Πως τα προβιοτικά μειώνουν σε 30 μέρες τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ

Κοινοποίηση

Ισπανοί επιστήμονες απέδειξαν μέσω πειραμάτων σε παχύσαρκους αρουραίους ότι η κατανάλωση προβιοτικών για 30 ημέρες βοηθά στη μείωση της συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ. Αυτή η νέα ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «PLOS ONE», αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την καταπολέμηση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD), η οποία συνδέεται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη.

Ερευνητές από την ομάδα «Διατροφική Βιοχημεία: Θεραπευτικές Εφαρμογές» (CTS-461) και το Ινστιτούτο Διατροφής και Τεχνολογίας Τροφίμων Jose Mataix του Πανεπιστημίου της Γρανάδας απέδειξαν ότι η χορήγηση 3 προβιοτικών στελεχών μειώνει τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ των παχύσαρκων αρουραίων.
Η συσσώρευση λίπους στο ήπαρ ονομάζεται στεάτωση και αποτελεί το πρώτο στάδιο της νόσου NAFLD, η οποία συνδέεται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη. Δεδομένου ότι η συχνότητα αυτών των 2 παθήσεων αυξάνεται συνεχώς, η NAFLD αποτελεί επίσης ένα πρόβλημα υγείας που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ζωντανοί ή νεκροί μικροοργανισμοί

Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί (βακτήρια ή ζύμες) με θετικά αποτελέσματα σε όσους τα καταναλώνουν σε επαρκείς δόσεις. Παραδοσιακά θεωρούνται ζωντανοί μικροοργανισμοί, αλλά η έννοια αυτή μεταβλήθηκε αφού και ορισμένοι νεκροί μικροοργανισμοί ή τα συστατικά τους εμφανίζουν τις ιδιότητες των προβιοτικών.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας μελέτησαν 3 στελέχη, τα οποία βρίσκονταν υπό την επιμέλεια της Συλλογής Καλλιεργειών Μικροοργανισμών του Ινστιτούτου Παστέρ: το Lactobacillus paracasei CNCM I-4034, το Bifidobacterium breve CNCM I-4035 και το Lactobacillus rhamnosus CNCM I-4036. Στο πρώτο πείραμά τους που πραγματοποιήθηκε σε υγιείς εθελοντές, οι ερευνητές απέδειξαν ότι και τα 3 είναι απολύτως ανεκτά και ασφαλή για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Στην τρέχουσα μελέτη, τα στελέχη χορηγήθηκαν για 30 ημέρες στη διατροφή γενετικά μεταλλαγμένων αρουραίων. Οι συγκεκριμένοι αρουραίοι εμφανίζουν παχυσαρκία εξαιτίας μιας μετάλλαξης στο γονίδιο που κωδικοποιεί τον υποδοχέα ή τη λεπτίνη, μια ορμόνη που μεταδίδει την αίσθηση κορεσμού στον οργανισμό. Οι αρουραίοι αυτοί αποτελούν τα πιο επιτυχημένα γενετικά μοντέλα.
Στο άρθρο τους, οι συγγραφείς αναφέρουν ότι η χορήγηση προβιοτικών οδήγησε σε σημαντικά χαμηλότερη συσσώρευση λιπιδίων (κυρίως τριγλυκεριδίων) στο ήπαρ συγκριτικά με εκείνη που υπήρξε σε αρουραίους στους οποίους χορηγούνταν εικονικό φάρμακο.
«Εκτός από τα νέα αυτά ευρήματα υπήρχαν και χαμηλότερες τιμές σε προφλεγμονώδη μόρια (παράγοντας νέκρωσης όγκου, ιντερλευκίνη 6 και λιποσακχαρίτης) στον ορό των αρουραίων που τρέφονταν με προβιοτικά».
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ηπατική νόσος δεν θεραπεύεται με προβιοτικά, αλλά αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορούν ασφαλώς να χρησιμοποιηθούν ως υποστηρικτική θεραπεία σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές μεθόδους.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την ιδιωτική εταιρία «HERO SPAIN SA».





7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|569E69ED-D8EC-4415-9E53-7541D120B0A8
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|E6E8EF5B-B9A3-4286-B658-B5EB430ACA47
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok