Οι φυτικές ίνες μειώνουν τις χρόνιες φλεγμονές στις αρθρώσεις

Κοινοποίηση
Γερμανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Friedrich Alexander δημοσίευσαν μελέτη τους όπου υποστηρίζουν πως οι φυτικές ίνες μπορούν να αποσύρουν χρόνιες φλεγμονές από τις αρθρώσεις μας. Όπως αναρτήθηκε στη δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, εξηγούν ότι η διατροφή επηρεάζει την υγεία μας μέσω των βακτηριδίων τα οποία ζουν μέσα στο γαστρικό και εντερικό μας σύστημα.

Ένας υγιής ενήλικας φιλοξενεί περίπου δύο κιλά βακτηρίδια μέσα στο γαστρεντερικό του σύστημα τα οποία τρέφονται διασπώντας τις τροφές που καταναλώνουμε στα πλούσια και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που παράγονται μέσω αυτής της διαδικασίας, τα οποία αυξάνουν την κίνηση στο εντερικό σύστημα και έχουν αντιφλεγμονώδεις δράσεις.

Εκτός από αυτό τα βακτήρια αυτά είναι καλοί φύλακες της συνολικής μας υγείας καθώς καταπολεμούν τυχόν παθογόνα βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια. Στη γερμανική έρευνα του Friedrich Alexander διαπιστώθηκε ότι ακόμα και οι μεταβολίτες των βακτηρίων αυτών δρουν καταλυτικά σε αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Δίχως να έχουν ακόμα ξεκάθαρη εικόνα, παρατήρησαν ότι τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, βουτυρικό και προπιονικό, έχουν εντοπιστεί στο υγρό των αρθρώσεών μας, κάνοντας τους επιστήμονές να βλέπουν την ενεργή δράση τους ως προς την καλή λειτουργία ων αρθρώσεων καθώς δεν αφήνουν να σχηματιστούν βακτήρια που προκαλούν φλεγμονές.

Άλλη μία σπουδαία παρατήρηση της ομάδας του Δρ Μάριο Ζάις είναι πως η συγκέντρωση προπιονικού οξέως στον μυελό των οστών προκαλεί μείωση των φθοροποιών κυττάρων κατά των οστών, πράγμα που επιβραδύνει σημαντικά τις φθορές του σκελετικού συστήματος.

«Καταφέραμε να αποδείξουμε ότι μια φιλική προς τα βακτήρια διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, καθώς και θετική επίδραση στην οστική πυκνότητα. Τα ευρήματα μας ανοίγουν τον δρόμο για καινοτόμες θεραπείες για τις φλεγμονώδεις παθήσεις των αρθρώσεων, όπως και για την οστεοπόρωση. Προς το παρόν βέβαια δεν μπορούμε να δώσουμε κάποιες συγκεκριμένες διατροφικές συστάσεις, παρά ότι η κατανάλωση δημητριακών, φρέσκων φρούτων και λαχανικών συντελεί στην διατήρηση της βακτηριακής εντερικής ποικιλότητας», καταλήγει ο Δρ Ζάις.








πηγή.enallaktikidrasi.com

7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|0A3E90A9-2C56-4FF2-BB39-DDE71110737C
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|D86BFE44-CCC4-4EC7-9483-7EB5B2C52EC9
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok