Πάσχω από πρόβλημα υγείας, μπορώ να πάρω συμπλήρωμα διατροφής;Σε κάθε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα υγείας ή ακολουθείται φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να ζητείται η σύμφωνη γνώμη του ιατρού πριν την κατανάλωση ενός συμπληρώματος διατροφής.
Πόσα συμπληρώματα διατροφής μπορώ να παίρνω την ίδια χρονική περίοδο;Οι ανάγκες κάθε οργανισμού σε μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά μπορεί να ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες της καθημερινότητας όπως το κάπνισμα, οι διατροφικές συνήθειες και η σωματική δραστηριότητα. Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε αν αποφασίσετε να καταναλώσετε παραπάνω από ένα συμπλήρωμα διατροφής, είναι να αποφύγετε την υπερκατανάλωση βιταμινών και κυρίως λιποδιαλυτών (βιταμίνες A,Ε,Κ,D).
Τι είναι τα υποκατάστατα γεύματος; Ποια η χρήση τους;Το Υποκατάστατο γεύματος είναι τρόφιμο ή συνδυασμός τροφών με σκοπό να αντικαταστήσει ένα ή περισσότερα γεύματα, όχι όμως όλη τη διατροφή. Τα υποκάστατα γεύματος ασκούν τη δράση τους μέσω της μείωσης του μεγέθους της μερίδας και της ενεργειακής πρόσληψης. Μπορούν να αντικαταστήσουν ένα ή δύο γεύματα σε μία δίαιτα μειωμένων θερμίδων.
Από πού μπορώ να αντλήσω περισσότερες πληροφορίες για θέματα υγείας και διατροφής;
Σημαντικές πληροφορίες για θέματα υγείας, διατροφής καθώς και για τα συστατικά των συμπληρώματων διατροφής μπορείτε να βρείτε:Α) στο site www.provita.gr
Β) στο βιβλίο ‘Υγεία & Διατροφή’ των εκδόσεων provita
Γ) στο ‘Figuactiv book’ του διατροφολόγου Γιάννη Κωτσή, των εκδόσεων ΔΙΦΘΕΡΑ
Δ) στο βιβλίο ‘Colostrum το δώρο της δημιουργίας’ του Dr. Marco Prummer, των εκδόσεων Rademann
Ε) στο βιβλίο ‘Aloe Vera Το Θαύμα της φύσης``Μύθος ή Πραγματικότητα `του ιατρού Παναγιωτακόπουλου Θεοδόση
ΣΤ) στο βιβλίο ‘Επιτυχής αντιμετώπιση του στρες’ της Δρ. Άνκε Ερτάν
Μπορεί κανείς να υπερβεί τη συνιστώμενη δόση των συμπληρωμάτων;Πολλοί θεωρούν ότι όσο μεγαλύτερη ποσότητα βιταμινών προσλαμβάνουν τόσο καλύτερα είναι. Όμως δόσεις βιταμινών υψηλότερες από την ημερήσια δοσολογία, μπορεί να προκαλέσουν υπερβιταμίνωση στον οργανισμό. Για το λόγο αυτό συνίσταται να ακολουθείται η συνιστώμενη δοσολογία που αναγράφεται στη συσκευασία.
Πως πρέπει να φυλάσσονται τα συμπληρώματα διατροφής;Τα συμπληρώματα διατροφής πρέπει να φυλάσσονται σε σκιερό και δροσερό μέρος. Τα συμπληρώματα που είναι σε υγρή μορφή θα πρέπει να καταναλώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που ανοίγεται η συσκευασία και να διατηρούνται σε ψυγείο. Μη ξεχνάτε βέβαια ότι κάθε φορά θα πρέπει να διαβάζετε προσεκτικά τις ακριβείς οδηγίες συντήρησης του προιόντος, οι οποίες και θα πρέπει να τηρούνται.
Τι είναι η Δ.Τ.Α.;Είναι οι διατροφικές τιμές αναφοράς σύμφωνα με τον κανονισμό της Ε.Ε. αριθμός 1169/2011. Πρόκειται για τις ημερήσιες προσλαμβανόμενες ποσότητες αναφοράς για βιταμίνες και μέταλλα. Οι διατροφικές τιμές αναφοράς θεσπίζουν τις βέλτιστες προσλήψεις για τα θρεπτικά συστατικά μιας ισορροπημένης δίαιτας.
Η υιοθέτηση μίας ισορροπημένης δίαιτας σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, είναι παράγοντες που συμβάλλουν στην καλή υγεία.
Ποια είναι η πιο κατάλληλη ώρα της ημέρας για τη λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής;Τα συμπληρώματα διατροφής λαμβάνονται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Ένας γενικός κανόνας, είναι να το παίρνει κανείς την ίδια ώρα κάθε μέρα, έτσι ώστε η λήψη του να αποτελεί μέρος των καθημερινών συνηθειών και να αποφεύγεται η παράλειψη. Βέβαια καλό είναι να τηρούνται οι ακριβείς οδηγίες του κάθε προϊόντος.
Γιατί να πάρω συμπλήρωμα διατροφής;Όταν κάποιος μπορεί να πάρει τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία από την τροφή του, τότε δε χρειάζεται συμπληρώματα διατροφής. Πόσοι όμως καταφέρνουν να πετύχουν αυτό το στόχο;
Η έλλειψη βιταμινών και μετάλλων μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές όπως αδυναμία, αίσθημα κούρασης, μειωμένη απόδοση. Έτσι όταν κάποιος δεν τρέφεται σωστά, ενδείκνυται η λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής που θα του προσφέρει τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες.
Τι είναι το συμπλήρωμα διατροφής;Συμπλήρωμα διατροφής είναι προιόν αρμοδιότητας ΕΟΦ, που συμπληρώνει τη συνήθη δίαιτα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις. Μπορείτε να τα βρείτε σε υγρή μορφή, σε κάψουλες, δισκία, χάπια και άλλες παρόμοιες μορφές.
πηγή.Το παρόν άρθρο επιμελήθηκε απο τον ιατρό Παναγιωτακόπουλο Θεοδόση για
το Winners Seminars Group
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|126A69AB-E8F8-46CA-915C-E02AE35A8DFC
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|26C011C7-254F-4255-B3EA-64CF41409A48