους άλλους μπορεί να θεωρηθεί αμελητέο.
Για παράδειγμα, το ποσό των 20 ευρώ για έναν εφοπλιστή ίσως είναι αδιάφορο όμως το ίδιο ποσό για έναν μαθητή, αποτελεί ζωτικής σημασίας για την καθημερινότητά του αφού του προσφέρει το σχολικό του γεύμα και συμβάλει στην κοινωνικοποίησή του μέσω έστω και με μιας βραδινής εξόδου.
Κατά παρόμοιο τρόπο συμβάλει και ο φόβος μιας ενδεχόμενης απόρριψης της γυναίκας που σε ενδιαφέρει την οποία θέλεις να προσεγγίσεις εκφράζοντας τις προθέσεις σου.
Η συγκεκριμένη γυναίκα για σένα έχει υψηλή αξία διότι μέσα από εκείνη βλέπεις τις βιολογικές και συναισθηματικές ανάγκες που θέλεις να καλύψεις. Ενώ για κάποιον άλλον άντρα που τις έχει ήδη καλύψει μπορεί να περάσει τελείως απαρατήρητη.
Που θέλω να καταλήξω;
Το αποτέλεσμα το οποίο εισπράττουμε εξαρτάται από ένα εξωτερικό γεγονός και την εκάστοτε αντίδρασή μας σε αυτό.
ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ=ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤι γίνεται όμως όταν δεν είναι ένα το γεγονός αλλά περισσότερα;
Έχει παρατηρηθεί ότι ο φόβος της απόρριψης είναι για πολλούς άρρηκτα συνδεδεμένος και με το κοινωνικό άγχος που βιώνουν την δεδομένη στιγμή.
Άτομα με κοινωνικό άγχος είναι αρκετά πιο επιρρεπείς στον φόβο της απόρριψης, δηλαδή ο νους τρέχει σε αρνητικά σενάρια ακυρώνοντας πιο εύκολα τις παρελθοντικές θετικές εμπειρίες που έχουν βιώσει, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελούν το έναυσμα στην επικοινωνία τους με τη γυναικά που τους ενδιαφέρει.
Επαναπροσδιορίζουν λοιπόν, τον εαυτό τους σε ρόλο ηττημένου, υπονομεύοντας οι ίδιοι την επιτυχία τους.
Που μπορεί να έχει τις ρίζες του το κοινωνικό άγχος και πώς επηρεάζει και αυτό με τη σειρά του τις επιδόσεις μας;
Οι Βασικότεροι Λόγοι που Νιώθεις Κοινωνικό ΆγχοςΟι αναφορές που έχει ένας άνθρωπος από τις εμπειρίες που έχει βιώσει διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις μετέπειτα αντιδράσεις του σε παρόμοιες συνθήκες.
Φαντάσου ένα παιδί που κλήθηκε να σηκωθεί στον πίνακα να λύσει ένα πρόβλημα μαθηματικών και δεν κατάφερε να ανταποκριθεί επιτυχώς και αντιμετωπίσθηκε επικριτικά από την δασκάλα του μπροστά στα μάτια όλων των συμμαθητών του.
Αυτό το συναισθηματικό πλήγμα που αποτυπώθηκε μέσα του μπορεί να λειτούργει ως αναφορά που θα τον πλαισιώνει σε ολόκληρη την ενήλικη ζωή του κάθε φορά που θα εκτίθεται δημοσίως.
Μόνο και μόνο στην ιδέα της έκθεσής του θα ανακαλεί υποσυνείδητα όλα τα συναισθήματα που είχε αισθανθεί στα μαθητικά του χρόνια, βάζοντας αυτομάτως σε μειονεκτική θέση τον εαυτό του.
Τα αρνητικά συναισθήματα με την σειρά τους θα επηρεάζουν την ποιότητα των σκέψεών του, την φυσιολογία του σώματος του και την τονικότητά του. Γεγονός το οποίο θα του προκαλέσει αισθήματα ανασφάλειας εντείνοντας τον φόβος της απόρριψης.
Το κοινωνικό άγχος οφείλεται στην ανησυχία που έχεις για το τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα.
Συνηθισμένες καταστάσεις όπου μπορεί να βιώνεις άγχος είναι όταν μιλάς δημόσια, όταν μιλάς σε αγνώστους, όταν βγαίνεις ραντεβού ή όταν διεκδικείς κάτι που πιστεύεις ότι έχει πραγματικά αξία για σένα.
Το κοινωνικό άγχος και ο φόβος της απόρριψης τρέφονται από ανασφάλειες και δευτερεύοντες φοβίες υπαρκτές ή μη ,όπου και στις δύο περιπτώσεις είναι κατασκευάσματα/υποπροϊόντα του μυαλού μας.
Πώς μπορούμε όμως να τα αντιμετωπίσουμε και τα δύο μαζί;
#1. Κοίτα το Φόβο στα ΜάτιαΗ αναβολή αντιμετώπισης καταστάσεων που σε φοβίζουν, βρίσκοντας προσωρινές δικαιολογίες καθησυχασμού, δεν έχει καμία ουσία. Αργά ή γρήγορα θα έρθεις και πάλι αντιμέτωπος με τον φόβο σου και μπορεί να κληθείς να τον αντιμετωπίσεις κάτω από δυσμενέστερες συνθήκες.
Η φυγή ή η αποφυγή του φόβου συγκαταλέγονται μέσα στις φυσικές αντιδράσεις του ανθρώπου για τη διασφάλισης της ψυχικής και σωματικής του ακεραιότητας.
Όμως μια τέτοια αντίδραση μπορεί μεν να είναι μια προσωρινή λύση που θα σου δώσει το αίσθημα της ανακούφισης που επιθυμείς, αλλά μακροπρόθεσμα ο φόβος της απόρριψης σε συνδυασμό με την έκθεση θα εμφανιστεί στο προσκήνιο.
Για αυτό πάρε πρωταγωνιστικό ρόλο κάνοντας το πρώτο βήμα, αυτό της αποδοχής της προβληματικής κατάστασης που βιώνεις γιατί μόνο έτσι θα βρεις το κουράγιο και την δύναμη να το αντιμετωπίσεις.
Δεσμεύσου απέναντι στον εαυτό σου ή ακόμα και αν χρειαστεί μπροστά σε αγαπημένα σου πρόσωπα ότι θα αναλάβεις ολοκληρωτικά την ευθύνη του θέματος που σε απασχολεί και θα κινητοποιηθείς άμεσα για να το βγάλεις εις πέρας.
#2. Αποδεσμεύσου από την ΤελειομανίαΗ εσωτερική ανάγκη που έχεις να προβάλλεις συνεχώς τον καλύτερό σου εαυτό μπορεί ως κατά το πλείστον να σε βοηθάει στην προσωπική σου εξέλιξη, όμως υπάρχουν φορές που ενδέχεται να σαμποτάρει τα αποτελέσματα που επιδιώκεις.
Απέφυγε την αναμονή έως ότου βρεις τις ιδανικές συνθήκες κάθε φορά ώστε να εκφράσεις τις προθέσεις σου απέναντι στην γυναίκα που σε ενδιαφέρει ελαχιστοποιώντας τα «νοερά» ποσοστά της απόρριψης που πιστεύεις ότι θα βρεθείς αντιμέτωπος.
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό τους. Αυτό μπορεί να είναι καλό όμως πολλές φορές λειτουργεί ως τροχοπέδη δημιουργώντας ψυχολογικές διακυμάνσεις στην προσωπικότητά τους.
Προσπάθησε να μην μπαίνεις στην διαδικασία να υψώσεις τον πήχη από μόνος σου κουβαλώντας μεγαλύτερο φορτίο στις πλάτες σου από αυτό που μπορείς να αντέξεις.
Το μόνο που χρειάζεται κάποιες φορές είναι να είσαι απλά ο εαυτός σου.
#3. Σταμάτα τις Διπολικές σου ΣκέψειςΑνάλογα με τις παρελθοντικές μας εμπειρίες, υιοθετούμε σκέψεις που μπορούν πραγματικά να μας ακινητοποιήσουν δημιουργώντας μας τεράστια ψυχολογική πίεση.
Μην πέφτεις στην παγίδα του «όλα ή τίποτα» ή του «άσπρο ή μαύρο» πολύ απλά γιατί υπάρχουν και ενδιάμεσες καταστάσεις.
Σίγουρα όταν περπατάς στον δρόμο κάποια βλέμματα θελημένα ή άθελά τους θα στραφούνεπάνω σου «παρακολουθώντας» σε.
Όμως μην αφήνεις τα παιχνίδια του μυαλού σου να παίρνουν την σκυτάλη εξουσιάζοντάς σε με φράσεις όπως «όλοι με κοιτάνε στον δρόμο, τώρα σίγουρα θα απορριφθώ» ή «πάντα αισθάνομαι άσχημα όταν τραβάω την προσοχή».
Ειλικρινά κανένας δεν γνωρίζει για ποιον λόγο προσεγγίζεις μια γυναίκα. Μπορεί να είσαστε συμφοιτητές ή φίλοι. Επιπλέον, όσον αφορά την δεύτερη φράση, σίγουρα θα υπήρξαν στιγμές στο παρελθόν όπου θα τράβηξες την προσοχή των γύρω σου και θα αισθάνθηκες όμορφα και περήφανα.
Τέτοιες στιγμές μπορεί να ήταν στα γενέθλια σου ή ακόμα σε κάποια διάκριση που πήρες, για παράδειγμα σε μια τελετή ορκωμοσίας.
Οπότε μην αφήνεις τις διπολικές σου σκέψεις να λιμνάζουν στο μυαλό σου αλλά ξεκίνα να τις αμφισβητείς και θα νιώσεις ότι τα συναισθήματα σου θα είναι πλέον πιο εύκολα διαχωρίσιμα.
#4. Δράσε Σταδιακά και ΣυστηματικάΣύμφωνα με τον συγγραφέα Olivier Clerc, ο οποίος διατύπωσε τη θεωρία του βατράχου αναφέρεται ότι:
Αν πετάξουμε ένα βάτραχο μέσα σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό, αυτός θα αντιδράσει αμέσως και θα εκτιναχτεί προς τα έξω. Αυτή η απότομη αλλαγήτης θερμοκρασίας στο σώμα του βατράχου θα γίνει έντονα αντιληπτή από αυτόν μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.
Αν όμως τον βάλουμε μέσα σε κρύο νερό, ο βάτραχος θα νιώσει οικεία και δεν θα αντιληφτεί την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού που θα επιδιώξουμε εμείς, με αποτέλεσμα να τον βράσουμε χωρίς να προβάλει αντίσταση.
Έτσι και ο ανθρώπινος νους, όταν δοκιμάζει να εντάξει καινούργιες δραστηριότητες στο πρόγραμμά του, οφείλει να το κάνει ομαλά για να μην υπάρξουν τυχόν ανεπιθύμητες εσωτερικές ή εξωτερικές εντάσεις.
Είναι προτιμητέο όταν θέλεις να κανείς κάποιες αλλαγές να επιβάλλεις τον δικό σου ρυθμό στην αρχή ώστε να μπορέσεις να τις ενσωματώσεις πιο εύκολα.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορείς να δίνεις «άφεση» ημερών αφήνοντας τον χρόνο να κυλά ανεκμετάλλευτος γιατί η αναβλητικότητά σου θα αναζωπυρώσει το άγχος της έκθεσής σου και τον φόβο της απόρριψης.
Κάνε μικρά βήματα κάθε φορά τα οποία θα σε φέρουν πιο κοντά στον στόχο σου.
Αν θέλεις, προσπάθησε να βρεις απαντήσεις στις ακόλουθες ερωτήσεις ώστε να αρχίσεις να αποκλείεις κάποια ενδεχόμενα.
Ποια είδους απόρριψη σε φοβίζει και θέλεις να μάθεις να την διαχειρίζεσαι;
Ίσως η απόρριψη με ένα νεύμα από την πλευρά της γυναίκας, μια λεκτικά επιθετική απόρριψη ή μια ευγενική;
Πόσος πληθυσμός για σένα αρκεί ώστε να ενεργοποιήσει το κοινωνικό σου άγχος;
Σε τι ποσοστό παίζουν ρόλο οι συνθήκες του τόπου και του χρόνου σε αυτό;
Υπάρχει διαφορά όταν συνοδεύεσαι και από άλλο άτομο;
Αυτές οι απαντήσεις θα σου δώσουν τις λεπτομέρειες που θα χρειαστείς ώστε να εστιάσεις στην πραγματική πηγή του θέματος που σε απασχολεί.
#5. Σχεδίασε ένα Πρόγραμμα Πρόληψης ΥποτροπήςΑρκετές είναι οι στιγμές που μια ανάμνηση ή ένα δυσάρεστο γεγονός μπορεί μας να ρίξει ψυχολογικά και να μας κάνει να αμφισβητήσουμε όλες τις μέχρι τώρα επιτυχίες μας.
Μην επιτρέπεις σε τέτοια περιστατικά να σε αποσπάσουν από τους στόχους σου.
Προσπάθησε να αναγνωρίζεις εγκαίρως τα πρώιμα συναισθηματικά σημάδια που έρχονται στην επιφάνεια και να τα διαχειρίζεσαι πριν πάρουν μεγάλες διαστάσεις στο μυαλό σου.
Επαναξιολόγησε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αισθάνθηκες το άγχος και την απόρριψη να σου χτυπάει την πόρτα.
Συχνά, όταν είμαστε εξαντλημένοι σωματικά, βλέπουμε δυσκολίες οι οποίες δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Οπότε, βεβαιώσου πρώτου αφήσεις τα συναισθήματα απελπισίας να σε κυριεύσουν βγάζοντας αυθαίρετα συμπεράσματα ότι έχεις αναπαυτεί επαρκώς.
Επιπροσθέτως, προσπάθησε να μην υπεραναλύεις τα γεγονότα γιατί το μόνο που καταφέρνεις είναι να μπαίνεις σε έναν φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων που δεν θα μπορείς να ανταποκριθείς.
Τέλος προσέγγισε τους κατάλληλους ανθρώπους για την στήριξη που χρειάζεσαι σε αυτό το μονοπάτι της αυτοβελτίωσης που έχεις επιλέξει να πορευτείς.
Αλλά ότι και να συμβεί ποτέ μην εγκαταλείψεις τις προσπάθειές σου. Το οφείλεις πάνω από όλα στον εαυτό σου. Ζήσε την ζωή σου όπως εσύ την θέλεις και με το παράδειγμά σου γίνε ο φάρος για τους ανθρώπους που ψάχνουν το λιμάνι τους.
πηγή.menofstyle.gr
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|E658F993-86D2-4A84-AD1E-186E837EAD5F
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|82593803-AD7B-4A39-BEFC-71CF91EF03C1