Όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα για κάποιο άγνωστο λόγο μέχρι σήμερα αντί να μας προστατεύει στρέφεται ενάντια του ίδιου του οργανισμού, τότε δημιουργεί ένα, δυο φορές και τρία αυτοάνοσα νοσήματα.
Θα θυμίσω πως ο ρόλος του ανοσοποιητικού είναι να μας προστατεύει από κάθε ξένο εισβολέα όπως ιούς, μικρόβια, βακτηρίδια κτλ. και γι’ αυτό το θέλουμε πάντα ισχυρό.
Είναι απαραίτητο να διευκρινίσω δε ότι ένα ισχυρό ανοσοποιητικό θα δημιουργήσει ένα αυτοάνοσο νόσημα, ΟΧΙ όπως εσφαλμένα νομίζουν ορισμένοι αναγνώστες πως το ανεπαρκές ανοσοποιητικό.
Το ανεπαρκές ανοσοποιητικό θα μας φέρει σωρεία λοιμώξεων, φλεγμονών και μια μεγάλη μερίδα άλλων ανεπιθύμητων ασθενειών.
Τα πιο διαδεδομένα αυτοάνοσα νοσήματα.
· Ψωρίαση.
Δερματικό νόσημα που μπλοκάρει τα νεκρά κύτταρα και αποβάλλονται ως λέπια δημιουργώντας ταυτόχρονα και ερυθρότητα.
Έχει άσχημη εικόνα η Ψωρίαση, δεν μεταδίδεται σίγουρα, πλην όμως δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα στους πάσχοντες.
Αν και έχει βραδεία εξέλιξη απαιτεί προσπάθεια με φυσικά ιάματα επιβράδυνσης.
· Λεύκη.
Επίσης δερματολογικό νόσημα η Λεύκη που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη μελανίνης κατά τόπους, τόπους. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει εξέλιξη και θα πρέπει ο ασθενής να προσπαθεί με φυσικούς τρόπους την επιβράδυνση της.
· Σκληροδερμία.
Φλεγμονώδες νόσημα των συνδετικών ιστών που προκαλεί εξωτερικά αλλοίωσης στο δέρμα, αλλά και εσωτερικά σε αγγεία και όργανα δημιουργώντας πολλά προβλήματα στον πάσχοντα. ( Οισοφάγο, έντερο, στομάχι, πνεύμονες κ.α. ) Η σκληροδερμία προσβάλει περισσότερο της γυναίκες σε μια αναλογία 4 προς 1. Αντιμετωπίζεται ως εξέλιξη με φυσικά αντιφλεγμονώδη ιάματα προς αποφυγή των παρενεργειών που έχουν τα χημικά φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα.
· Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος.
Αν και ανήκει στα ρευματολογικά νοσήματα ο Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος έχει μια ξεχωριστή συμπτωματολογία. Μπορεί να προσβάλει το ΚΝΣ, τους πνεύμονες, το έντερο, τις αρθρώσεις, το δέρμα αλλά κυρίως την καρδιά. Είναι ένα από τα θανατηφόρα αυτοάνοσα νοσήματα που αφενός δεν έχει ηλικία προσβολής, αλλά αφετέρου προσβάλει περισσότερο της γυναίκες σε μια αναλογία 3 προς 1. Υπάρχουν σημαντικά φυσικά ιάματα αντιμετώπισης του με αξιώσεις.
· Σκλήρυνση κατά πλάκας.
Η Σκλήρυνση κατά πλάκας προσβάλει το ΚΝΣ και παρουσιάζει και αυξητικές τάσεις ως προς τα κρούσματα, αλλά και εξέλιξη. Συνήθως προσβάλει άτομα από 25 έως 35 ετών και δεν κάνει διακρίσεις σε άνδρες και γυναίκες. Σήμερα η έρευνες έχουν αναδείξει φυσικά ιάματα που δίνουν ελπίδες στους πάσχοντες όχι μόνο να σταθεροποίηση της νόσου, αλλά και στην αναχαίτιση της.
· Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.
Είναι μια σχετικά μεγάλη ομάδα αυτοάνοσων νοσημάτων που ως κύριο χαρακτηριστικό έχουν την φλεγμονή του εντέρου καθ΄ όλο το μήκος του. Τα συμπτώματα είναι ο πόνος, η απώλεια αίματος, η απώλεια βάρους κ.α. Έχει εξάρσεις και όσο περνά ο καιρός μοιάζει να μην υποχωρούν οι ενοχλήσεις όλο τον χρόνο. Δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα αίτια της εμφάνισης της φλεγμονής και προσβάλει όλες τις ηλικίες. Με φυσικά ιάματα υπάρχει τρόπος να μειωθούν οι εξάρσεις σε ένταση, αλλά και να αυξηθούν τα μεσοδιαστήματα τους.
· Κοιλιακάκη.
Είναι μια διαταραχή του λεπτού εντέρου που δημιουργεί χρόνιες διάρροιες, με συνέπεια αναίτια κόπωση και προβλήματα στην ανάπτυξη όταν προσβάλει τα παιδιά. Όπως είναι κατανοητό με τα προαναφερόμενα το αυτοάνοσο νόσημα κοιλιάκη έχει να κάνει με την αδυναμία απορρόφησης τόσο των θρεπτικών όσο και των ιαματικών ουσιών από το λεπτό έντερο. Δεν έχει ηλικία στην προσβολή μα ούτε και προτίμηση σε άνδρες και γυναίκες. Με φυσικούς τρόπους γίνεται προσπάθεια σίτισης, ιάσεις και ανάπτυξης των πασχόντων.
· Διαβήτης τύπου 1.
Διαβήτης τύπου 1 ή και νεανικός διαβήτης προσβάλει συνήθως νέους από την ηλικία των 13 με 15 ετών. Ουσιαστικά αυτό το αυτοάνοσο νόσημα έχει να κάνει με την αδυναμία παραγωγής ινσουλίνης από το ήπαρ. Υπάρχουν καταγεγραμμένα και πολλά περιστατικά που έκανε την εμφάνιση του και στην τρίτη δεκαετία της ζωής. Ασφαλώς και πέρα τις απαιτούμενης χορήγησης ινσουλίνης υπάρχουν και φυσικά ιάματα προστασίας των ασθενών.
· Κακοήθης αναιμία.
Είναι το αυτοάνοσο νόσημα που μειώνει από την μια τα ερυθρά αιμοσφαίρια, αλά και από την άλλη την ανικανότητα τους να απορροφήσουν την Βιταμίνη Β12. Συνήθως παρουσιάζεται σε άτομα ηλικίας πάνω από 40 ετών έως και τα 80 και στις βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες. Αρχικά υπήρξε η εντύπωση ότι αυτό οφειλόταν στο ανοιχτόχρωμο δέρμα, αλλά έχουν καταγραφεί περιστατικά και σε σκουρόχρωμους λαούς. Με φυσικούς τρόπους γίνεται η προσπάθεια χορήγησης της βιταμίνης Β12.
· Νόσος Graves.
Η νόσος του Graves είναι η πιο συχνή μορφή Θερεοτοξίκωσης και μπορεί να εμφανιστεί σ οποιαδήποτε ηλικία έχοντας όμως προτίμηση στις γυναίκες. Θα θυμίσω ότι ο Θυρεοειδής θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα όργανα του ανθρώπου και η κακή του λειτουργία μπορεί να μας δώσει μια μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων. Συγκεκριμένα η αυτοάνοσος νόσος του Graves δίνει αδικαιολόγητη απώλεια κιλών με χειρότερο σύμπτωμα αυτό του εξόφθαλμου. Σπανιότερα μπορεί να δημιουργήσει και χρόνια δερματοπάθεια στην κνήμη.
