/
/
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και από διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, των λιπιδίων και των πρωτεϊνών, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη.
Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας και είναι απαραίτητη για τη μεταφορά της γλυκόζης που λαμβάνεται από τις τροφές, μέσα στα κύτταρα. Όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή η ινσουλίνη που παράγει δεν δρα σωστά, τότε η γλυκόζη που λαμβάνεται από τις τροφές δεν εισέρχεται στα κύτταρα ώστε να έχουν την απαραίτητη ενέργεια για τη λειτουργία τους και παραμένει στο αίμα με αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων της και άρα την εκδήλωση της νόσου.
Τύποι Σακχαρώδη ΔιαβήτηΟ Σακχαρώδης Διαβήτης διακρίνεται σε τρεις κύριες κατηγορίες:
α) Διαβήτης Τύπου Ι ή Νεανικός Διαβήτης
Χαρακτηρίζεται από καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να υπάρχει ολική έλλειψη ή ελάχιστη έκκριση ινσουλίνης. Υπό αυτή την έννοια, ο ασθενής με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι είναι απόλυτα εξαρτημένος από τη εξωγενή χορήγηση ινσουλίνης προκειμένου τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του να διατηρηθούν σε φυσιολογικά επίπεδα.
Ο τύπος αυτός αποτελεί την κυριότερη αιτία διαβήτη σε παιδιά, μπορεί όμως να προσβάλλει και τους ενήλικες.
β) Διαβήτης Τύπου ΙΙ
Η μορφή αυτή αποτελεί τη συνηθέστερη των τριών (περίπου το 80% του συνόλου των διαβητικών). Στα άτομα αυτά, το πάγκρεας παράγει λιγότερη ινσουλίνη απ’ αυτή που χρειάζεται ο οργανισμός τους με αποτέλεσμα την αυξημένη τιμή του σακχάρου στο αίμα.
Ο τύπος αυτός σχετίζεται στενά με την παχυσαρκία και προσβάλει ανθρώπους ασχέτως ηλικίας, κυρίως ενήλικες, αλλά με την άνοδο της συχνότητας της παχυσαρκίας στα παιδιά βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να εμφανίζεται και αυτή η μορφή του διαβήτη στα παχύσαρκα παιδιά.
γ) Διαβήτης Κύησης
Πρόκειται για την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (δεν συμπεριλαμβάνονται στον ορισμό γυναίκες με διαγνωσμένο διαβήτη πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης). Ο τύπος αυτός μοιάζει με το διαβήτη τύπου ΙΙ ως προς την ελαττωμένη έκκριση ινσουλίνης και την ελαττωμένη ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη.
Σήμερα είναι γνωστό ότι ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται στο 3-5% των κυήσεων και συσχετίζεται με την παχυσαρκία (δηλαδή η παχύσαρκη γυναίκα έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει διαβήτη κύησης και επιπλέον έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει αργότερα στη ζωή της μόνιμα διαβήτη τύπου ΙΙ).
Ο διαβήτης κύησης είναι αναστρέψιμη νόσος, η οποία υποχωρεί μετά τον τοκετό, συνδέεται όμως με περιγεννητικές επιπλοκές και προβλήματα στην υγεία μητέρας και νεογνού. Τα νεογνά από μητέρες με διαβήτη κύησης κινδυνεύουν στην μετέπειτα ζωή τους να αναπτύξουν παχυσαρκία και δυνητικά διαταραχή ανοχής γλυκόζης ή ακόμη και σακχαρώδη διαβήτη
Προδιαβήτης
Ως προδιαβήτη χαρακτηρίζουμε την κατάσταση κατά την οποία υπάρχει διαταραχή της γλυκόζης νηστείας ή όταν υπάρχει διαταραχή της ανοχής στη γλυκόζη ή όταν συνδυάζονται οι προαναφερθείσες διαταραχές. Τα παραπάνω αποτελούν ένδειξη προδιαβήτη
Ως προδιαβήτης χαρακτηρίζεται η διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας με σάκχαρο νηστείας 100-125mg/dl, και η διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη με σάκχαρο νηστείας εντός των φυσιολογικών ορίων και μετά τη δίωρη καμπύλη ανοχής γλυκόζης με σάκχαρο 140-199mg/dl. Οι καταστάσεις αυτές μπορεί να εμφανίζονται ξεχωριστά ή και να συνυπάρχουν.
Η διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη σύμφωνα με την Αμερικάνικη Διαβητολογική Εταιρία γίνεται όταν
το σάκχαρο νηστείας μετά από 2 τυχαίες μετρήσεις είναι μεγαλύτερο από 126mg/dl,
2 ώρες μετά από λήψη γλυκόζης είναι μεγαλύτερο από 200mg/dl
μετά από τυχαία μέτρηση είναι >200mg/dl
η Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνηγ (HbA1c) είναι ? 6,5%.
Συμπτώματα
Δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα όμως υπάρχουν κάποιοι παράγοντες οι οποίοι μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης προδιαβήτη και είναι οι εξής:
? Επιπλέον κιλά, υπέρβαρα άτομα
? Ηλικία 45 ετών και άνω
? Κληρονομικότητα
? Υψηλά επίπεδα χοληστερίνης με χαμηλή HDL – χαμηλά επίπεδα «καλής χοληστερίνης»
? Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων
? Υψηλή αρτηριακή πίεση
? Εμφάνιση διαβήτη κατά τη διάρκεια της κύησης
πηγή.diavitikigonia.gr
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|E4FCF620-76F0-46EF-BAFF-74790D2371EB
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|B9ECE21A-EBCA-4A24-A8FC-68E0303F55E4