Νέες τάσεις στο online shopping στην Ελλάδα.

2-9-2016

Κοινοποίηση
Νέες τάσεις στο online shopping στην Ελλάδα και τα σούπερ μάρκετ στο κανάλι των on line πωλήσεων

Αν και άυλο το online shopping αρχίζει να καταλαμβάνει διαρκώς «χώρο» στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων, δημιουργώντας έτσι μια νέα «παράλληλη αγορά» έναντι των φυσικών δικτύων. Παρά τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η επιβολή capital controls στις online συναλλαγές, οι εκτιμήσεις για το 2015 κάνουν λόγο για σαφή ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα, τόσο στον τομέα των υπηρεσιών όσο και στον τομέα των προιόντων.

Με βάση στοιχεία του E-commerce Europe, ο τζίρος του online shopping (προϊόντων και υπηρεσιών) στην Ελλάδα άγγιξε τα 4,4 δισ. ευρώ, όταν ο τζίρος της συγκεκριμένης αγοράς το 2014 ήταν στα 3,85 δισ. ευρώ, καταδεικνύοντας την τάση.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η Ελλάδα συνεχίζει να υπολείπεται έναντι του ευρωπαικού χώρου (όπου για το 2015 το ύψος των ηλεκτρονικών αγορών άγγιξε τα 477 δισ. ευρώ), ωστόσο τα εγχώρια online καταστήματα τρέχουν με ρυθμούς της τάξης του 30% ετησίως, τη στιγμή που η παραδοσιακή λιανική κινείται με αρνητικό πρόσημο. Αν και το e-shopping στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, οι εκπρόσωποί του έχουν καταφέρει να επιφέρουν ριζική αλλαγή σε καταναλωτικές συνήθειες αλλά και σε ολόκληρες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Τα ταξιδιωτικά γραφεία με την παραδοσιακή μορφή έχουν περιοριστεί δραματικά και δουλεύουν ουσιαστικά μόνον με πελάτες - μεγάλες εταιρείες. Στη θέση τους τα ηλεκτρονικά ταξιδιωτικά γραφεία έχουν αναλάβει τον κύριο όγκο για κάθε τουριστική υπηρεσία (από εισιτήρια έως καταλύματα), προσφέροντας κυρίως άμεση σύγκριση τιμών, ανεκτίμητο «εργαλείο» για κάθε καταναλωτή.

Αντιστοίχως, ο χώρος των ειδών υψηλής τεχνολογίας έχει την τιμητική του στο Διαδίκτυο, με τους υποψήφιους πελάτες να «σαρώνουν» την προσφορά προϊόντων και να εντοπίζουν την τιμή. Αν και σύμφωνα με τον Κ. Γεράρδο, αντιπρόεδρο της αλυσίδας Πλαίσιο, ακόμη ο Έλληνας καταναλωτής ελέγχει διαδικτυακά αλλά ψωνίζει από φυσικό κατάστημα, εν τούτοις οι πωλήσεις ηλεκτρονικών ειδών στην Ελλάδα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία μετά τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες.

Κατηγορία με υψηλή ανάπτυξη είναι επίσης εκείνη των παραφαρμακευτικών, με εκατοντάδες ηλεκτρονικά φαρμακεία να δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Στον συγκεκριμένο τομέα αναμένεται να δημιουργηθεί επίσης ειδική υπηρεσία από την ομάδα της Skroutz, η οποία θα προσφέρει αυθημερόν παράδοση ενός «καλαθιού» προιόντων στην πόρτα του καταναλωτή.
Μια νέα τάση που φαίνεται ότι θα σημαδέψει την αγορά το 2016, είναι η συστηματική ενεργοποίηση των σούπερ μάρκετ, στο κανάλι των online πωλήσεων. Ήδη υπάρχουν μικροί παίκτες που ελέγχουν διαδικτυακά και μόνο σούπερ μάρκετ, αλλά οι μεγάλοι παίκτες είναι η ΑΒ Βασιλόπουλος και το Caremarket.
Ο τζίρος των υπαρχόντων ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ είναι -με βάση εκτιμήσεις- μόλις 20 εκατ. ευρώ, από 11 εκατ. ευρώ που ήταν το 2014. Ωστόσο η είσοδος εντός του έτους εντός ακόμη παίκτη, του ηλεκτρονικού σούπερ μάρκετ e-fresh.gr, ο οποίος έχει βάλει ως στόχο με το καλημέρα να τζιράρει περί τα 20 εκατ. ευρώ, δείχνει την τάση.

Σύμφωνα με εκτίμηση της Convert Group e-Business Consulting, συμβουλευτικής εταιρείας, που ειδικεύεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στο ηλεκτρονικό επιχειρείν, το 2020 η αξία των πωλήσεων ειδών σούπερ μάρκετ μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων μπορεί να αγγίξει τα 383 εκατ. ευρώ.
Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, τότε οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ θα αποτελούν το 3,6% του συνόλου του κλάδου και το 2,9% επί των συνολικών ηλεκτρονικών πωλήσεων.
Ήδη, στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 7.000 ελληνικών συμφερόντων ηλεκτρονικά καταστήματα, τα οποία κατά κύριο λόγο εξυπηρετούν την ελληνική αγορά, αν και θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα κανάλι εξαγωγών ελληνικών προιόντων προς τις διεθνείς αγορές.

Σχετική προσπάθεια για την προώθηση ελληνικών τροφίμων στο εξωτερικό μέσω e-shop έχουν ήδη κάνει η FarmersRepublic αλλα και η Yoleni’s. Προς το παρόν ωστόσο η εξαγωγική διείσδυση είναι αμελητέα, ενώ αντίθετα η εισαγωγική –δηλαδή η προμήθεια προιόντων η υπηρεσιών από το εξωτερικό – είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με το ELTRUN και την ετήσια έκθεση του για το ηλεκτρονικό εμπόριο το 2015, οι αγορές από ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα αντιπροσωπεύουν το 65% των online αγορών από το 60% που ήταν το 2014 (ποσοστό που αυξήθηκε λόγω της αυξημένης χρήσης των υπηρεσιών της ηλεκτρονικής τραπεζικής), όταν την ίδια ώρα στη Γερμανία μόλις το 5% των αγορών πραγματοποιούνται από ξένα ηλεκτρονικά καταστήματα.







πηγή.ependisinews.gr

7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|1040B771-0661-401C-AF08-D0887D48175F
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|F0F46523-9B0E-41F4-9520-BE49405B1186
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok