Γαστρεντερίτιδα,Πώς βοηθούν τα προβιοτικά

Κοινοποίηση
Η γαστρεντερίτιδα είναι μία κοινή λοίμωξη του εντέρου και του στομάχου που μπορεί να προκαλέσει διάρροια, εμετό, κοιλιακό άλγος και κράμπες. Προσβάλλει τόσο τα παιδία όσο και τους ενήλικες, ενώ αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία βρεφικής θνησιμότητας για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι ιοί και ειδικότερα ο ροταϊός, καθώς και άλλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί είναι οι συνήθεις ύποπτοι της γαστρεντερίτιδας αν και αυτό δεν αποκλείει άλλους λοιμώδεις παράγοντες που την προκαλούν.

Οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες αποτελούν τη δεύτερη σε συχνότητα κλινική οντότητα και το συχνότερο αίτιο διάρροιας σε παιδιά και ενήλικες. Η συχνότητά τους εξαρτάται από την ηλικία, τη χώρα και τις συνθήκες διαβίωσης του ατόμου.

Συμπτώματα
Το κύριο σύμπτωμα της γαστρεντερίτιδας είναι διαρροϊκές κενώσεις που ξεκινούν συνήθως χωρίς αίμα. Τα συμπτώματα μπορούν να περιλαμβάνουν ναυτία και εμετό, πόνους στην κοιλία ή και πυρετό, ενώ δεν αργεί να ακολουθήσει και η αφυδάτωση.


Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας συνίσταται η λήψη πολλών υγρών για την πρόληψη της αφυδάτωσης. Σε περίπτωση που το άτομο μπορεί να είναι σε θέση να καταναλώσει τροφές χώρις να προκληθεί εμετός, συστήνεται η κατανάλωση άπαχου κρέατος, καλά βρασμένων λαχανικών καθώς και ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως. Σημαντικό είναι να αποφεύγονται τρόφιμα με πολλά λιπαρά ή ζάχαρη διότι υπάρχει περίπτωση να επιδεινωθούν τα συμπτώματα.

Ειδικότερα προτείνονται:

- Η λήψη υγρών με τη χρήση υδατικών διαλυμάτων όταν υπάρχουν πολλές κενώσεις, για αναπλήρωση των υγρών και των ηλεκτρολυτών που χάνονται.

- Ελαφριές τροφές όπως κράκερ, ρύζι και μπανάνες.

- Επαρκής ξεκούραση.

- Αποφυγή χρήσης κοινής πετσέτας χεριών και προσώπου.

- Πλήσιμο χεριών με ζεστό σαπουνόνερο.

- Κατανάλωση μόνο εμφιαλωμένου ή βρασμένου νερού στα ταξίδια.



Πώς βοηθούν τα προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί που «κατοικούν» στο γαστρεντερικό σύστημα βελτιώντας τη φυσική εντερική μικροχλωρίδα. Είσερχονται στο σώμα μέσα από τη διατροφή και ζουν στο πεπτικό σύστημα διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο στη συνολική υγεία.

Τα προβιοτικά ενισχύουν τους «καλούς» μικροοργανισμούς του εντέρου, δρώντας έτσι ως φυσική άμυνα του οργανισμού ενώ παράλληλα ρυθμίζουν την κινητικότητα του εντέρου και επαναφέρουν την ισορροπία του πεπτικού συστήματος.

Σύμφωνα με μελέτες, έχουν αποδειχθεί ευεργετικά στη μείωση τόσο της διάρκειας της ασθένειας όσο και στην συχνότητα των κενώσεων. Συμβάλλουν παράλληλα στην πρόληψη και τη θεραπεία της γαστρεντερίτιδας.

Η χορήγηση των κατάλληλων προβιοτικών συνίσταται να γίνεται το ταχύτερο δυνατόν καθώς μπορούν με φυσικό τρόπο να μειώσουν τη βαρύτητα των συμπτωμάτων της γαστρεντερίτιδας και τη διάρκειά της.

Σημειωτέον ότι τα περισσότερα προβιοτικά προϊόντα δεν έχουν στην πραγματικότητα οφέλη για την υγεία διότι τα βακτήρια καταστρέφονται στο στομάχι. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει το Proviotics PRO 12 by LR . Η καψουλά του προστατεύεται από μια κατοχυρωμένη ευρεσιτεχνία που περιλαμβάνει διπλή μικροκάψουλα που προσφέρει στα προβιοτικά σημαντική προστασία απο τα οξέα του στόμαχος και διασφαλίζει την στοχευμένη χορήγηση και απελευθέρωση βιώσιμων προβιοτικών στο έντερο, ακριβώς εκεί που χρειάζεται.



Πηγές
- Viral Gastroenteritis, Janet M. Torpy, MD; Cassio Lynm, MA; Robert M. Golub, MDJAMA. 2012; 308(5): 528. doi: 10.1001/jama. 2012.6213, August 1, 2012.
- Health Benefits of Probiotics: A Review, Maria Kechagia, International Scholarly Research Notices, 2013: 481651
- Use of Probiotics for Management of Acute Gastroenteritis: A Position Paper by the ESPGHAN Working Group for Probiotics and Prebiotics, Szajewska, Hania, Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|567B785B-D361-41AA-8079-03FF4D5D6B70
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|E82F229E-7558-493B-B81E-0A18DBBAD9B9
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok