5 στρατηγικές για να θυμάστε με την πρώτη όλα όσα μαθαίνετε.

Κοινοποίηση

Όταν πρόκειται να μάθετε κάτι πρέπει να ξέρετε 2 πράγματα προηγουμένως: Το πως λειτουργεί πραγματικά η μάθηση
Το ότι πρέπει να κατέχετε κάποιες γνώσεις σχετικά με το θέμα, όπως η ιστορία και τα μαθηματικά Δυστυχώς, όμως, το εκπαιδευτικό μας σύστημα συχνά παραλείπει το ένα από αυτά τα δυο βήματα. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα, γιατί η ικανότητα μάθησης είναι σημαντικός δείκτης για την επιτυχία στην ζωή ενός ανθρώπου.
“Οι γονείς και οι καθηγητές ασκούν μεγάλη επίδραση στο πρώτο είδος γνώσης που λαμβάνουν τα παιδιά”, αναφέρει η ψυχολόγος Άννι Μέρφι Πολ.

Δείτε παρακάτω 5 στρατηγικές για να θυμάστε όλα όσα μαθαίνετε.

1.Αναγκάστε τον εαυτό σας να ανακαλέσει πληροφορίες. Αυτό το κομμάτι είναι το πιο δύσκολο και το λιγότερο διασκεδαστικό. Όταν η μάθηση είναι δύσκολη είναι το καλύτερο είδος μάθησης. Είναι απλό, αλλά δεν είναι εύκολο: αναγκάστε τον εαυτό σας να ανακαλέσει στην μνήμη ένα συγκεκριμένο γεγονός.
Οι ψυχολόγοι το χαρακτηρίζουν “το φαινόμενο δοκιμή.” Όταν προσπαθούμε να θυμηθούμε κάτι μπορούμε να διακόψουμε αυτή την διαδικασία και να βοηθήσουμε την διαδικασία ενδυνάμωσης της των πληροφοριών αυτών στην μνήμη.

2.Μην είστε επιεικείς με τον εαυτό σας. Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες που είδαν ένα ζευγάρι λέξεων, όπως “πόδι-παπούτσι”, δυσκολεύτηκαν περισσότερο να θυμηθούν την δεύτερη λέξη σε σύγκριση με εκείνους που είδαν τις λέξεις “πόδι-π_ _ _ _ _ _ ι.” Οι ερευνητές αποκαλούν το φαινόμενο αυτό “επίδραση της γενιάς”.
Η παρεμβολή μπορεί να δημιουργεί μια αίσθηση ανεπάρκειας, αλλά μακροπρόθεσμα οι πληροφορίες μένουν περισσότερο στο μυαλό.

3.Μην δίνετε μεγάλη σημασία στην ευχέρεια του λόγου. Όταν διαβάζουμε κάτι και φαίνεται εύκολο, αυτό που βιώνουμε είναι η ευχέρεια. Αυτή η κατάσταση, όμως, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Όταν για παράδειγμα είστε στο αεροδρόμιο και βλέπετε, ότι η πύλη σας είναι η Β44 και ξεκινάτε να πάτε προς τα εκεί, ρίχνετε μια ματιά στο κινητό σας και ξεχνάτε που πηγαίνατε. Εναλλακτικά, μπορείτε να δείτε τον αριθμό της πύλης, να απομακρυνθείτε από την οθόνη και να προσπαθήσετε να θυμηθείτε τον αριθμό της πύλης. Αν θυμηθείτε τον αριθμό, τότε είστε σε καλό δρόμο.

4.Συνδέστε τις καινούργιες πληροφορίες με παλιές.
Όσα περισσότερα μπορείτε να εξηγήσετε για τον τρόπο με τον οποίο οι καινούργιες πληροφορίες συνδέονται με παλαιότερες γνώσεις, τόσο πιο δυνατές θα είναι οι πληροφορίες μέσα στο μυαλό σας και θα μπορέσετε να δημιουργήσετε περισσότερες συνδέσεις, για να επαναφέρετε τις πληροφορίες αυτές στο μυαλό σας.

5.Αναλογιστείτε. Το να αναλογίζεστε προηγούμενες γνώσεις είναι καλό. Όταν οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να αναλογιστούν, δίνουν μια μεγάλη ώθηση στην αυτο-αποτελεσματικότητά τους. Έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, ότι μπορούν να επιτύχουν πράγματα.
Ως εκ τούτου καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια σε αυτό που κάνουν και σε αυτό που μαθαίνουν, αναφέει η καθηγήτρια του HBS, Φραντσέσκα Τζίνο.


7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|FAD1D200-62B9-4E12-8F24-58EA93EC9C43
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok