Τα συμπληρώματα βιταμίνης D και ιχθυελαίου μειώνουν τους κινδύνους καρδιακής προσβολής και θανάτου από καρκίνο

Κοινοποίηση
Η λήψη ιχθυελαίου μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ενώ η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της δοκιμής βιταμίνης D και ωμέγα-3 (VITAL) , μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 26.000 συμμετέχοντες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια 5,3 ετών. Οι ερευνητές πίσω από αυτό διερεύνησαν τις επιπτώσεις της καθημερινής συμπλήρωσης βιταμίνης D και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στον κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα που δεν έχουν ιστορικό των καταστάσεων.

Φαίνεται ότι αυτά τα συμπληρώματα διατροφής έχουν οφέλη : για τη βιταμίνη D, μείωση των θανάτων από καρκίνο. και για τα ωμέγα-3, μειώνοντας τις καρδιακές προσβολές », σημείωσε ο διευθυντής του VITAL JoAnn Manson, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ Τσαν Τσαν και επικεφαλής του τμήματος προληπτικής ιατρικής στο Brigham and Women`s Hospital.

Η Manson και οι συνάδελφοί της παρουσίασαν τα ευρήματά τους στην Ετήσια Συνάντηση της Βόρειας Αμερικής για την εμμηνόπαυση 2019 (NAMS) στο Σικάγο.

Η βιταμίνη D και το ιχθυέλαιο επηρεάζουν τη θνησιμότητα από καρκίνο, καρδιακή προσβολή
Το ιχθυέλαιο θεωρείται από καιρό ωφέλιμο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD), χάρη σε μεγάλο βαθμό στην περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα σε ωμέγα-3. Αυτά τα ακόρεστα λιπαρά οξέα βελτιώνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα και εμποδίζουν την κακή χοληστερόλη να φράξει τις αρτηρίες. Η βιταμίνη D έχει επίσης λάβει προσοχή για το ρόλο της στην πρόληψη της CVD και του καρκίνου.


Για να διερευνήσουν περαιτέρω αυτούς τους συσχετισμούς, η Manson και οι συνεργάτες της ακολούθησαν 25.871 άνδρες και γυναίκες σε όλες τις ΗΠΑ που δεν είχαν ιστορικό καρκίνου , CVD, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής. Χωρίζουν αυτά τα άτομα σε τέσσερις ομάδες.

Μια ομάδα έλαβε ημερήσια δόση ιχθυελαίου πλούσια σε βιταμίνη D και ωμέγα-3. μια άλλη ομάδα πήρε βιταμίνη D και εικονικό φάρμακο αντί για ιχθυέλαιο. Μια τρίτη ομάδα πήρε ένα συμπλήρωμα ιχθυελαίου και ένα εικονικό φάρμακο αντί της βιταμίνης D και η τελευταία έλαβε εικονικό φάρμακο τόσο για τη βιταμίνη D όσο και για το ιχθυέλαιο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συμπλήρωση βιταμίνης D συσχετίστηκε με 25% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο. Ωστόσο, η συμπλήρωση βιταμίνης D δεν επηρέασε σημαντικά τον αριθμό των συμμετεχόντων που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Επίσης, δεν μείωσε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Εν τω μεταξύ, τα συμπληρώματα ιχθυελαίου είχαν προστατευτική δράση έναντι καρδιακών προσβολών. Ωστόσο, οι επιδράσεις των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου ποικίλλουν ανάλογα με την κατανάλωση ψαριού του συμμετέχοντα. Για παράδειγμα, όσοι έτρωγαν λιγότερα από 1,5 μερίδες ψαριών την εβδομάδα έδειξαν τη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής.

Αυτό υποδηλώνει ότι όσοι έχουν χαμηλή κατανάλωση ψαριών επωφελούνται περισσότερο από τις καρδιοπροστατευτικές επιδράσεις του ιχθυελαίου . «Εάν παίρνετε ήδη δύο μερίδες ψαριών την εβδομάδα, δεν θα δείτε κανένα σαφές όφελος από το συμπλήρωμα διατροφής», εξήγησε ο Manson.

Οι μετα-αναλύσεις υποστηρίζουν τα οφέλη του ιχθυελαίου και της βιταμίνης

Η Manson και οι συνάδελφοί της επιβεβαίωσαν αυτά τα ευρήματα πραγματοποιώντας μια μετα-ανάλυση πέντε δοκιμών που ανέλυσαν τις επιπτώσεις της συμπλήρωσης βιταμίνης D στους θανάτους από καρκίνο. Οι δοκιμές περιελάμβαναν περίπου 80.000 άτομα συνολικά. Τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών έδειξαν ότι η συμπλήρωση βιταμίνης D οδήγησε σε σημαντική μείωση του θανάτου από καρκίνο. Μοιάζει με μια πολλά υποσχόμενη ένωση, είπε ο Manson.

Αυτή και η ομάδα της εξέτασαν επίσης μια πρόσφατη μετα-ανάλυση στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 127.000 συμμετέχοντες που ανέλυσαν τις επιπτώσεις των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου στα αποτελέσματα της CVD. Διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου οδήγησαν σε μικρές μειώσεις των καρδιακών προσβολών και άλλων σημαντικών στεφανιαίων επεισοδίων, αλλά δεν μείωσαν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Συνολικά, τα ευρήματά τους δείχνουν ότι το ιχθυέλαιο και η βιταμίνη D έχουν τεράστιες δυνατότητες στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της CVD και στη μείωση των θανάτων από καρκίνο, αντίστοιχα. Χρειάζεται όμως περισσότερη έρευνα, είπε ο Manson.

Συμβουλεύει την αύξηση της κατανάλωσης ψαριών σε τουλάχιστον δύο μερίδες την εβδομάδα για μια πιο υγιή καρδιά. Η συμπλήρωση με μέτριες δόσεις βιταμίνης D πρέπει επίσης να είναι καλή.

Ωστόσο, είναι επίσης πιθανή η υπερβολική δόση συμπληρωμάτων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές στην υγεία. Εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με τις δοσολογίες, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας.
.



πηγή.cancer.news

7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|D3A1ED1F-3750-449A-8CED-769A69F34746
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|04088A1F-0F90-42A3-9F4F-64E549E5BF0B
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok