Καρκινογόνα χημικά περιέχει η σκόνη των σπιτιών.

Κοινοποίηση



Η σκόνη των σπιτιών μας περιέχει ένα κοκτέιλ τοξικών χημικών που σχετίζονται με πολυάριθμα προβλήματα υγείας, από την υπογονιμότητα έως τον καρκίνο, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.

Τα χημικά προέρχονται από συνηθισμένα προϊόντα οικιακής χρήσης τα οποία κυμαίνονται από καθαριστικά και ηλεκτρικά αγαθά έως προϊόντα ομορφιάς.

“Νομίζουμε ότι τα σπίτια μας είναι ένας ασφαλής παράδεισος, αλλά δυστυχώς μολύνονται από τοξικά χημικά από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε» δήλωσε η ερευνήτρια δρ Βήνα Σίνγκλα, από το Συμβούλιο Προστασίας Φυσικών Πόρων (NRDS) στην Καλιφόρνια.

Η δρ Σίνγκλα και οι συνεργάτες της τονίζουν ότι τα μικρά παιδιά είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα στους κινδύνους της μολυσμένης σκόνης, καθώς συχνά παίζουν ή κυλιούνται στο πάτωμα και βάζουν τα βρώμικα χέρια στο στόμα τους.

“Καταλήγουν να εκτίθενται πολύ περισσότερο στα χημικά απ’ ό,τι οι μεγάλοι και είναι πιο ευάλωτα στις τοξικές συνέπειες της σκόνης επειδή ο εγκέφαλος και το σώμα τους ακόμα αναπτύσσονται», εξήγησε η δρ Σίνγκλα.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση “Environmental Science and Technology», τα συμπεράσματά τους προέρχονται από την συνδυασμένη ανάλυση 26 προγενέστερων μελετών που δημοσιεύθηκαν μετά το 1999 και είχαν εξετάσει το χημικό προφίλ της σκόνης σε κλειστούς χώρους (σπίτια, σχολεία, γυμναστήρια) σε 14 πολιτείες των ΗΠΑ.

Οι μελέτες είχαν εντοπίσει 45 διαφορετικά τοξικά χημικά στη σκόνη, τα δέκα από τα οποία ανιχνεύθηκαν σε περισσότερο από το 90% όλων των δειγμάτων. Σε αυτά τα δέκα συμπεριλαμβάνονται επιβραδυντικά φλόγας, αρώματα και φαινόλες.

Ένα από τα επιβραδυντικά φλόγας ήταν το TDCIPP το οποίο, όπως γράφουν οι ερευνητές, είναι γνωστό καρκινογόνο και συχνά ανευρίσκεται στο αφρολέξ των επίπλων και στα χαλιά, όπως και το TPHP το οποίο μπορεί να επηρεάσει το αναπαραγωγικό και το νευρικό σύστημα.

Άλλες τοξικές ουσίες που υπήρχαν σε όλα σχεδόν τα δείγματα σκόνης ήταν φθαλικές ενώσεις, οι οποίες συχνά ανευρίσκονται σε δάπεδα βινυλίου, συσκευασίες τροφίμων και προϊόντα προσωπικής φροντίδας και σχετίζονται με αναπτυξιακά προβλήματα στα μωρά, ορμονική διαταραχή και υπογονιμότητα.

Αν και μερικά από τα χημικά της λίστας έχουν απαγορευθεί για χρήση σε προϊόντα για τα παιδιά ή γενικώς έχουν πάψει να χρησιμοποιούνται στα καταναλωτικά προϊόντα, πολλά εξακολουθούν να βρίσκονται στα σπίτια μας διότι δεν έχουν αφαιρεθεί από τα υλικά κατασκευής και εξοπλισμού των σπιτιών όπως τα δάπεδα, είπε η δρ Σίνγκλα.

Via: Πηγή


7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|16FA8F08-B708-48A5-A0BD-4B9B48810BEC
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|28DBC4D5-2D23-4C33-BF2A-35CF48A842A6
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok