«Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου» έλεγε ο πατέρας της Ιατρικής, Ιπποκράτης, πιστεύοντας πως τα καλύτερα φάρμακα βρίσκονται δωρεάν στη φύση και πως η ανθρώπινη υγεία εξαρτάται άμεσα από τη διατροφή...
Βασιζόμενη στην σημασία των ορθών μορίων (στοιχείων) για την ανθρώπινη υγεία, η Ορθομοριακή διατροφή είναι μια νέα επιστημονική μέθοδος που συμβάλλει στη θωράκιση και ουσιαστική πρόληψη του οργανισμού ενάντια σε όλες τις ψυχοσωματικές παθήσεις, μέσω της θρέψης και αποτοξίνωσης των κυττάρων.
Σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε στην Ελλάδα από τον κλινικό ορθομοριακό διατροφολόγο Γιώργο Μηνούδη, στα πλαίσια των κλινικών ερευνών της Ελληνικής Εταιρίας Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής. Θεωρείται από τον ιδρυτή της ο ‘τρίτος δρόμος’ για τη θεραπεία του οργανισμού από ψυχοσωματικές παθήσεις, μετά τη συμβατική ιατρική και την εναλλακτική, καθώς επιτυγχάνει σημαντικά θεραπευτικά και προληπτικά αποτελέσματα μέσω της σωστής διατροφής και του ορθού τρόπου ζωής.
Οι καθημερινοί ρυθμοί ζωής, καθώς και οι σύγχρονες βιομηχανοποιημένες και τοξινωμένες τροφές οδηγούν στη δυσλειτουργία των κυττάρων του οργανισμού, γεγονός που έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία. Όταν από την καθημερινή διατροφή απουσιάζει η σωστή μορφή και η σωστή ποσότητα θρεπτικών στοιχείων, όπως οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία, τα προβιοτικά, τα ένζυμα, τα αμινοξέα, τα ωμέγα λιπαρά οξέα, οι σύνθετοι υδατάνθρακες και τα αντιοξειδωτικά, προκαλείται κυτταρική δυσλειτουργία στον οργανισμό, η οποία αυξάνεται βαθμιαία.
Έτσι, διάφορες «νόσοι» ή «αρρώστιες», που χαρακτηρίζονται έτσι εσφαλμένα, όπως για παράδειγμα η έλλειψη ενέργειας, πονοκέφαλοι, ημικρανίες, παχυσαρκία, δερματοπάθειες, νευροφυτικές και ορμονικές διαταραχές και εκφυλιστικές παθήσεις οφείλονται στη κυτταρική δυσλειτουργία του οργανισμού.
Η Ορθομοριακή διατροφή στοχεύει στην προστασία και καταπολέμηση των ψυχοσωματικών παθήσεων που δημιουργούνται από αυτή την κυτταρική δυσλειτουργία.
Οι μέθοδοι και τα προϊόντα που χρησιμοποιεί επιτυγχάνουν τη θρέψη και αποτοξίνωση των κυττάρων και βασίζονται σε πέντε βασικούς πυλώνες:Μείωση και έλεγχος των φλεγμονώνΟ έλεγχος των φλεγμονών, πολλές από τις οποίες μπορεί να είναι και υποκλινικές και να μην ανιχνεύονται με τις συνήθεις ιατρικές εξετάσεις, είναι σημαντικό βήμα για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων, καθώς η μείωσή τους βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση των ορθών μορίων από τα κύτταρα.
Ρύθμιση του γαστρεντερικού συστήματοςΤο γαστρεντερικό σύστημα σε πολλές περιπτώσεις δυσλειτουργεί, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται συμπτώματα δυσπεψίας, δυσαπορρόφησης και χρόνιων υποκλινικών φλεγμονών. Η Ορθομοριακή διατροφή βοηθά στη ρύθμισή του και στην επαναφορά σωστής λειτουργίας της πέψης, ώστε με τον μεταβολισμό να γίνεται σωστή θρέψη των κυττάρων του οργανισμού.
Επιστημονική αποτοξίνωση - pH - ΑντιοξείδωσηΟι τοξίνες είναι εχθρός των θρεπτικών ουσιών, καθώς παρεμποδίζουν την απορρόφησή τους από τα κύτταρα και σε περιπτώσεις υπερβολικής τοξίνωσης μπορούν να τα καταστρέψουν. Η μέθοδος της αποτοξίνωσης στην Ορθομοριακή διατροφή, στοχεύει στον καθαρισμό του ήπατος, του παχέος εντέρου, του αίματος και γενικά του οργανισμού στο σύνολό του, μέσω βοτάνων και ειδικών προϊόντων, ώστε να εξασφαλισθεί η σωστή θρέψη των κυττάρων και η αποβολή των καταστρεπτικών τοξινών.
Επιστημονική εξακρίβωση και αναπλήρωση των ορθομοριακών ελλείψεων
Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, με διαφορετικό τρόπο ζωής, γενετική προδιάθεση και διατροφή. Έτσι, η μέθοδος αυτή έχει ως στόχο τον εντοπισμό και αναγνώριση των θρεπτικών στοιχείων που λείπουν από τον κάθε οργανισμό, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικά η θρέψη των κυττάρων.
Ορθομοριακός έλεγχος του άγχουςΗ ανισορροπία του νευρο-ανοσο-ενδοκρινικού άξονα και η δυσλειτουργία βιοχημικών μορίων, όπως οι επινεφρίνες, η κορτιζόλη και η σεροτονίνη, που υποστηρίζουν την βιολογική αντίδραση του οργανισμού σε στρεσογόνους παράγοντες, έχουν ως αποτέλεσμα το άτομο να αισθάνεται "πίεση" και "άγχος", χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχει λόγος. Αποτέλεσμα αυτού του άγχους, παρατηρείται να είναι σε πολλές περιπτώσεις η δυσλειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και τελικά να επηρεάζεται η μεταφορά των ορθών μορίων στα κύτταρα. Η μέθοδος αυτή, λοιπόν, στοχεύει στην τροφοδότηση του εγκεφάλου με τα σωστά στοιχεία, ώστε να αποδυναμώνεται η επιρροή αγχογόνων παραγόντων.
Και τα πέντε παραπάνω βήματα αποτελούν σημαντικά κομμάτια της Ορθομοριακής διατροφής, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα. Όπως πρέπει να συμβαίνει πάντα, για την προστασία, πρόληψη και θεραπεία συνιστάται η επίσκεψη σε αρμόδιους ιατρούς για τον ακριβή εντοπισμό του προβλήματος και τη σωστή αναγνώριση κάθε οργανισμού.
Πηγη:Flow magazine
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|25D6AF44-64E4-439D-ACC1-B395B685A24D
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|49D20C70-E8B3-4617-A411-ED6923AA162E