Η παρά φύση έδρα είναι μια χειρουργική διαδικασία που χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει μια τεχνητή έξοδο των σωματικών αποβλήτων όταν το κατώτερο τμήμα του πεπτικού συστήματος δεν λειτουργεί σωστά.Οταν η παρά φύση έδρα γίνεται στο λεπτό έντερο ονομάζεται ειλεοστομία και όταν γίνεται στο παχύ έντερο ονομάζεται κολοστομία. Η ειλεοστομία ενδείκνυται για τα διάφορα καρκινώματα του παχέος εντέρου και τις ελκώδεις κολίτιδες. Η κολοστομία ενδείκνυται για τις φλεγμονώδεις παθήσεις του παχέος εντέρου.
Η ειλεοστομία είναι μια χειρουργική παρέμβαση που μπορεί να πραγματοποιηθεί για τη θεραπεία μιας ποικιλίας καταστάσεων που περιλαμβάνουν τα έντερα, όταν οι παραδοσιακές θεραπευτικές επιλογές δεν είναι βιώσιμες. Οπως και σε κάθε ιατρική διαδικασία, υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι που συνδέονται με μια διαδικασία ειλεοστομίας και θα πρέπει να συζητηθούν διεξοδικά με το γιατρό πριν από την επιδίωξη της χειρουργικής επέμβασης.
Υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις που μπορούν να απαιτήσουν εντερική χειρουργική επέμβαση κάνοντας τη διαδικασία αυτή απαραίτητη. Ατομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn, ή η ελκώδης κολίτιδα είναι πιο συχνά «υποψήφια» για μια διαδικασία ειλεοστομίας.
Αλλες συνθήκες στις οποίες χρησιμοποιείται αυτή η διαδικασία περιλαμβάνουν ορισμένους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του ορθού και του παχέος εντέρου, συγγενών ανωμαλιών ή ένα παρατεταμένο τραύμα που επηρεάζει άμεσα τη λειτουργικότητα των εντέρων.
Σε ορισμένες περιπτώσεις πριν από τη διεξαγωγή μιας διαδικασίας ειλεοστομίας (ή εντεροστομίας) το άτομο μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί μέρος του λεπτού εντέρου ή ολόκληρο το παχύ έντερο και το ορθό (το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου πριν τον πρωκτό).
Η ειλεοστομία μπορεί να δημιουργηθεί είτε για βραχυπρόθεσμη είτε για μακροχρόνια χρήση, ανάλογα με την κατάσταση του ατόμου. Βραχυπρόθεσμα χρησιμοποιείται όταν γίνεται μερική αφαίρεση του λεπτού εντέρου, με σκοπό να επιτρέψει στο υπόλοιπο τμήμα του λεπτού εντέρου και στο παχύ έντερο μια περίοδο ανάπαυσης πριν από την αποκατάσταση της λειτουργικότητας. Η μακροπρόθεσμη ειλεοστομία συμβαίνει όταν το σύνολο του κατώτερου τμήματος του πεπτικού συστήματος συμπεριλαμβανομένου και του ορθού αφαιρούνται.
Η ειλεοστομία διεξάγεται υπό γενική αναισθησία. Περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας μικρής τομής στο κοιλιακό τοίχωμα για να βοηθήσει στο σχηματισμό ενός τεχνητού ανοίγματος ή στομίου. Το κατώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου που είναι γνωστό ως ειλεός σχηματίζει βρόχο και χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει το στόμιο.
Μια βραχυπρόθεσμη ή μερική εντεροστομία μπορεί να αναστραφεί μέσα σε περίπου τρεις μήνες από την τοποθέτηση. Οταν δεν είναι πια απαραίτητη, εκτελείται μια άλλη χειρουργική διαδικασία για την επανασύνδεση των άκρων του λεπτού εντέρου και την αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας του πεπτικού.
Σε ορισμένες περιπτώσεις το δέσιμο του λεπτού εντέρου αρχικά εκτελείται για να δημιουργήσει έναν θύλακα, όταν ολόκληρο το παχύ έντερο και το ορθό αφαιρούνται. Μετά τη χειρουργική αφαίρεση του κατώτερου τμήματος του πεπτικού συστήματος, το άτομο μπορεί να είναι εφοδιασμένο με έναν εξωτερικό θύλακα (σάκο) που φοριέται για να συλλέξει τα επεξεργασμένα απόβλητα που αποβάλλονται μέσω του στομίου (ή στομίας). Ο τύπος του θύλακα που χρησιμοποιείται εξαρτάται από την κατάσταση του ατόμου.
Η εγκρατής ειλεοστομία (επίσης γνωστή ως Κοck σάκος) περιλαμβάνει την προσάρτηση ενός σάκου στον πρωκτό μετά από μερική ειλεοστομία. Ο kock σάκος επιτρέπει στο άτομο τη δυνατότητα να εκκενώσει τα έντερά του με κάποια κανονικότητα. Τοποθετείται μέσα στο σώμα και αδειάζεται με τη χρήση ενός καθετήρα που εισάγεται μέσα από το στόμιο (στομία) που καλύπτεται με γάζα όταν δεν είναι σε χρήση. Ο σάκος αυτός κενώνεται με καθετηριασμό της στομίας πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η εγκρατής ειλεοστομία είναι επιτυχής στο 70%-90% των ασθενών.
Ατομα που έχουν περάσει τη διαδικασία της ειλεοστομίας μπορεί να νοσηλευτούν για περίπου μία εβδομάδα μετά τη χειρουργική επέμβαση. Αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση το άτομο θα πρέπει να προχωρήσει σε μια διατροφή με διαυγή υγρά και με την πάροδο του χρόνου με παχύτερα υγρά. Οταν η λειτουργικότητα αποκατασταθεί στο έντερο μπορεί να είναι σε θέση να αρχίσει να τρώει μαλακές τροφές και αυτό τοποθετείται χρονικά αν όλα πάνε καλά περίπου μέσα σε δύο ημέρες από την χειρουργική επέμβαση.
Μόλις είναι σε θέση να καταναλώσει μια κανονική διατροφή τότε μπορεί να βιώσει αλλαγές στην πέψη. Τα τρόφιμα που κάποτε ήταν σε θέση να τα τρώει χωρίς κανένα πρόβλημα μπορεί να είναι πια δύσκολο να τα αφομοιώσει.
Η κατανάλωση κάποιων ωμών λαχανικών και τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό απόφραξης του πεπτικού σωλήνα και να προκαλέσει κοιλιακή δυσφορία όταν διέρχεται μέσα από τη στομία. Τα άτομα που έχουν ειλεοστομία μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν αυξημένες περιπτώσεις διάρροιας και αερίων που μπορεί να υποχωρήσουν με την πάροδο του χρόνου.
Ενώ υπάρχει συχνά η ανησυχία πως οι σάκοι είναι δύσκολα διαχειρίσιμοι και συνοδεύονται από οσμές, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Οι σάκοι που χρησιμοποιούνται σήμερα χωράνε άνετα κάτω από τα ρούχα και είναι άοσμοι. Ειδικές ταινίες χρησιμοποιούνται για να εξασφαλίσουν την καλή εφαρμογή του σάκου στη στομία, δημιουργώντας μια αεροστεγή σφράγιση.
Παράλληλα, διαθέτουν ειδικό φίλτρο για να αποβάλλονται τα αέρια χωρίς να υπάρχουν οσμές εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό διακριτικότητα. Η σύγχρονη δομή των σάκων επιτρέπει στα άτομα να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή χωρίς ανησυχίες σχετικά με διαρροές, οσμές ή άλλα τέτοιου είδους προβλήματα, αρκεί να τηρούν τους σωστούς κανόνες υγιεινής, ώστε να αποτρέψουν την πιθανότητα μολύνσεων στη στομία.
Οπως με κάθε χειρουργική επέμβαση, υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι που συνδέονται με μια διαδικασία ειλεοστομίας. Οι κίνδυνοι είναι αυτοί που συνδέονται με όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, δηλαδή με τη χρήση του γενικού αναισθητικού, την καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό επεισόδιο ή τη δυσκολία στην αναπνοή. Οι επιπλοκές που σχετίζονται με τη διαδικασία της ειλεοστομίας μπορεί να περιλαμβάνουν την κοιλιακή αιμορραγία, την αφυδάτωση, την αποστράγγιση της ειλεοστομίας και τις μολύνσεις.
Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάτε πως στην παρά φύση έδρα εξίσου σημαντική με τη σωματική είναι η ψυχολογική υποστήριξη του ασθενή.
πηγή.medinova.gr
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|F479E6B0-D75F-4750-9E5F-46503201ADAB
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|0BF87D84-27E5-4B45-BAD0-14680ED4EC60