Η βιταμίνη Β12 είναι μια βιταμίνη που συναντάμε σε τροφές όπως είναι : το κόκκινο κρέας
το κοτόπουλο
η γαλοπούλα
τα αυγά
τα ψάρια
τα οστρακοειδή
αλλά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα
Ανήκει στο ευρύτερο σύμπλεγμα βιταμινών Β, και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός μεταβολίζει τις πρωτεΐνες !
ΠΡΟΣΟΧΗ : Η βιταμίνη Β12, λόγω ακριβώς αυτής της συμμετοχής της στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, συμβάλλει ενεργά και στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων από τον οργανισμό, καθώς επίσης και στην καλύτερη λειτουργία του ΚΝΣ (Κεντρικού Νευρικού Συστήματος) !
Η βιταμίνη Β12, γνωστή και ως “η βιταμίνη που δίνει ενέργεια”, βοηθάει στη σύνθεση του DNA … ενώ χωρίς αυτή ο οργανισμός μας αδυνατεί να λειτουργήσει σωστά !
Όπως ήδη διαπιστώσαμε, η βιταμίνη Β12. Λαμβάνεται κυρίως από ζωικά προϊόντα ή παράγωγα αυτών, με αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων (κυρίως οι vegetarian και vegan) να μην την λαμβάνουν σε επαρκή ποσότητα !
Πώς αντιλαμβάνομαι ότι μου λείπει βιταμίνη Β12 ;Νο 1 : Κόπωση & έλλειψη δυνάμεων/Το άτομο με έλλειψη βιταμίνης Β12 τείνει να παρουσιάζει αδικαιολόγητη κούραση (και μάλιστα ειδικά μετά το μεσημέρι), ακόμα και αν κοιμάται τις συνιστώμενες ώρες … δηλαδή 8 ώρες ύπνου ! Η ανεξήγητη αυτή αίσθηση κόπωσης, οφείλεται στο γεγονός, πως λόγω της απουσίας της συγκεκριμένης αυτής βιταμίνης, δεν μπορεί ο οργανισμός να παράξει ερυθρά αιμοσφαίρια, με αποτέλεσμα να μην οξυγονώνονται σωστά τα διάφορα όργανα του σώματος.
Νο 2 : Μυϊκή ατονίαΗ μυϊκή ατονία είναι επίσης σύμπτωμα έλλειψης της βιταμίνης Β12. Το σώμα παρουσιάζει δυσκολία να αντεπεξέλθει σε λίγο πιο βαριές εργασίες (όπως για παράδειγμα να το κουβάλημα από τα ψώνια του σουπερμάρκετ), γεγονός που επίσης αιτιολογείται από την έλλειψη επαρκούς οξυγόνωσης των κυττάρων του σώματος.
Νο 3 : Ασθενική μνήμηΤο άτομο με ανεπαρκή λήψη βιταμίνης Β12, συνήθως, παρουσιάζει και προβλήματα μνήμης, δυσκολία συγκέντρωσης ή ακόμα και μικρά κενά μνήμης σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Νο 4 : Κράμπες στο σώμαΛόγω της μειωμένης οξυγόνωσης των κυττάρων, το σώμα τείνει να παθαίνει συχνά και κράμπες ή μούδιασμα, λόγω κακής λειτουργίας που προκαλείται στο ΚΝΣ (Κεντρικό Νευρικό Σύστημα).
Νο 5 : Κακή διάθεση, μελαγχολία & ανεξήγητη στεναχώριαΗ έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να επηρεάσει εκτός από το σώμα και την ψυχολογία και τη διάθεση του ατόμου. Το άτομο με έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να παρουσιάζει ανεξήγητα κακή ψυχολογία που να συνοδεύεται από μελαγχολία και τάση για κλάματα. Η κακή αυτή διάθεση οφείλεται σε μη επαρκή παραγωγή των “ορμονών της χαράς” από τον οργανισμό (δηλαδή της ορμόνης σεροτονίνης και της ορμόνης ντοπαμίνης), που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την βιταμίνη Β12 !
Νο 6 : Ωχρό δέρμαΜπορεί το πορσελάνινο χλωμό δέρμα να θεωρείται αριστοκρατικό, αλλά σε πολλές περιπτώσεις κρύβει έλλειψη της πολύ σημαντικής αυτής βιταμίνης. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι λιγότερα, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση μια χρωστικής ουσίας στο δέρμα που ονομάζεται χολερυθρίνη και που αποχρωματίζει το δέρμα κάνοντάς το να δείχνει πιο λευκο και πιο χλωμό.
Νο 7 : Προβλήματα στην όρασηΤέλος, η έλλειψη της βιταμίνης Β12, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και βλάβες στο οπτικό νεύρο ή στα αιμοφόρα αγγεία του ματιού που βρίσκονται στον αμφιβληστροειδή. Προβλήματα στην όραση (όπως θολή όραση, διπλή όραση ή δυσκολία στην όραση), μπορεί να οφείλονται στην έλλειψη της βιταμίνης Β12 … και μερικές φορές η έλλειψη αυτή μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τύφλωση !
Γιατί όσοι πίνουν πολύ αλκοόλ … πρέπει να προσέξουν ακόμα περισσότερο ;
Μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν έλλειψη αυτής της ιδιαίτερα σημαντικής για τον οργανισμό βιταμίνης έχουν τα άτομα που πίνουν τακτικά και σε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.
ΠΡΟΣΟΧΗ : Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα, αφού μειώνει σε μεγάλο βαθμό την απορρόφηση της βιταμίνης Β12 από τον οργαανισμό και κατά συνέπεια οδηγεί σε πολλά από τα προαναφερθέντα σοβαρά προβλήματα υγείας !
Πώς μπορώ να διορθώσω την λήψη βιταμίνης Β12 για τον οργανισμό μου ;Αρχικά σίγουρα χρειάζεται η κατάλληλη διατροφή, που θα περιλαμβάνει όλα τα ανωτέρω προϊόντα πλούσια στην πολύτιμη αυτή βιταμίνη που αναφέραμε. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι αρκετό (κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε με τις κατάλληλες ιατρικές εξετάσεις), υπάρχουν και τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής (άλλοτε σε μορφή χαπιών, άλλοτε σε μορφή ενέσεων και άλλοτε σε μορφή δερματικών επιθεμάτων).
πηγή.health-fitness.gr
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|5CBC1392-4182-4BAD-A360-0720BFF49219
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|9663506F-6C48-4FD8-8C18-A3C41787AC33