Η θεραπεία που υπάρχει με φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα είναι καθαρά συμπτωματολογική χωρίς ουσιαστική ίαση, ενώ υπάρχουν και φυσικά ιάματα που προσπαθούν την επαναλειτουργία του θυρεοειδή στα φυσιολογικά επίπεδα.
· Θυρεοειδίτιδα Hashimoto.
Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι και αυτή πάθηση που ανήκει στην οικογένεια των αυτοάνοσον νοσημάτων. Προσβάλει πολύ περισσότερο τις γυναίκες σε μια αναλογία 9 προς 1 και χαρακτηριστικό της είναι η βρογχοκήλη. Η θεραπεία της νόσου με φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα είναι η συνεχής χορήγηση θυροξίνης ανάλογη της έλλειψης του ασθενούς. Υπάρχουν φυσικά ιάματα που προσπαθούν να επαναφέρουν σε λειτουργία τον θυρεοειδή.
· Αντιδραστική αρθρίτιδα.
Η αντιδραστική αρθρίτιδα ή σύνδρομο Reiter είναι ένα σπάνιο είδος αρθρίτιδας και ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα. Η κλινική εικόνα της αντιδραστικής αρθρίτιδας είναι η ταυτόχρονη φλεγμονή σε τουλάχιστον πέντε αρθρώσεις. Για την αντιμετώπιση των εξάρσεων της χρησιμοποιούνται ισχυρά στεροειδή ή μη αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα. Υπάρχουν φυσικά ιάματα που καταστέλλουν τόσο την ένταση των συμπτωμάτων όσο και την διάρκεια τους.
· Ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι η πιο ακουστή χρόνια φλεγμονώδης νόσος που προσβάλει κυρίως τον αρθρικό υμένα των μικρών αρθρώσεων. Η αντιμετώπιση της είναι ίδια με αυτή της αντιδραστικής αρθρίτιδας και προσβάλει περισσότερο τις γυναίκες σε μια αναλογία 2 προς 1. Αν και συνήθως πρωτοεμφανίζεται σε ηλικίες άνω των 40 ετών υπάρχει και η νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα που εμφανίζεται στις αρχές τις τρίτης δεκαετίας της ζωής. Υπάρχουν φυσικά ιάματα με καλές και κλινικά αποδειγμένες δράσης κατά του νοσήματος.
· Μυασθένεια
Η μυασθένεια είναι επίσης μια χρόνια αυτοάνοση νόσος που προσβάλει το νευρομυϊκό ( Νευρικό & Μυϊκό σύστημα ) με χαρακτηριστικό σύμπτωμα την αδυναμία των μυών να επιτελέσουν το έργο τους. Ένα επίσης χαρακτηριστικό της σύμπτωμα είναι η πτώση των βλεφάρων. Το δυσάρεστο με την μυασθένεια είναι ότι σε περιόδους μεγάλης δραστηριότητας τα συμπτώματα της αυξάνουν την ένταση τους, ενώ σε περίοδο ξεκούρασης σου δίνουν την αίσθηση ότι υποχωρούν.
Και σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούνται ισχυρά αντιφλεγμονώδη σε συνδυασμό με βιταμίνες. Υπάρχουν αξιόλογες φυσικές εναλλακτικές λύσεις με άφθονη βιβλιογραφία και κλινικές μελέτες.
Στο άρθρο αυτό επιγραμματικά είδαμε ποια είναι τα κυριότερα και συχνότερα αυτοάνοσα νοσήματα χωρίς ωστόσο να τα έχουμε καλύψει όλα 100% λόγο της σπανιότητας τους.
Πηγή.Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού.Φαρμακοποιός
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|2B3571F0-EAB6-4D37-BE1D-7ED1E4599FC4
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|19FBC96A-873A-44F9-AF3C-C9C427784007