Τί σημαίνει σωστή στοματική υγιεινή;

Κοινοποίηση

Η Στοματική Υγιεινή περιλαμβάνει το σύνολο των ενεργειών για την φροντίδα των δοντιών όπως η απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας και η διατήρηση ενός περιβάλλοντος που δεν ευνοεί την εκδήλωση παθήσεων των δοντιών, των ούλων και γενικά της στοματικής κοιλότητας. Η καλή στοματική υγιεινή σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο αποτελούν τους τρείς σημαντικότερους παράγοντες για τη διατήρηση της στοματικής υγείας.










Η σωστή στοματική υγιεινή μας εξασφαλίζει στόμα υγιές και ευχάριστη αναπνοή.

Αυτό σημαίνει ότι:
Τα δόντια σας είναι καθαρά και χωρίς υπολείμματα
Τα ούλα σας είναι ροζ και δεν ματώνουν με τη βούρτσα ή με το νήμα
Η αναπνοή σας δεν είναι μόνιμο πρόβλημα


Εάν τα ούλα σας πονάνε ή ματώνουν με την οδοντόβουρτσα ή το νήμα και εάν η αναπνοή σας είναι μονίμως δυσάρεστη, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας: κάποιο πρόβλημα υπάρχει.
Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας υποδείξει τους τρόπους για να φροντίζετε σωστά τα δόντια σας και να σας επισημάνει τα σημεία του στόματός σας που χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή στο βούρτσισμα και στο καθάρισμα με νήμα.

Κίνδυνοι - Προβλήματα λόγω κακής Στοματικής Υγιεινής

Ο κύριος στόχος της στοματικής υγιεινής είναι η φροντίδα των δοντιών και η αποφυγή των προβλημάτων που προκαλεί η μικροβιακή οδοντική πλάκα. Το λεπτό αυτό στρώμα μικροβίων που συσσωρεύεται πάνω στα δόντια είναι η αιτία των κυριότερων οδοντιατρικών προβλημάτων. Η ελλιπής στοματική υγιεινή επιτρέπει στα μικρόβια της πλάκας να αναπτύσσονται ανενόχλητα παράγοντας οξέα που αποδομούν την αδαμαντίνη των δοντιών προκαλώντας τερηδόνα. Παράλληλα ερεθίζουν και μολύνουν τα ούλα δημιουργώντας ουλίτιδα που μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.

Αν εξαιρέσουμε τις περιπτώσεις τραυματισμών, σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις που υπάρχει απώλεια δοντιού σχεδόν πάντα η βασική γενεσιουργός αιτία είναι η έλλειψη σωστής καθημερινής στοματικής υγιεινής. Πολλά άλλα προβλήματα στοματικής υγείας όπως η άσχημη αναπνοή προκαλούνται γιατί ο ασθενής αμελεί τους κανόνες στοματικής υγιεινής.

Παθήσεις των δοντιών και των ούλων, όπως τα αποστήματα ή η περιοδοντίτιδα, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα και στη γενική υγεία του σώματος μας, όπως αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων ή επιπλοκών της εγκυμοσύνης.

Τί πρέπει να κάνω;

Η συστηματική και σωστή στοματική υγιεινή είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα για τα δόντια και τα ούλα σας. Τα υγιή δόντια όχι μόνο σας κάνουν να φαίνεστε και να νιώθετε καλά, αλλά σας επιτρέπουν και να τρώτε και να μιλάτε σωστά. Η καλή υγεία του στόματος είναι σημαντική για τη συνολική ευεξία σας.
Η καθημερινή προληπτική φροντίδα, όπως το κατάλληλο βούρτσισμα και το καθάρισμα με νήμα, βοηθάει να μην επιδεινωθούν τα προβλήματα και είναι λιγότερο επώδυνη και δαπανηρή από τις οδοντιατρικές θεραπείες.



πηγή.Το παρόν άρθρο επιμελήθηκε απο την ιατρό Ζαρογιάννη Ευαγγελία για το Winners Group
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|87844387-AB65-430E-A6A0-7DDF7A1533C6
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|599D5B1D-B440-4C9A-B92C-5BFC409989EF
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok