Ξυπνάτε και συνειδητοποιείτε, ότι στο μαξιλάρι σας υπάρχουν τρίχες από τα μαλλιά σας. Λούζεστε και βλέπετε τις τρίχες σας να φεύγουν μαζί με το νερό στο σιφόνι της μπανιέρας.
Περνάτε τα δάχτυλα σας μέσα από τα μαλλιά σας αφηρημένοι και όταν τα κοιτάτε βλέπετε ότι οι τρίχες πέφτουν. Σας πιάνει ένας πανικός. Θα χάσετε τα μαλλιά σας; H Γυροειδής αλωπεκία είναι ένα Αυτοάνοσο Δερματολογικό νόσημα που επηρεάζει το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Και παρόλο που δεν προκαλεί σωματικό πόνο ή σας κάνει να νιώθετε άρρωστος, μπορεί να είναι μια ψυχολογικά καταστροφική ασθένεια. Αυτή η Αυτοάνοση ασθένεια περιλαμβάνει την απώλεια μαλλιών γύρω από το τριχωτό της κεφαλής, το πρόσωπο και τα μέρη του σώματος. Μπορεί να εκδηλωθεί ανά πάσα στιγμή, χωρίς πρότερη προειδοποίηση.
Στη Γυροειδή Αλωπεκία, το Ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται στην ουσία στους θύλακες των τριχών σας. Έτσι τα σχέδια θεραπείας πρέπει να αντιμετωπίσουν την Αυτοάνοση απάντηση που συμβαίνει.
Οι ασθενείς δεν αλλάζουν την καθημερινότητα τους. Αντίθετα, σταδιακά τη βλέπουν να βελτιώνεται, παράλληλα και με τη συνολική φυσική κατάσταση της υγείας τους.
Αιτιολογικές Θεραπείες Γυροειδούς Αλωπεκίας – Χωρίς «ειδικές δίαιτες» και στερήσεις
– Χωρίς λήψη χημικών και φαρμακευτικών ουσιών
– Άρση των υποκείμενων Νοσημάτων
– Θεραπείες που δρουν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, χωρίς παρενέργειες
Υπάρχουν φάρμακα και κρέμες που οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν για να βοηθήσουν την αναγέννηση των μαλλιών. Αλλά οι περισσότεροι από τους ασθενείς έρχονται με ανεπιθύμητες ενέργειες και έχουν ως αποτέλεσμα μόνο την προσωρινή ανάπτυξη τριχών. Υπάρχουν επίσης θεραπείες που θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, να μειώσετε τη φλεγμονή και να διορθώσετε τις ελλείψεις θρεπτικών συστατικών που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.
Τι είναι η Γυροειδής Αλωπεκία;
Συχνά συμπτώματαΗ Γυροειδής Αλωπεκία είναι μια Αυτοάνοση ασθένεια που περιλαμβάνει το ανοσοποιητικό σύστημα που επιτίθεται στα κύτταρα των τριχοθυλακίων σας, οδηγώντας σε απώλεια μαλλιών. Η λέξη Αλωπεκία σημαίνει «φαλάκρα» στη λατινική γλώσσα. Το Γυροειδής σημαίνει «σε κομμάτια μπαλώματα». Έτσι, αυτό εξηγεί τέλεια αυτή την ασθένεια που έχει ως αποτέλεσμα μικρά μπαλώματα φαλάκρας στο τριχωτό της κεφαλής και σε άλλα μέρη του προσώπου και του σώματος. Η ποσότητα της τριχόπτωσης που βιώνουν τα άτομα με Γυροειδή Αλωπεκία ποικίλλει. Μερικοί χάνουν μικρά, στρογγυλά μπαλώματα τριχών περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής επιφάνειας, φαινόμενο το οποίο είναι πιο συνηθισμένο. Άλλοι ασθενείς βιώνουν εκτεταμένη ή ολική απώλεια μαλλιών.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της Γυροειδούς Αλωπεκίας
Τριχόπτωση:Η πιο συνηθισμένη περιοχή απώλειας τρίχας είναι το τριχωτό της κεφαλής. Μερικές φορές οι ασθενείς παρουσιάζουν τριχόπτωση σε άλλα σημεία του σώματος, όπως η γενειάδα, τα φρύδια και οι βλεφαρίδες. Μελέτες δείχνουν ότι όταν οι ασθενείς αναπτύσσουν συμπτώματα Γυροειδούς Αλωπεκίας νωρίτερα στη ζωή, αντιμετωπίζουν πιο σοβαρή τριχόπτωση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν η τριχόπτωση αρχίζει μέσα στις δύο πρώτες δεκαετίες της ζωής.
Ωστόσο, η πορεία της νόσου μπορεί να είναι απρόβλεπτη. Τα μαλλιά αυξάνονται αυθόρμητα στο 80% των ασθενών εντός του πρώτου έτους. Αλλά ξαφνικές υποτροπές μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή. Η Γυροειδής Αλωπεκία περιλαμβάνει αποσπασματική τριχόπτωση, με ένα ή περισσότερα κενά μεγέθους νομισμάτων στο τριχωτό της κεφαλής ή σε άλλες περιοχές του σώματος. Η Αλωπεκία μπορεί να μετατραπεί στους άλλους δύο τύπους αλωπεκίας. Αυτό συμβαίνει σε περίπου 7% των ασθενών με αλωπεκία.
Οι δύο τύποι Αλωπεκίας που μπορούν να αναπτυχθούν στους ασθενείς περιλαμβάνουν:Γυροειδής Αλωπεκία ολική: απώλεια μαλλιών σε ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής (εμφανίζεται σε περίπου 5 τοις εκατό των περιπτώσεων)
Γυροειδής Αλωπεκία καθολική : πλήρης απώλεια μαλλιών (εμφανίζεται σε περίπου 5 τοις εκατό των περιπτώσεων), σε ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής, το πρόσωπο και το σώμα, συμπεριλαμβανομένων περιοχών όπως τα φρύδια, οι βλεφαρίδες, τα χέρια, τα πόδια και τα ηβικά μαλλιά.
Αλλαγές των νυχιών:Η έρευνα δείχνει ότι οι αλλαγές των νυχιών εμφανίζονται σε δέκα έως 38% των ασθενών με αλωπεκία. Η σοβαρότητα των αλλαγών αντιστοιχεί στην έκταση της τριχόπτωσης. Ορισμένες συνήθεις αλλαγές περιλαμβάνουν τη διάσπαση των νυχιών, τα τραχιά νύχια, τα νύχια με αμμοβολή και τις κάθετες ράχες ή γραμμές που τρέχουν από τη βάση του νυχιού μέχρι την κορυφή.
Η έναρξη της Αλωπεκίας συνήθως αρχίζει όταν ένα άτομο είναι μεταξύ 20 και 40 ετών. Αλλά τα συμπτώματα της νόσου μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Μελέτες δείχνουν ότι σε 82-88% των περιπτώσεων, οι ασθενείς εμφανίζουν την πρώτη τους εμφάνιση αλωπεκίας σε ηλικία 40 ετών. Το 40% των ασθενών αναπτύσσουν συμπτώματα σε ηλικία 20 ετών. Εάν τα συμπτώματα εμφανιστούν νωρίτερα στη ζωή, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ζωής για μια εκτεταμένη ασθένεια.
Τα άτομα με Αλωπεκία έχουν επίσης κίνδυνο για άγχος και κατάθλιψη, ασθένεια του θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Hashimoto), Λεύκη, Ατοπία (αυξημένη Ανοσολογική απόκριση σε κοινά αλλεργιογόνα, που μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως άσθμα και έκζεμα), λύκο, ψωρίαση, ασθένεια, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλες Αυτοάνοσες ασθένειες. Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ των ασθενών με Αλωπεκία, 38-39% από αυτούς αναπτύσσουν σημάδια κατάθλιψης και το 39-62% αυτών αναπτύσσουν γενικευμένη διαταραχή άγχους. Αυτές οι ψυχιατρικές διαταραχές μπορούν να αναπτυχθούν πριν ή μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων Αλωπεκίας. Περίπου τα μισά από τα περιστατικά εμφανίζονται μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι τα αγχωτικά γεγονότα εμφανίζονται πριν από την εμφάνιση της αλωπεκίας σε περίπου 10% των ενηλίκων και 10-80% των παιδιών με την ασθένεια.
Αιτίες Γυροειδούς Αλωπεκίας και Παράγοντες ΚινδύνουΜε την Αλωπεκία, τα λευκά αιμοσφαίρια – τα οποία υποτίθεται ότι προστατεύουν το σώμα σας από τους ξένους εισβολείς όπως οι ιοί και τα βακτηρίδια – προσβάλλουν τα κύτταρα των τριχοθυλακίων που φυσιολογικά αναπτύσσονται γρήγορα.
Ως αποτέλεσμα αυτού, τα θυλάκια τρίχας γίνονται μικρότερα και επιβραδύνουν την παραγωγή μαλλιών.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας συνδυασμός γονιδίων μπορεί να προδιαθέσει ένα άτομο σε αλωπεκία. Αλλά σε αντίθεση με κάποιες γενετικές ασθένειες, είναι απίθανο ένα παιδί να κληρονομεί πραγματικά όλα τα γονίδια που απαιτούνται για να προδιάθεση στην Αυτοάνοση ασθένεια. Σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στην Κλινική, Καλλυντική και Ερευνητική Δερματολογία, στην οποία οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από όλες τις μελέτες που δημοσιεύθηκαν στην αγγλική γλώσσα σε μια περίοδο 51 ετών που σχετίζεται με αλωπεκία, το ποσοστό των γονιδίων που κληρονομούνται κυμαίνεται από το μηδέν έως το 8,6% της νόσου.
Μελέτες που αφορούν ταυτόσημα δίδυμα υποδηλώνουν ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν επίσης ρόλο στην ανάπτυξη της αλωπεκίας. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας αξιολόγησε 11 σύνολα πανομοιότυπων δίδυμων και τρία σύνολα αδελφικών διδύμων για να καθορίσουν το ρυθμό συμμόρφωσης της αλωπεκίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρξε 55% ποσοστό σύγκρισης για τα ίδια δίδυμα και μηδενικό ποσοστό για τα άλλα δίδυμα. Αυτό υποστηρίζει ένα γενετικό συστατικό ως την αιτία της αλωπεκίας. Αλλά δεν είναι 100 τοις εκατό, έτσι ώστε οι περιβαλλοντολογικές επιδράσεις τελικά να πρέπει να διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ασθένειας.
Μερικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες, σύμφωνα με τη συμβατική ιατρική που μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στην ανάπτυξη των Αλωπεκοειδών περιοχών περιλαμβάνουν Ιογενείς λοιμώξεις, ψυχολογικό στρες και τραύματα.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες διαιωνίζουν μια φλεγμονώδη ανταπόκριση που αλληλεπιδρά με τους θύλακες των τριχών σας και αυξάνει την ανοσολογική απάντηση του σώματος. Αυτή η αλληλεπίδραση ενεργοποιεί τις διαδικασίες που οδηγούν στην τριχόπτωση.
Για να το εξηγήσουμε περαιτέρω, οι επιστήμονες επισημαίνουν τον εποχιακό κύκλο της νόσου και την αύξηση των υποτροπών στις αρχές της άνοιξης, η οποία συμβαίνει όταν υπάρχει αύξηση των Ιογενών λοιμώξεων.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι άνθρωποι που έχουν μέλος της οικογένειας με άλλες Αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο διαβήτης τύπου 1, ο λύκος, η νόσος του Addison ή η ασθένεια του θυρεοειδούς, έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αλωπεκίας.
Εναλλακτικές Θεραπείες Γυροειδούς Αλωπεκίας Προβιοτικά: Είναι αλήθεια ότι το πεπτικό σύστημα ελέγχει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία ορισμένων αυτοάνοσων καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της αλωπεκίας. Οι ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης διαπίστωσαν ότι η τροφοδοσία προβιοτικών βακτηρίων σε ηλικιωμένα ποντίκια προκάλεσε ευεργετικές αλλαγές στο σύστημα θωράκισης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πιο υγιή και νεώτερα μαλλιά και δέρμα.
Προβιοτικά συμπληρώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, έτσι ώστε το σώμα σας να μην αντιδρά υπερβολικά σε αντιληπτές απειλές και να προκαλέσει φλεγμονή.
Διατροφή αντιφλεγμονώδης: Ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά της θεραπείας μιας αυτοάνοσης νόσου είναι φυσικά η κατανάλωση θεραπευτικών, θρεπτικών τροφών που θα λειτουργήσουν για να μειώσουν τη φλεγμονή και να επιτρέψουν στο σώμα σας να ανακάμψει γρήγορα.
Μείωση του άγχους: Για τη θεραπεία της αραίωσης των μαλλιών και της τριχόπτωσης που σχετίζονται με την αλωπεκία, είναι σημαντικό να μειωθούν τα επίπεδα πίεσης και να επιτραπεί στο σώμα σας να θεραπευτεί, έτσι ώστε τα μαλλιά σας να αυξηθούν γρήγορα. Υπάρχουν αρκετοί αναστολείς πίεσης που μπορούν να βοηθήσουν στην ενθάρρυνση της κυκλοφορίας του αίματος και στην προώθηση της ανάπτυξης των τριχών.
Χρήση χυμού Aloe vera. Η Aloe vera είναι ένα εξαιρετικό βότανο για όλα τα είδη των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής θέματα όπως η πιτυρίδα, φαγούρα, απώλεια μαλλιών και λέπτυνση των μαλλιών.
Φορτωμένο με βιταμίνες, μέταλλα, και τα αμινοξέα, τακτική χρήση του χυμού aloe vera σε συνεργασία με ένα σαμπουάν με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλόη τοπικώς μπορεί να εξασφαλίσει ταχεία ανάπτυξη των μαλλιών.
Υπάρχουν τέσσερις λόγοι που η αλόη βέρα βοηθά στην ανάπτυξη των μαλλιών.1. Προωθεί την ανάπτυξη των μαλλιώνΟι βιταμίνες και τα μέταλλα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των μαλλιών. Για τα μαλλιά να μακραίνουν και ισχυρή, ένα καλό μίγμα και των δύο πρέπει να φτάσει στις ρίζες. Η Aloe vera περιέχει πολλές βιταμίνες συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, η οποία είναι γνωστή για την προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών. Επίσης, είναι πλούσια σε μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το ασβέστιο, κλπ τα οποία βοηθούν τα μαλλιά μεγαλώνουν γρηγορότερα και ισχυρότερα.
2. Βοηθά στην παραγωγή κερατίνηςΈνα σημαντικό πρωτεΐνη στα μαλλιά που είναι υπεύθυνη για την υγεία και την ανάπτυξή της είναι η κερατίνη. Η Aloe vera έχει 20 από τους 22 απαραίτητα αμινοξέα σε αυτό τα οποία περιλαμβάνουν μεθειονίνη και λυσίνη τα οποία είναι πολύ αποτελεσματικά στην κερατίνη παραγωγής.
3. Yγιές δέρμα της κεφαλής Και Όχι ΠιτυρίδαΗ Aloe vera έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά στην αγωγή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή πιτυρίδα λόγω της αποτελεσματικότητάς της κατά της ξηροδερμίας. Αυτό οφείλεται κυρίως στις ενυδατικές ιδιότητες της aloe vera .
4. Αποτελεσματική ΠεριποίησηΟι ενυδατικές και καθαριστικές ιδιότητες της αλόης βέρα έχουν κερδίσει μια σχεδόν μόνιμη θέση στα περισσότερα σαμπουάν και μαλακτικά. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αλόη βέρα φύλλα είναι 99,5 τοις εκατό του νερού που εξηγεί την έντονη ενυδατική δράση της γέλης. Δροσίζει επίσης και καθαρίζει το τριχωτό της κεφαλής και των συνθηκών των μαλλιών.
Έρευνα δείχνει ότι η εξωτερική εφαρμογή συμπυκνώματος aloe vera στα μαλλιά και τις ρίζες του σε συνεργασία με τον χυμό αλόης βέρα και το σαμπουάν μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη των μαλλιών, να καθαρίσει το τριχωτό της κεφαλής, ενυδατώσει τα μαλλιά.
Περισσότερες πληροφορίες:
http://www.alopeciaonline.org.uk
http://www.naaf.org
http://www.alopecia-awareness.org.uk
www.iator.gr/
https://functionalmedsystem.com
Tο παρόν άρθρο επιμελήθηκε η ιατρός Ζαρογιάννη Ευαγγελία για το Winners Seminars Group
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|DCFA5E3E-78C7-42E9-BC99-6B6C0FE772AB
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|324FE1B8-674E-45DB-AD11-40842DFA49E7