Οξειδωτικό Στρες… ο ένοχος σιγά σιγά αποκαλύπτεται...

Κοινοποίηση
Το σώμα μας αποτελεί μια καλοκουρδισμένη μηχανή που απαιτεί καύσιμα για να λειτουργήσει. Αποτέλεσμα της λειτουργίας είναι η δημιουργία «αποβλήτων», γνωστών και ως ελεύθερες ρίζες.
Ως Οξειδωτικό Στρες χαρακτηρίζεται η κατάσταση όπου υπάρχει διαταραχή στην ισορροπία μεταξύ παραγωγής δραστικών μορφών οξυγόνου (Reactive Oxygen Species, ROS) και της ικανότητας του οργανισμού να τις αδρανοποιεί και να επισκευάζει τις βλάβες που προκαλούν!!!













Στην ανισορροπία υπέρ του οξειδωτικού στρες συμβάλλουν διάφοροι προδιαθεσικοί – επιβαρυντικοί παράγοντες όπως :

1. Το κάπνισμα
2. Η κατάχρηση αλκοόλ
3. Η ρύπανση της ατμόσφαιρας
4. Η έκθεση στην έντονη ηλιακή ακτινοβολία
5. Τα χημικά λιπάσματα
6. Το άγχος και το ψυχολογικό στρες
7. Οι διαταραχές ύπνου
8. Διαιτολόγιο φτωχό σε αντιοξειδωτικά
9. Η καθιστική ζωή και η υπερβολική άσκηση

Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο οργανισμός χρησιμοποιεί το 95% του προσλαμβανόμενου οξυγόνου για την αερόβια παραγωγή ενέργειας και με το υπόλοιπο 5% σχηματίζονται οι ελεύθερες ρίζες (ενδογενείς οξειδωτικές «ουσίες»), που έχουν διπλό ρόλο στον οργανισμό… Σε φυσιολογική κατάσταση, όταν βρίσκονται σε χαμηλές / μέτριες συγκεντρώσεις, εκδηλώνουν τις ευεργετικές τους δράσεις (ναι.. υπάρχουν κι αυτές!!!) ενώ όταν ο αριθμός τους αυξηθεί σημαντικά ώστε να κορεστούν οι αντισταθμιστικοί μηχανισμοί του σώματός μας, πληθώρα βλαβερών δράσεων λαμβάνει χώρα.
Οι δραστικές μορφές οξυγόνου στοχεύουν και προκαλούν βλάβες σε όλα τα συστατικά του κυττάρου, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, των λιπιδίων και του DNA. Η μόνιμη τροποποίηση γενετικού υλικού (DNA) από οξειδωτική βλάβη είναι το πρώτο βήμα για καρκινογένεση, μεταλλαξιογένεση καθώς και γήρανση!!!
//

















( * η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε ελεύθερες ρίζες (ΟΧΙ σε επίπεδο οξειδωτικού στρες) επιδρά σε διάφορους προσαρμοστικούς μηχανισμούς, όπως η αγγειογένεση, μιτοχονδρογένεση, μυϊκή υπερτροφία και αύξηση ενεργότητας ενζυμικών αντιοξειδωτικών, αυτός είναι και ο λόγος που οι αθλητές χαρακτηρίζονται από αυξημένη αντιοξειδωτική ικανότητα.)

Στον αντίποδα των ελευθέρων ριζών έχουμε τους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς που έχει αναπτύξει το σώμα μας, ώστε να τις αδρανοποιεί αλλά και να διορθώνει τις βλάβες που προκαλούν…

Διακρίνουμε, λοιπόν τις εξής Κατηγορίες Αντιοξειδωτικών :
//


















Στο προκείμενο θέμα όπως και σε πολλά άλλα που σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία της «μηχανής» μας έχουμε λόγο… μπορούμε να επηρεάσουμε το τι συμβαίνει μέσα μας επηρεάζοντας και ελέγχοντας το τι φτάνει μέσα μας, κοινώς τη διατροφή μας, αλλά και διαμορφώνοντας το περιβάλλον που ζούμε…
Δεδομένου πως ο σημερινός τρόπος ζωής και οι διατροφικές συνήθειες που επικρατούν ευνοούν οξειδωτικές αντιδράσεις στο σώμα μας, είμαστε εκτεθειμένοι στις βλαβερές επιδράσεις του οξειδωτικού στρες, όπως ποτέ άλλοτε!!! Είναι ζωτικής σημασίας να δράσουμε τώρα…

Οδηγίες για τη μείωση του οξειδωτικού στρες, (διατροφικές και άλλες οδηγίες) :

1. Ενυδατωθείτε πλήρως… καταναλώστε επαρκή ποσότητα υγρών.
2. Υιοθετήστε το Μεσογειακό πρότυπο διατροφής… δηλαδή περισσότερες φυτικές – λιγότερες ζωικές τροφές, προτιμώντας τις ανεπεξέργαστες-βιολογικές αντί των βιομηχανοποιημένων – συμβατικών τροφών
3. Σεβαστείτε την εποχικότητα των τροφών – Αποφύγετε το παρατεταμένο βράσιμο των λαχανικών και την πολτοποίησή τους – Πλύνετε πολύ καλά φρούτα & λαχανικά
4. Αυξήστε την κατανάλωση ψαριού, κυρίως λιπαρά ψάρια όπως σολομός , σαρδέλες
5. Χρησιμοποιείστε αγνό ελαιόλαδο και αντικαταστήστε το ξύδι με λεμόνι στις σαλάτες
6. Βάλτε στο διαιτολόγιό σας τους ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα)
7. Αποφύγετε την κατάχρηση αλκοόλ, καταναλώνετε μέχρι δύο μερίδες καφέ την ημέρα
8. Εντάξτε στην καθημερινότητά σας ήπια δραστηριότητα, π.χ. 45λεπτά με 1ώρα περπάτημα, τουλάχιστον 5 φορές τη βδομάδα, Διατηρήστε ένα υγιές βάρος
9. Κοινωνικοποιηθείτε με θετικούς ανθρώπους, και ξεκινήστε δραστηριότητες στοχεύοντας στην ψυχική αποσυμφόρηση από τη ρουτίνα της καθημερινότητας
10. Φροντίστε ώστε ο ύπνος να είναι επαρκής και ποιοτικός
11. Απομακρύνετε στο μέτρο του δυνατού περιβαλλοντικούς επιβαρυντικούς παράγοντες

Παρά το γεγονός ότι πρωταρχικός στόχος είναι η θωράκιση του οργανισμού με λήψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών από τη διατροφή, η άβολη πραγματικότητα είναι πως αυτό αποτελεί καθημερινή πρόκληση. Δυστυχώς στις μέρες μας η «σωστή διατροφή» έχει αναχθεί σε επιστήμη!!

Η συμπλήρωση της διατροφής, μέσω λειτουργικών τροφίμων, ποτών ή συμπληρωμάτων κρίνεται απαραίτητη σε πολλές περιπτώσεις. Και όλα αυτά, θα πρέπει συχνά να συνδυάζονται με παρεμβάσεις στον τρόπο που ψυχικά εκθέτουμε τον εαυτό μας στην καθημερινότητα…
Η δράση ενάντια στο οξειδωτικό στρες οφείλει να είναι ολιστική, όπως ακριβώς οι επιδράσεις του, που αφορούν το σύνολο του οργανισμού μας…

Συμβουλευτείτε ειδικούς επαγγελματίες υγείας (π.χ. τον Οικογενειακό Γενικό Ιατρό σας) με εξειδίκευση στην προληπτική, λειτουργική, αναγεννητική ιατρική για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες και πιο εξατομικευμένες οδηγίες..





Tο παρόν άρθρο επιμελήθηκε η ιατρός Ζαρογιάννη Ευαγγελία για το Winners Seminars Group
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|6363940E-ACF2-4554-918B-D27CD5539B61
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|75B6DDA0-8A0B-4C08-8F37-B59E84522D4E
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok