Επιστήμονες υπολόγισαν πόσο περισσότερο μπορούμε να ζήσουμε κάνοντας υγιεινή ζωή

10-1-2020

Κοινοποίηση
Κάθε νέα μελέτη έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι όσο κι αν μας φαίνεται δύσκολος ο υγιεινός τρόπος ζωής, τα θετικά αποτελέσματά του είναι αδιαμφισβήτητα• ανάμεσά τους και ότι μας βοηθά να κερδίσουμε χρόνια ζωής. Όμως, τα επιπλέον χρόνια δεν είναι ιδιαίτερα επιθυμητά για όσους παλεύουν με καρδιοπάθεια, διαβήτη ή καρκίνο.

Σε μια έρευνα του 2018, μία διεθνής ομάδα ερευνητών από τμήμα του Harvard συμπέρανε ότι η υιοθέτηση 5 υγιεινών συνηθειών μπορούσε να παρατείνει τη διάρκεια ζωής κατά 14 χρόνια στις γυναίκες και κατά 12 χρόνια στους άνδρες:

– η υιοθέτηση διατροφής πλούσια σε φυτά και χαμηλή σε λιπαρά

– η άσκηση σε ήπιο ή έντονο επίπεδο για λίγες ώρες την εβδομάδα

– η διατήρηση ενός υγιούς βάρους

– η διακοπή του καπνίσματος


– η κατανάλωση μέχρι ενός ποτού την ημέρα για γυναίκες και δύο για άνδρες

Πόσα χρόνια υγιούς ζωής μπορούμε να ζήσουμε παραπάνω, αν ακολουθήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής
Σε περαιτέρω έρευνα, οι επιστήμονες θέλησαν να μάθουν πόσα από αυτά τα χρόνια ήταν υγιή, χωρίς τις συνηθισμένες χρόνιες παθήσεις: καρδιοπάθειες, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο. Και σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 8 Ιανουαρίου στο BMJ, αναφέρουν ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί πράγματι να συνεισφέρει σε περισσότερα υγιή χρόνια.

Τα αποτελέσματα συγκεκριμένα αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες μπορούν να παρατείνουν την διάρκεια υγιούς ζωής μετά την ηλικία των 50 κατά 10 περίπου χρόνια, και οι άνδρες μπορούν να προσθέσουν 8 χρόνια περισσότερα σε σύγκριση με όσους δεν ακολουθούν υγιεινές συνήθειες.

Επίσης, φάνηκε πως κανένας από τους 5 παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής δεν ήταν πιο σημαντικός από τους άλλους. Μάλιστα, τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η συνεισφορά κάθε παράγοντα είναι προσθετική.

Ωστόσο, έχει σημασία να βρούμε εκείνους τους παράγοντες που είναι ευκολότερο να εφαρμόσουμε και να μη φτάνουμε στα άκρα, αν μας δυσκολεύει ο συνολικός υγιεινός τρόπος ζωής. Τέλος, μια ακόμα σημαντική παρατήρηση είναι ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν άνω των 30 ετών κι αυτό δείχνει ότι ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξουμε.


πηγές.enallaktikidrasi.com

https://www.bmj.com/content/368/bmj.l6669


cover Επιστήμονες υπολόγισαν πόσο περισσότερο μπορούμε να ζήσουμε κάνοντας υγιεινή ζωή
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok