Πως θα προστατευτείτε από τις ιώσεις του φθινοπώρου .

Κοινοποίηση

Οι διάφοροι ιοί που προσβάλλουν το αναπνευστικό, μεταδίδονται σχεδόν πάντα με τις εκκρίσεις του ανωτέρου αναπνευστικού, οι οποίες αποβάλλονται με τον βήχα, την ομιλία και το φτάρνισμα.
Διανύουμε τις τελευταίες μέρες του Σεπτέμβρη και ήδη αρχίζουν να εμφανίζονται οι εποχιακές ιώσεις (γρίππη, κρυολόγημα, συνάχι κ.ά) που σε όλους είναι γνωστά και πολλές φορές κοινά τα συμπτώματα τους.

Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους:

O καιρός ψυχραίνει, οι χώροι αερίζονται ανεπαρκώς,οι άνθρωποι συγχρωτίζονται σε κλειστούς χώρους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την γρήγορη και ευρεία διάδοση τους. Η άμυνα του οργανισμού επίσης μεταβάλλεται λόγω του ψύχους , λόγω κακών συνθηκών διαβίωσης και διατροφής καθώς και λόγω ανεπαρκούς ύπνου.

Αίτια των λοιμώξεων αυτών είναι ιοί διαφόρων οικογενειών όπως:

Ρινόιοί,άδενοιοί,κόροναιοί,έντεροιοί,ο ιός της γρίπης με τις υπόομάδες του και αυτό γιατί με το κρύο και την υγρασία επιβιώνουν καλύτερα και επιζούν περισσότερο. Μεταδίδονται συνήθως με σταγονίδια από το ένα άτομο στο άλλο είτε με το βήχα είτε με το φτάρνισμα. Ένας άλλος τρόπος μετάδοσης είναι με την άμεση επαφή των χεριών με αντικείμενα ή επιφάνειες που έχουν μολυνθεί με ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις ατόμου που έχει προσβληθεί από ιό.
Τα συνήθη συμπτώματα των ιώσεων είναι άτυπα και αφορούν περισσότερο το αναπνευστικό: ρινική συμφόρηση και καταρροή, φαρυγγαλγία, βήχας ξηρός ή παραγωγικός, πυρετός,πονοκέφαλος,καταβολή, ατονία,μυαλγίες κ.ά .
Πρέπει να γίνει διαχωρισμός μεταξύ του απλού κρυολογήματος και της γρίππης διότι η γρίππη διαρκεί περισσότερο, έχει πιο έντονη συμπτωματολογία και μπορεί να έχει ως επιπλοκή σοβαρές ασθένειες όπως πνευμονία, βρογχιτιδα,μέση ωτίτιδα (κυρίως στα παιδιά).
Οι ιώσεις αντιμετωπίζονται με τρόπους που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και επιφέρουν την αυτόϊασή του. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο επαρκής ύπνος, η ξεκούραση,η χαλάρωση,η λήψη υγρών για διατήρηση της ενυδάτωσης (χυμοί, ροφήματα,σουπες),καλή διατροφή με ελαφρά,ισορροπημένα γεύματα, λήψη βιταμίνης C και ψευδαργύρου,διακοπή καπνίσματος καθώς και συμπτωματική θεραπεία των υπαρχόντων συμπτωμάτων. Η θεραπεία πρέπει να υποδεικνύεται από τον θεράποντα ιατρό.

Πρέπει να τονιστεί ότι τα μέτρα πρόληψης είναι πιο σημαντικά για την αποφυγή των ιώσεων και των επιπλοκών τους.
Αυτά περιλαμβάνουν τα κάτωθι:


-Καλός αερισμός χώρων
.-Κάλυψη του στόματος, όταν βήχουμε, είτε με τον αγκώνα ,είτε με χαρτομάντηλο το οποίο πετάμε.
-Αποφυγή του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους
-Καλό πλύσιμο των χεριών.
-Εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων
-Αποφυγή της άμεσης επαφής με άτομα που νοσούν.

Τα αντιβιοτικά δεν έχουν θέση στη θεραπεία των ιώσεων γιατί δεν σκοτώνουν τους ιούς και χρησιμοποιούνται μόνο σε επιλοίμωξη με βακτήρια μετά από οδηγία του θεράποντος ιατρού.
Κάνουν κακό στη χλωρίδα του εντέρου, σκοτώνοντας τα φιλικά μικρόβια ,που προστατεύουν τον οργανισμό και ενεργοποιούν την άμυνα του. Έτσι ανατρέπεται η ισορροπία ανάμεσα στα φιλικά μικρόβια και τα παθογόνα με υπερανάπτυξη των παθογόνων και κυρίως των μυκήτων. Αναπτύσσουν αντοχή και επιβιώνουν ακόμα και με τη λήψη δυνατότερων αντιβιώσεων. Με την αλόγιστη χρήση τους δημιουργούνται υπερμικρόβια που δεν επηρρεάζονται από την δράση τους.
Η ίωση πρέπει να αντιµετωπίζεται µε απλά αντιπυρετικά µε ελαφρές τροφές και αρκετά υγρά.
Σε καµία περίπτωση δεν πρέπει να προβείτε µόνοι σας σε θεραπεία µε αντιβίωση.
Αν τα συµπτώµατα γίνουν πιο βαριά, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας υποδείξει την κατάλληλη θεραπεία.
Αν περνάτε την εποχική ίωση, οφείλετε να προστατέψετε τους γύρω σας και να εµποδίσετε την εξάπλωση της νόσου.
Γι` αυτό µην βήχετε ή φτερνίζεστε χωρίς να καλύπτεστε µε ένα χαρτοµάντιλο, το οποίο φυσικά πρέπει να πετάτε αµέσως µετά. Επίσης θα ήταν καλό να παραµείνετε σπίτι σας µέχρι να περάσουν τα συµπτώµατα έτσι ώστε να αναρρώσετε πλήρως και να µην κολλήσετε τους άλλους.

Ο εµβολιασµός συνιστάται σε άτοµα άνω των 60 ετών, σε άτοµα µε προδιαθεσικούς παράγοντες και χρόνιες παθήσεις, όπως π.χ. νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες κ.λπ. και σε αυτούς που κρίνεται απαραίτητο από τον γιατρό.

Το παρόν άρθρο επιμελήθη απο την Ιατρό Παρανόμου Γεωργία ,Ειδική Πνευμονολόγο για το ΦυματιολόγοWinners Seminars Group

7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|0019D1B0-2A50-4D0B-8262-F4ACEEF1EB6A
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|F119C2B5-D26F-481B-BC8D-E915E056C67E
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok