5 φυσικοί τρόποι για να ελέγξετε τον υποθυρεοειδισμό

Κοινοποίηση

Ο υποθυρεοειδισμός αποτελεί μια κοινή ενδοκρινική διαταραχή η οποία προκαλείται από έλλειψη της θυρεοειδικής ορμόνης. Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας, ο οποίος ελέγχει τον τρόπο που το σώμα μας χρησιμοποιεί την ενέργεια.
Αυτό σημαίνει ότι ελέγχει σχεδόν κάθε όργανο στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου που η καρδιά σας χτυπά. Τα σημάδια και συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού συνήθως ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και εξαρτώνται από τη σοβαρότητα της ορμονικής ανεπάρκειας.

Τα πιο συχνά συμπτώματα που οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν περιλαμβάνουν: αύξηση βάρους, μυϊκή αδυναμία, δυσκοιλιότητα, πρησμένο πρόσωπο, αυξημένη ευαισθησία στο κρύο, κόπωση, μειωμένη μνήμη, βραδύτερο καρδιακό ρυθμό, αποδυναμωμένη τρίχα και κατάθλιψη ανάμεσα σε άλλα. Τα καλά νέα είναι ότι ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί φυσικά, ακολουθώντας μερικά απλά βήματα.

Παρακάτω δίνονται μερικές συμβουλές, που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια.


1. Αυξήστε την πρόσληψη πρωτεΐνης

Οι περισσότερες σχετικές κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρωτεΐνη βοηθά στην ενίσχυση της λειτουργίας του θυρεοειδούς. Σύμφωνα με ειδικούς, αυτό συμβαίνει επειδή αυξάνει την απελευθέρωση της θυρεοειδικής ορμόνης, ενός παράγοντα που βοηθά στην καταπολέμηση του υποθυρεοειδισμού. Μαζί με τα πράσινα λαχανικά και το κρέας, είναι καλή ιδέα λοιπόν να προσθέσετε στη διατροφή σας περισσότερες πατάτες, ξηρούς καρπούς, φασόλια και τυρί.

Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε πρωτεΐνη σε μορφή σκόνης, να είστε προσεκτικοί με τα προϊόντα, καθώς πολλές εταιρίες δεν προσφέρουν καλή ποιότητα. Ψάξτε πληροφορίες από έγκυρες και σωστές διαδικτυακές πηγές, ώστε να βρείτε την καλύτερη σκόνη πρωτεΐνης, η οποία να ανταποκρίνεται στις διατροφικές σας ανάγκες.

2. Αποφύγετε τη γλουτένη

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο αλεύρι και στο σιτάρι και συνήθως δεν απορροφάται εύκολα. Εκτιμάται ότι το 90% περίπου των ασθενών που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό στις ΗΠΑ επίσης πάσχουν από κάποια αυτοάνοση πάθηση. Μια αυτοάνοση πάθηση, συχνά γνωστή ως Hashimoto, συνήθως προκαλείται από αντισώματα, τα οποία επιτίθενται στον θυρεοειδή και προκαλούν τη δυσλειτουργία του. Αρκετές έρευνες που διεξήχθησαν από ανεξάρτητους φορείς έχουν αποδείξει ότι η γλουτένη παίζει έναν πολύ μεγάλο ρόλο στο να οδηγήσει το σώμα σας σε αυτοάνοση επίθεση.

Όταν καταναλώνετε γλουτένη, η ποσότητα πρωτεΐνης της γλουτένης γνωστή ως γλιαδίνη, εισέρχεται στη ροή του αίματος μέσω του πεπτικού συστήματος. Το σώμα σας ύστερα πυροδοτεί ένα μηχανισμό αυτοάμυνας, δημιουργώντας αντισώματα, ώστε να αντιδράσει στη γλιαδίνη σε μια διαδικασία, που ονομάζεται μοριακός μιμητισμός. Αυτό συνήθως συνεπάγεται βλάβη του θυρεοειδούς αδένα από τα αντισώματα.
Έχοντας αυτό υπόψη, να γνωρίζετε ότι κάθε φορά που καταναλώνετε γλουτένη, στην ουσία πυροδοτείτε το σώμα σας να παράγει αντισώματα, τα οποία καταλήγουν να βλάψουν την ικανότητα του θυρεοειδούς να λειτουργεί φυσιολογικά.

3. Αυξήστε την πρόσληψη ιωδίου

Το ιώδιο αποτελεί ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο, κρίσιμης σημασίας για το σώμα σας. Ο θυρεοειδής αδένας σας απαιτεί ουσιαστικά ιώδιο, ώστε να παράξει τις απαραίτητες ορμόνες. Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε έλλειψη ιωδίου, τότε οι πιθανότητες να πάσχετε από υποθυρεοειδισμό είναι πολλές.
Το σώμα σας δεν έχει την ικανότητα να παράξει μόνο του ιώδιο, γι’ αυτό και χρειάζεται να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετό από τη διατροφή σας, ώστε να επιτρέψετε στο σώμα σας να παράξει αρκετή ποσότητα ορμόνης. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, η έλλειψη ιωδίου ήταν η κύρια αιτία του υποθυρεοειδισμού. Η εισαγωγή του ιωδιούχου αλατιού μείωσε αυτό το πρόβλημα σταδιακά.

4. Ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή

Γνωρίζατε ότι το φαγητό που περιλαμβάνετε στην δίαιτα σας παίζει κρίσιμο ρόλο στην καταπολέμηση του υποθυρεοειδισμού; Αποκλείοντας συστατικά όπως η γλουτένη και περιλαμβάνοντας τροφές που έχουν επιστημονικά αποδειχτεί ότι ενισχύουν την παραγωγή ορμόνης από τον θυρεοειδή, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη καταπολέμηση της πάθησης με φυσικό τρόπο.

Μια δίαιτα που είναι φτωχή σε θρεπτικά συστατικά αυξάνει τον κίνδυνο διαταραχών του θυρεοειδούς. Κάποιες από τις τροφές που συνιστώνται είναι: φρέσκα φρούτα, λαχανικά, τροφές πλούσιες σε ωμέγα 3, τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως επίσης και τροφές που περιέχουν φυσικές ίνες.
Κάποια παραδείγματα είναι το σπανάκι, το ψάρι, οι ξηροί καρποί, γαλακτοκομικά, προϊόντα ολικής αλέσεως, τα φύκια και όσπρια. Μια τέτοια λίστα διατροφής μπορεί σίγουρα να παίξει έναν κεντρικό ρόλο στην αλλαγή της θυρεοειδικής λειτουργίας προς το καλύτερο.

5. Προσέξτε την πρόσληψη του λαδιού

Δεν είναι όλα τα λάδια καλά για όσους πάσχουν από υποθυρεοειδισμό. Υπάρχουν ορισμένα τα οποία χρειάζεται να αποφεύγετε, ενώ κάποια άλλα να τα προτιμάστε, καθώς ενισχύουν σημαντικά την παραγωγή της θυρεοειδικής ορμόνης.
Τα περισσότερα λάδια που χρησιμοποιούμε, για να μαγειρέψουμε, μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στον θυρεοειδή και να προκαλούν μάλιστα αντίστοιχες παθήσεις.

Ένας καλός τύπος λαδιού που θα μπορούσατε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε είναι το καρυδέλαιο, το οποίο διαθέτει την ικανότητα να βοηθά στη διόρθωση της αργής λειτουργίας του θυρεοειδούς, επειδή μπορεί να αυξήσει τη βασική θερμοκρασία του σώματος, ενώ παράλληλα ενεργοποιεί το μεταβολισμό και ενισχύει επίσης την ενέργεια.

πηγή.enallaktikidrasi.com
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|3586A305-D865-4F24-911D-C8A7D39A51FE
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|C1493BEA-EEFE-4B86-94AF-8572CAD9C758
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok