Γιατί οι άνθρωποι γίνονται παχύσαρκοι και υπέρβαροι;

Κοινοποίηση
Η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος σώματος είναι σημαντικές απειλές για την υγεία, τη μακροζωία και την ευεξία των ανθρώπων.
Δυστυχώς το πρόβλημα συνεχίζει να παρουσιάζει επιδείνωση. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από παχυσαρκία.
Εκείνο που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες ανησυχίες για το μέλλον, είναι το συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό των παιδιών και εφήβων με υπερβολικό βάρος σώματος και παχυσαρκία. Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών, βραχυπρόθεσμα και μακροχρόνια, στην ενήλικη τους ζωή.












Γιατί η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος σώματος πρέπει οπωσδήποτε να καταπολεμηθούν;

Η παχυσαρκία είναι παθολογική κατάσταση που δημιουργεί πολλούς κινδύνους. Οι έρευνες έδειξαν ότι οι παχύσαρκοι και υπέρβαροι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τους άλλους να πάθουν τα ακόλουθα:

1. Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
2. Υπέρταση, δηλαδή υψηλή αρτηριακή πίεση
3. Στεφανιαία νόσο τη καρδίας, δηλαδή στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή), καρδιακή ανεπάρκεια
4. Εγκεφαλικό επεισόδιο (αποπληξία)
5. Καρκίνο
6. Οστεοαρθρίτιδα, λόγω φθοράς των αρθρώσεων από το αυξημένο βάρος σώματος
7. Παθήσεις της χοληδόχου κύστης
8. Ανωμαλίες της περιόδου
9. Προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη, όπως διαβήτη κύησης, υψηλή πίεση με κίνδυνο προεκλαμψίας, περισσότερες πιθανότητες υποβολής σε καισαρική τομή
10. Μειωμένη διάρκεια ζωής
11. Μειωμένη ευεξία
12. Προβλήματα στο σεξ.

Το ερώτημα που εύλογα τίθεται, είναι γιατί οι άνθρωποι γίνονται παχύσαρκοι και υπέρβαροι;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, που συμβάλλουν στη γένεση του σοβαρού προβλήματος της παχυσαρκίας.

1. Η συνήθεια

Πολλοί άνθρωποι, χωρίς να το αντιληφθούν, συνηθίζουν να τρώνε πολλά. Οι συνήθειες υπερφαγίας μπορεί να αρχίζουν από την από την παιδική ηλικία.
Οι γονείς, που πιέζουν τα παιδιά τους να τρώνε περισσότερα, γιατί νομίζουν ότι έτσι τους κάνουν καλό, πιθανόν με τον τρόπο αυτό, να καλλιεργούν συνήθειες υπερφαγίας με νοσηρές συνέπειες για το μέλλον της υγείας τους.
Η υπεραφθονία των τροφίμων, η υπερκατανάλωση και οι μεγάλες μερίδες στις οποίες μας έχει συνηθίσει η σύγχρονη κοινωνία, σίγουρα δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες υπερφαγίας με αύξηση του βάρους σώματος.

2. Η καθιστική ζωή, η τηλεόραση και άλλα μέσα

Οι άνθρωποι στην εποχή μας, τρώνε πιο πολλά και κινούνται πολύ λιγότερο απ` ότι παλαιότερα. Οι περισσότεροι, καθημερινά κάθονται μπροστά από την τηλεόραση, παθητικά και συνήθως κάτι τρώνε, που δεν είναι ιδιαίτερα υγιεινό.
Η απουσία σωματικών δραστηριοτήτων, η κατανάλωση σνακ με πολλές θερμίδες και λίπη μπροστά από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή, αποτελούν κύριο παράγοντα της παχυσαρκίας που μαστίζει τα παιδιά και τους έφηβους.

3. Τα γονίδια, η κληρονομικότητα, η οικογενειακή προδιάθεση

Η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος σώματος παρουσιάζουν οικογενειακή προδιάθεση. Είναι γνωστό ότι σε μεγάλο ποσοστό οικογενειών, υπάρχει προδιάθεση των μελών τους, για αυξημένο βάρος σώματος.
Η οικογενειακή αυτή προδιάθεση, μπορεί να προκύπτει από το γεγονός, ότι τα μέλη μιας οικογένειας, συνήθως έχουν παρόμοιες συμπεριφορές διατροφής και σωματικής δραστηριότητας.
Ωστόσο, τα κοινά γονίδια που υπάρχουν στα μέλη μιας οικογένειας, μπορεί να ευθύνονται για την οικογενειακή προδιάθεση για την παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος σώματος.

4. Ασθένειες

Υπάρχουν ασθένειες που προκαλούν πρόσληψη βάρους και παχυσαρκία. Στις ασθένειες αυτές περιλαμβάνονται ο υποθυρεοειδισμός, το σύνδρομο Cushing και η κατάθλιψη.
Στη διερεύνηση της παχυσαρκίας, πρέπει να ελέγχεται κατά πόσο ο ασθενής πάσχει από σωματική ή ψυχική πάθηση, που οδηγεί σε υπερβολική πρόσληψη βάρους σώματος.

5. Φάρμακα

Μερικά φάρμακα έχουν στις παρενέργειες τους, την πρόσληψη βάρους. Για παράδειγμα, τα κορτικοστεροειδή φάρμακα αυξάνουν την όρεξη και οδηγούν σε σημαντική πρόσληψη βάρους και παχυσαρκία.
Τα άτομα, που αντιλαμβάνονται ότι έχουν πρόβλημα με το βάρος του σώματος τους, εάν παίρνουν οποιοδήποτε φάρμακο, να ρωτούν το γιατρό τους, κατά πόσο αυτό έχει ως παρενέργεια, την πρόσληψη βάρους.

6. Συναισθήματα

Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν συναισθηματική υπερφαγία. Όταν έχουν στρες, είναι λυπημένοι, θυμωμένοι ή ακόμη όταν βαριούνται, αρχίζουν να τρώνε οτιδήποτε, έστω και εάν δεν πεινούν.
Η υπερφαγία ψυχολογικής προέλευσης μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Αρχικά πρέπει ο ασθενής να το καταλάβει ο ίδιος και να συνειδητοποιήσει ότι η ψυχολογική του κατάσταση επηρεάζει, το τι και πόσο τρώει.
Μπορεί να δοκιμάσει μόνος του να ελέγξει τον εαυτό του. Εάν δεν μπορεί, τότε με τη βοήθεια του γιατρού, του ψυχολόγου και άλλων ειδικών, είναι δυνατόν να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

7. Η επιρροή των άλλων

Οι καταναλωτές σήμερα, βομβαρδίζονται αδιάκοπα από πολλές διαφημίσεις κάθε μορφής προϊόντων. Παράλληλα οι κοινωνικές συνθήκες και τα σχόλια ή οι αλληλεπιδράσεις με τους άλλους ανθρώπους, δεν διευκολύνουν την προσοχή και την πειθαρχία, στον τομέα της κατανάλωσης διατροφικών αγαθών.

Οι άνθρωποι γενικά, τρώνε περισσότερα απ` ότι πρέπει, τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρα, κορεσμένα ζωικά λίπη, και αλάτι. Τα τρόφιμα και εδέσματα αυτού του είδους υπάρχουν παντού και προσφέρονται άφθονα, με κάθε ευκαιρία.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή και το βιαστικό ρυθμό σ` όλες τις καθημερινές δραστηριότητες ευνοούν την κατανάλωση τροφίμων, που συμβάλλουν πολύ στην παχυσαρκία, τον διαβήτη και την υπέρταση.

Οι παχύσαρκοι και υπέρβαροι, δεν πρέπει να εφησυχάζουν και ούτε να τα βάζουν κάτω. Χρειάζεται να διερευνήσουν το πρόβλημα, με τη βοήθεια του γιατρού τους.
Είναι πολύ πιθανόν να αναγνωριστεί η αιτία που τους προκαλεί το παθολογικά αυξημένο βάρος σώματος.
Καταλαβαίνοντας τους παράγοντες που ευθύνονται για το παθολογικό αυτό πρόβλημα, μπορούν με τη βοήθεια ειδικών αλλά και με τις δικές τους προσπάθειες να βελτιώσουν το βάρος σώματος και την υγεία τους.

πηγή.medlook.net



7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|22F69AD7-5291-4B5F-A108-584DD7C88FF0
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|2C2ADCDA-7F2D-475E-9651-653A46615E61
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok