Η ροδόχρους ακμή είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που προκαλεί διάχυτη ερυθρότητα και αγγειακή διαστολή στο πρόσωπο των μεσήλικων και ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών. Ενδέχεται να εμφανιστούν βλατίδες και φλύκταινες παρόμοιες με της ακμής.
Η ροδόχρους ακμή χαρακτηρίζεται από επίμονο ερύθημα των κυρτών επιφανειών του προσώπου, με τις παρειές και τη μύτη να προσβάλλονται συχνότερα, ενώ μπορεί να προσβληθούν επίσης το μέτωπο και το πηγούνι.
Συνήθως το δέρμα της περιοφθαλμικής περιοχής δεν επηρεάζεται.
Η ροδόχρους ακμή συνήθως παρουσιάζεται σε γυναίκες με ανοιχτόχρωμο δέρμα ηλικίας μεταξύ 30 και 50 ετών. Ωστόσο, ο σοβαρός τύπος ροδόχρου ακμής με διόγκωση της μύτης (ρινόφυμα) εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε άνδρες. Μεταξύ των υπολοίπων χαρακτηριστικών που εκδηλώνονται συνήθως είναι η τελαγγειεκτασία, οι εξάψεις, καθώς και οι ερυθηματώδεις βλατίδες και φλύκταινες.
Πώς γίνεται η διάγνωση της ροδόχρου ακμής;Η διάγνωση της ροδόχρου ακμής πραγματοποιείται από δερματολόγο βάσει των κλινικών χαρακτηριστικών που υπάρχουν στο δέρμα και με χρήση του πλέον εξελιγμένου συστήματος δερμοανάλυσης Canfield VISIA® (Canfield Scientific, Inc., New Jersey, U.S.A.). Επιπλέον, καθώς η αιτιοπαθογένεια της ροδόχρου ακμής έχει συσχετιστεί με την παρουσία κάποιων μικροοργανισμών ή βακτηρίων, τα οποία υπάρχουν επάνω ή μέσα στο δέρμα μας, συστήνεται και η μικροσκοπική εξέταση.
Ακάρεα Demodex – Υπεύθυνα εμφάνισης ροδόχρου ακμήςΌλοι σχεδόν οι άνθρωποι έχουμε μικροοργανισμούς στο πρόσωπό μας. Παρά το γεγονός ότι δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, υπάρχουν διάφοροι μικροοργανισμοί και ακάρεα, τα οποία περνάνε όλη τους τη ζωή στο δέρμα του προσώπου μας, όπου τρέφονται, ζευγαρώνουν και τελικά πεθαίνουν.
Σύμφωνα με πολλές μελέτες είναι πιθανό να αναπτυχθούν τα ακάρεα Demodex και ειδικότερα το είδος Demodex folliculorum, το οποίο αποτελεί το ένα από τα δύο είδη ακάρεων Demodex που μπορεί να υπάρχουν στο ανθρώπινο δέρμα. Τα συγκεκριμένα ακάρεα, τα οποία φιλοξενούν βακτήρια, είναι πιθανό να παίζουν σημαντικό παθογενετικό ρόλο στη ροδόχρου ακμή, αφενός όταν υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες και αφετέρου λόγω ανισορροπίας του μηχανισμού του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τα ακάρεα Demodex folliculorum έχουν μακρύ σώμα και οκτώ μικρά κοντόχοντρα πόδια κοντά στο κεφάλι τους, ενώ κινούνται με ταχύτητα 1 δεκάτου του χιλιοστού (0,1mm) ανά ώρα, όπως διαπιστώνεται μέσω άμεσης μικροσκοπικής εξέτασης μετά από ειδική λήψη δείγματος σε αντικειμενοφόρο πλάκα. Συνήθως εγκαθίστανται στους πόρους του δέρματος και στα τριχοθυλάκια, ενώ σε σύγκριση με άλλα μέρη του ανθρώπινου σώματος ο αριθμός τους είναι αυξημένος στην περιοχή του προσώπου, όπου υπάρχουν περισσότεροι σμηγματογόνοι αδένες.
Πώς αντιμετωπίζεται η ροδόχρους ακμή;Οι ασθενείς συνήθως αναζητούν θεραπεία λόγω της ερυθρότητας του προσώπου τους. Για τη θεραπεία της ροδόχρου ακμής υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές, όπως φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα, τοπικά εφαρμοζόμενοι παράγοντες, η χρήση συσκευών laser καθώς και η συνδυαστική χρήση της φωτοδυναμικής θεραπείας (Photodynamic Therapy, PDT). Η χρησιμότητα των θεραπευτικών επιλογών καθορίζεται ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση και βάσει των αποτελεσμάτων τόσο της κλινικής όσο και της μικροσκοπικής εξέτασης συστήνεται η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
Φαρμακευτική αγωγήΌταν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό χορηγούνται ειδικά ακαρεοκτόνα. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι η μακροχρόνια χρήση τοπικών στεροειδών στο πρόσωπο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα επίμονο ερύθημα και ευρυαγγείες.
Εξελιγμένα LASER και ΦωτοθεραπείαΕκτός της φαρμακευτικής αγωγής, με τις πλέον εξελιγμένες συσκευές laser και εκπομπής φωτός που διαθέτουμε στα Δερματολογικά Ιατρεία IQ (Intensive Quality) μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τόσο τη φλεγμονή και το ερύθημα όσο και την τελαγγειεκτασία. Ιδιαίτερα χρήσιμα είναι τα αγγειακά laser και, ειδικότερα, τα παλμικά laser χρωστικής ευρύτερης διάρκειας παλμού (595 nm).
Πολλαπλά οφέλη έχει και η συνδυαστική εφαρμογή φωτοθεραπείας, η οποία έχει διπλή δράση στις επιπτώσεις του Demodex folliculorum. Στη φωτοθεραπεία χρησιμοποιείται το καθαρό, ορατό, και ζωογόνο φάσμα του φωτός, στο οποίο οφείλεται η παρουσία ζωής στον πλανήτη για την αντιμετώπιση της φλεγμονής και των βακτηρίων. Με το ερυθρό φάσμα φωτός (633 nm) επιτυγχάνουμε αντιφλεγμονώδη δράση, δηλαδή μείωση της φλεγμονής, ενώ με το μπλε φάσμα φωτός (415 nm) επιτυγχάνουμε αντιβακτηριακή δράση, καθώς επιδρά έναντι των βακτηρίων που υπάρχουν στο άκαρι. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατή η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ροδόχρου ακμής.
Σε κάθε περίπτωση εφόσον γίνει άμεσα η διάγνωση μπορεί να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή ή κάποιο συνδυαστικό θεραπευτικό σχήμα με φωτοθεραπεία. Έτσι είναι δυνατή η διατήρηση της νόσου σε κατάσταση ύφεσης για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και η ελαχιστοποίηση των εξάρσεων ή η μείωση του επιπέδου των εξάρσεων.
πηγή.acnelaser.gr/
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|A0C96F80-FB07-48F8-983E-0CC489158FFA
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|05D86D85-11A9-4B86-9131-77F5A8254AD5