Ο καρκίνος του μαστού είναι μία από τις πιο κοινές ασθένειες σε όλο τον κόσμο. Αυτή η απειλητική για τη ζωή κατάσταση ,επηρεάζει μία στις οκτώ γυναίκες.
Ο τακτικός έλεγχος μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό μη φυσιολογικών κυττάρων σε πρώιμα στάδια και να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης. Η μαστογραφία είναι ο καλύτερος τρόπος για τον εντοπισμό όγκων του μαστού και όσο πιο νωρίς τους εντοπίσεις τόσο πιο εύκολη είναι η θεραπεία.
Αυτή η μορφή καρκίνου εμφανίζεται όταν τα κύτταρα του μαστού αρχίζουν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα. Με την πάροδο του χρόνου, σχηματίζουν όγκους που μπορεί να γίνουν αισθητοί ως ένα «καρούμπαλο».
Ωστόσο, υπάρχουν και πρώιμα σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Μια νέα ελιά, βήχας, κόπωση, αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, καθώς και άλλα συμπτώματα θα πρέπει να είναι αρκετά για να επισκεφθείτε έναν γιατρό.
Οι περισσότερες μορφές καρκίνου του μαστού είναι θεραπεύσιμες εάν αντιμετωπιστούν εγκαίρως.
Τα 5 προειδοποιητικά σημάδια του Καρκίνου του Μαστού:
Επίμονος Βήχας
Ξηρός βήχας, δύσπνοια και πόνος στο λαιμό μπορεί να υποδεικνύουν ότι τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί στους πνεύμονες. Το πρόβλημα αυτό είναι γνωστό ως δευτερογενής καρκίνος του μαστού και εμφανίζεται στο 60 έως 70 τοις εκατό των γυναικών που βρίσκονται σε τελικό στάδιο της ασθένειας.
Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς τα παραβλέπουν, επειδή αυτά τα συμπτώματα μιμούνται εκείνα των λιγότερο σοβαρών παθήσεων, όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη.
Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να ερεθίσουν τον υπεζωκότα (την επένδυση γύρω από τους πνεύμονες), προκαλώντας δυσκολία στην αναπνοή και συσσώρευση υγρού. Μερικές γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν πόνο στο στήθος και βράχνιασμα που δεν υποχωρούν.
Μία καινούργια κρεατοελιά
Ακόμα κι αν κρεατοελιές συνήθως συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, δεν είναι πάντα ο κανόνας. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 5.956 γυναίκες έδειξε ότι εκείνες οι γυναίκες με περισσότερες κρεατοελιές είχαν 13 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνου του μαστού. Ο κίνδυνος φαίνεται να είναι υψηλότερος σε προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες με πολλές κρεατοελιές.
Κόπωση
Η κόπωση είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του καρκίνου. Παρόλο που αυτό το σύμπτωμα μπορεί επίσης να υποδηλώνει διαταραχές του θυρεοειδούς ή ορμονικές ανισορροπίες, θα πρέπει να το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη.
Εάν η κόπωση προκαλείται από τον καρκίνο, τοτε δεν περνάει ούτε με τον ύπνο και την ξεκούραση. Η κατάσταση αυτή συχνά συνοδεύεται από κατάθλιψη, κακό ύπνο, και συνεχή πόνο. Αδυναμία, κούραση και υποτονικότητα χωρίς κανένα λόγο αποτελούν επίσης κοινά συμπτώματα.
Πεπτικά Προβλήματα
Κοιλιακό φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, ακράτεια της ουροδόχου κύστης είναι μεταξύ των κύριων συμπτωμάτων του καρκίνου του μαστού. Η ασθένεια αυτή προκαλεί ορμονικές αλλαγές που επηρεάζουν την πέψη και την λειτουργία των οργάνων.
Ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης, όταν γελάνε , βήχουν ή φτερνίζονται. Άλλοι αναφέρουν μια ξαφνική ανάγκη για ούρηση. Ο καρκίνος στρεσάρει το σώμα και κάνει άνω κάτω τις ορμόνες διαταράσσωντας το πεπτικό σύστημα.
Κοιλιακός ή πυελικός πόνος, αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, απώλεια της όρεξης, ανεξήγητη απώλεια βάρους, και πρήξιμο στην κοιλιακή περιοχή δείχνουν ότι κάτι συμβαίνει στο σώμα.
Πόνος στην Μέση
Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να σημαίνει ότι τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί στη σπονδυλική στήλη.
Ο πόνος στη μέση που σχετίζεται με καρκίνο , είναι σα να προέρχεται από το οστό ασκώντας πίεση στη σπονδυλική στήλη και στα πλευρά. Μερικές γυναίκες έχουν πρόβλημα να μετακινούνται ή κοιμούνται τη νύχτα εξαιτίας του. Ο πόνος μπορεί να αποδυναμώσει τα οστά , οδηγώντας σε κατάγματα. Τις περισσότερες φορές, η οσφυαλγία που προκαλείται από τον καρκίνο συνοδεύεται από ναυτία, σύγχυση, δίψα, ευερεθιστότητα, κόπωση και δυσκοιλιότητα.
πηγή.cosmo-scope.com/index.php/2016/11/13/5-proidopiitika-simadia-karkinou-tou-mastou-pou-perissoteres-gynekes-agnooun/
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|BD1CA219-B732-471C-A263-474815EED33D
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|615BEA24-1603-4205-BDF1-DEAA6F4026B4