5 επιτυχημένα στυλ ηγεσίας

Κοινοποίηση
Οι σύγχρονες επιχειρήσεις καλούνται να δραστηριοποιηθούν σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαρκώς μεταβάλλεται και απαιτεί από αυτές να προσαρμόζονται άμεσα στις απαιτήσεις αυτού προκειμένου να επιβιώσουν. Οι ηγετικές ικανότητες των στελεχών τους σε όλα τα ιεραρχικά επίπεδα αποτελεί το κλειδί για μια επιτυχημένη πορεία.
Σύμμαχοί τους στην προσπάθεια εξέλιξης των στελεχών τους μπορεί να σταθούν οι μεγάλοι ηγέτες, σύγχρονοι και παλιότεροι, που σημάδεψαν με την ηγεσία τους την εποχή τους.
Ο τρόπος που σκέφτονταν, συμπεριφέρονταν και ανταποκρινόταν στις προκλήσεις που τους παρουσιάζονταν μπορεί να αποτελέσει έναν ιδανικό οδηγό για την ανάπτυξη των δικών τους ηγετικών δεξιοτήτων.










Ιδού λοιπόν 5 επιτυχημένα στυλ ηγεσίας από τα οποία μπορούμε να επωφεληθούμε:


Οι μεγάλοι ηγέτες είναι «έτοιμοι» να μας διδάξουν. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους γνωρίσουμε και να μάθουμε από αυτούς.

Στυλ Εμπιστοσύνης

Η ικανότητα να εμπιστεύονται τους γύρω τους αποτελεί προϋπόθεση για μια αποτελεσματική ηγεσία. Όλοι οι ηγέτες στηρίζονται στην ομάδα τους προκειμένου από κοινού να επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει. Οι μεγάλοι ηγέτες όμως ξεχωρίζουν για κάτι ακόμα, για την ικανότητα τους να εμπιστεύονται κάποιες φορές ακόμη και άτομα που μόλις γνώρισαν.
Ο Μέγας Αλέξανδρος για να αποφύγει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία τον είχαν φέρει οι Πέρσες στο όρος Ζάργος, εμπιστεύτηκε όχι μόνο τη δική του ζωή αλλά και των 20.000 χιλιάδων στρατιωτών του σε ένα βοσκό που μόλις είχε γνωρίσει και τον οποίο μάλιστα είχαν συλλάβει με την υποψία ότι ήταν κατάσκοπος των Περσών, προκειμένου να τους οδηγήσει σε ένα μονοπάτι που γνώριζε μόνο αυτός.

Στυλ Έμπνευσης

Κάθε επιχείρηση, οργανισμός, έθνος ή στρατός έχει τα δικά του δυνατά και αδύνατα σημεία. Οι μεγάλοι ηγέτες τα αναγνωρίζουν και με τη δύναμη του λόγου τους έχουν την ικανότητα να εμπνέουν τους άλλους έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν στο έπακρο αυτά τα θετικά στοιχεία. Έτσι και ο Ουίνστων Τσόρτσιλ κατάφερε να ενεργοποιήσει όλους τους συμπατριώτες του εκμεταλλευόμενος το πείσμα και την αποφασιστικότητά τους εμπνέοντας τους με την περίφημη ομιλία του «Θα πολεμήσουμε στις ακτές».

Στυλ Συνοχής

Η συνοχή μιας ομάδας ή ενός οργανισμού είναι εκείνο το χαρακτηριστικό που θα του επιτρέψει να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση, θα του δώσει τη δύναμη να ανασυνταχθεί και να ανταποκριθεί με επιτυχία. Οι μεγάλοι ηγέτες έχουν την μαγική ικανότητα να εκπέμπουν στο ίδιο «μήκος κύματος» και να συνδέονται αποτελεσματικά με τους άλλους. Γνωρίζουν ότι η σύσφιξη των σχέσεων τονώνει το ηθικό της ομάδας, δημιουργεί συνδετικούς δεσμούς μεταξύ τους και ενισχύει τη δίψα των μελών της για την επίτευξη του στόχου. Ο Μέγας Ναπολέων είχε αποκτήσει το ψευδώνυμο «μικρός δεκανέας» γιατί σε μια μάχη των Γάλλων με τους Αυστριακούς κουβαλούσε βλήματα και γέμιζε τα κανόνια όπως ήταν και το καθήκον των δεκανέων.

Στυλ Επίθεσης

«Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» λέει ένα ρητό και οι μεγάλοι ηγέτες γνωρίζουν ότι η θετική έκβαση μιας προσπάθειας επιτυγχάνεται με επιθετική δράση και ελιγμούς. Πολλές φορές η έναρξη της επίθεσης για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης, μπορεί να γίνεται από τομείς που εκ πρώτης όψεως δεν είναι σημαντικοί και ουσιώδεις.
Στην περίπτωση της προσπάθειας αντιμετώπισης της ραγδαίας αύξησης της εγκληματικότητας που είχε παρατηρηθεί τη δεκαετία του ’80 στη Νέα Υόρκη, οι αρχές ξεκίνησαν από τον καθαρισμό των γκράφιτι από τους συρμούς του μετρό και την πάταξη της μη έκδοσης εισιτηρίων. Μπορεί ο καθαρισμός των συρμών και οι συλλήψεις των «λαθρεπιβατών» να μη μείωσαν άμεσα τα επίπεδα της εγκληματικότητας έδωσαν όμως άμεσα σε όλους ένα ξεκάθαρο και κατανοητό μήνυμα ότι κάτι έχει αρχίζει να αλλάζει και ότι για πρώτη φορά οι αρχές έδειχναν τη διάθεση τους να δράσουν αποφασισμένα.

Ανθρωπιστικό Στυλ

Στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον ο ανθρωπισμός είναι ένα χαρακτηριστικό που δύσκολα συναντά κανείς στους κόλπους των ανθρώπων που κατέχουν ηγετικές θέσεις. Το μέγεθος της αξίας ενός ηγέτη προσδιορίζεται από τον τρόπο που συμπεριφέρεται σε αυτούς που δεν έχει ανάγκη ή στους ηττημένους. Οι μεγάλοι ηγέτες κατανοούν ότι κανένας δεν είναι πιο επικίνδυνος από εκείνον που έχει ταπεινωθεί. Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς υποστηρικτές αυτής της ιδεολογίας είναι ο Νέλσον Μαντέλα.
Παρόλα τα βασανιστήρια και τη φυλάκιση για είκοσι επτά χρόνια, όταν διαπραγματευόταν με τους παλιούς εχθρούς του, όχι μόνο είχε προειδοποιήσει τους οπαδούς τους να μην ταπεινώσουν τους αντιπάλους του, αλλά και τους παρότρυνε να λειτουργούν με ηθική ακεραιότητα και με βάση της αρχές της δημοκρατίας.

Οι μεγάλοι ηγέτες είναι «έτοιμοι» να μας διδάξουν. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους γνωρίσουμε και να μάθουμε από αυτούς.





πηγή.epixeiro.gr
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|3ACEDD94-FECE-4A0B-A161-5E8551C6DF03
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|11A6CD52-99E6-420C-85FC-64C512DE884D
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης