Προβιοτικά –Πως θα διαλέξω το κατάλληλο προβιοτικό;

Κοινοποίηση

Η χλωρίδα του εντέρου, καθορίζει ποιά θρεπτικά συστατικά απορροφώνται και ποιές τοξίνες, αλλεργιογόνα και μικρόβια αποβάλλονται και ως εκ τούτου συνδέεται άμεσα, με την υγεία συνολικά του οργανισμού.

Ως εντερική υγεία, θα μπορούσε να οριστεί η βέλτιστη πέψη, η απορρόφηση και η ορθή αφομοίωση των τροφών. Αυτό ωστόσο εξαρτάται, από πολλούς άλλους παράγοντες.

Υπάρχουν περισσότερα από 500 είδη και 3 κιλά περίπου βακτηρίων στο έντερο, σα να είναι ένα τεράστιο χημικό εργοστάσιο. Αυτά βοηθούν να “χωνέψει” το φαγητό, να διαχωριστούν Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία, συντελούν στη ρύθμιση των ορμονών, εκκρίνουν τοξίνες και παράγουν θεραπευτικές ενώσεις, που κρατούν το έντερό σας υγιές. Είναι τα Προβιοτικά – Οι προστάτες του εντέρου.

Τα παθογόνα βακτήρια, όπως τα παράσιτα, ζύμες ή κακά βακτήρια από την άλλη, μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές βλάβες στην υγεία.

Πολλές ασθένειες που φαίνονται εντελώς άσχετες με το έντερο, όπως έκζεμα ή ψωρίαση ή αρθρίτιδα, είναι στην πραγματικότητα ασθένειες που προκαλούνται από προβλήματα του εντέρου.


Και έπειτα υπάρχει και ο δεύτερος “εγκέφαλος”

Στο έντερο υπάρχει ένα ολόκληρο νευρικό σύστημα. Το έντερο στην πραγματικότητα, περιέχει περισσότερους νευροδιαβιβαστές από το μυαλό. Είναι δε ενσύρματα συνδεδεμένο με τον εγκέφαλο και τα μηνύματα ταξιδεύουν εμπρός και πίσω. Όταν αυτά τα μηνύματα αλλάξουν, για οποιονδήποτε λόγο, σε οποιαδήποτε κατεύθυνση από τον εγκέφαλο προς το έντερο ή το έντερο στον εγκέφαλο, η υγεία διαταράσσεται.

Στη συνέχεια βέβαια, μέσω του εντέρου, το σώμα πρέπει να απαλλαγεί, από όλες τις τοξίνες που παράγονται ως υποπροϊόντα του μεταβολισμού καθώς και από τα τοξικά απόβλητα που το συκώτι παράγει, κατά τη διαδικασία του ηπατικού μεταβολισμού.

Και φυσικά μεταξύ των άλλων, το έντερο πρέπει να διασπάσει όλα τα τρόφιμα που τρώμε στα επιμέρους στοιχεία τους, να διαχωρίσει όλες τις βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα και να κάνει τη μεταφορά από και προς την κυκλοφορία του αίματος, για να μείνετε υγιείς.

Ακόμη και σε έναν τέλειο οργανισμό, το έντερο έχει να επιτελέσει ένα δύσκολο ρόλο για να βρίσκονται τα πράγματα σε ισορροπία.


Παράγοντες δυσλειτουργίας του εντέρου

Χαμηλές ποσότητες ινών, υψηλά επίπεδα σακχάρου, μεταποιημένα τρόφιμα, κακά θρεπτικά συστατικά, δίαιτα υψηλή σε θερμίδες, κάνουν όλα τα λάθος βακτήρια και ζύμες να υπερ-αναπτύσσονται στο έντερο και οδηγούν σε ένα κατεστραμμένο οικοσύστημα.
Η κατάχρηση των φαρμάκων που προκαλούν βλάβη στο έντερο και εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος τέτοια φάρμακα είναι αντιφλεγμονώδη, αντιβιοτικά, αντιόξινα και στεροειδή.
Χρόνιες λοιμώξεις ή χρόνιες ανισορροπίες του εντέρου με υπερανάπτυξη των βακτηριδίων στο λεπτό έντερο, με υπερανάπτυξη μυκήτων, παρασίτων ή ακόμη και πιο σοβαρών λοιμώξεων του εντέρου.
Οι Τοξίνες και τα Βαρέα Μέταλλα, βλάπτουν το έντερο, όπως ο Υδράργυρος.
Έλλειψη πεπτικών ενζύμων – η οποία μπορεί να προέλθει από οξεία χρήση αντιελκωτικών φαρμάκων ή από ανεπάρκεια Ψευδαργύρου.
Το στρες μπορεί να μεταβάλλει το νευρικό σύστημα του εντέρου, προκαλώντας διαρροή του εντέρου και αλλαγή των επιθυμητών ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο.

Είναι τόσο σημαντικό να κατανοήσουμε ότι πολλές ασθένειες που φαίνονται εντελώς άσχετες με το έντερο, όπως Έκζεμα, ψωρίαση, ή αρθρίτιδα, στην πραγματικότητα οφείλονται σε προβλήματα του εντέρου.

Η μικροβιαιμία λοιπόν του εντέρου, που αποτελείται από αρκετά τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν στο πεπτικό σύστημα, κερδίζει συνεχώς αναγνώριση ως παράγοντας που συμβάλλει σε ασθένειες, όχι μόνο του γαστρεντερικού συστήματος. Σχετίζεται άμεσα με Αυτοάνοσα Νοσήματα, Καρδιαγγειακά και Νευρολογικά.

Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί, μέσω των οποίων αυτή η μικροβιαιμία μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο: διεγείροντας και υπερ-διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα, παράγοντας νευροτοξίνες, απελευθερώνοντας ορμόνες ή νευροδιαβιβαστές ταυτόσημους με εκείνους που γίνονται από το λοιπό ανθρώπινο σώμα ή μέσω άμεσης νευρωνικής διέγερσης, που στέλνει σήματα στον εγκέφαλο.

Μέσω αυτών των ποικίλων μηχανισμών, τα μικρόβια του εντέρου διαμορφώνουν την αρχιτεκτονική του ύπνου και επηρεάζουν τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων. Επηρεάζουν τη μνήμη, τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία και είναι κλινικά και θεραπευτικά σχετικά με ένα φάσμα διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων του αλκοολισμού, του Συνδρόμου Χρόνιας Κόπωσης, της ινομυαλγίας και του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών. Ο ρόλος τους επίσης, μελετάται στη σκλήρυνση κατά πλάκας και τις νευρολογικές εκδηλώσεις της κοιλιοκάκης.

Εργαλεία για την τροποποίηση αυτής της σημαντικής μικροβιαιμίας του εντέρου, περιλαμβάνουν θεραπευτικά οι αλλαγές στη διατροφή και τα προβιοτικά.


Τι είναι τα προβιοτικά – Οι προστάτες του εντέρου;

Τα προβιοτικά, οι προστάτες του εντέρου, πιο εύκολα περιγράφονται ως “καλά” βακτήρια, αν και μπορεί επίσης να είναι ζύμες ή άλλοι τύποι οργανισμών. Αυτοί οι μικροργανισμοί προωθούν πραγματικά την υγεία σε διάφορα σημεία του σώματός μας, ειδικά στο πεπτικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Ορισμένα προβιοτικά εμφανίζονται φυσικά στο σώμα, όπως τα βακτήρια που βρίσκονται στο στομάχι και συμμετέχουν στην πέψη.

Διαφορετικοί τύποι προβιοτικών, έχουν διαφορετικές επιδράσεις στο σώμα. Για παράδειγμα, ένας τύπος μπορεί να βοηθήσει την κίνηση των τροφίμων πιο αποτελεσματικά μέσα από το πεπτικό σύστημα, ενώ μια άλλη μορφή μπορεί να βοηθήσει το σώμα να αφομοιώσει τη λακτόζη, την πρωτεΐνη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα.


Μερικά πιθανά οφέλη από τα Προβιοτικά:

Παραγωγή αντισωμάτων για τους ιούς.
Πρόληψη λοίμωξης.
Πρόληψη ανεπιθύμητης μόλυνσης από βακτήρια που φυσιολογικά προσκολλώνται στα εσωτερικά τοιχώματα του εντέρου.
Καταστροφή τοξινών που απελευθερώνονται από τα «κακά» βακτήρια.
Παραγωγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στην πρόληψη της αναιμίας, στη βελτίωση του δέρματος και στο να διατηρήσουν υγιές το νευρικό σύστημα.


Τι κάνουν τα Προβιοτικά

Τα προβιοτικά, βελτιώνουν τη φυσιολογική εντερική χλωρίδα (τα βακτήρια που ζουν στο έντερο), σταματώντας έτσι την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων και την εγκατάσταση βλαβερών μικροοργανισμών, ενώ ευνοούν την ανάπτυξη φιλικών (μη παθογόνων) βακτηρίων.

Τα προβιοτικά, μειώνουν το pΗ του εντέρου. Με απλά λόγια πολεμούν τους παθογόνους μικροοργανισμούς στη γαστρεντερική οδό και εμποδίζουν την ανάπτυξη των “κακών” βακτηρίων, παράγοντας “αντιμικροβιακές” ουσίες.

Βοηθούν στην αντιμετώπιση των γαστρεντερολογικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, στο Έλκος στομάχου, στην Νόσο του Crohn και γενικά σε όλες τις Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου.

Τα προβιοτικά επίσης, βοηθούν στην πρόληψη και θεραπεία Γυναικολογικών Φλεγμονών, όπως είναι οι Μυκητιασικές Κολπίτιδες, οι Βακτηριδιακές Κολπίτιδες, οι κυστίτιδες και άλλα.

Βοηθούν στην δυσανεξία στη λακτόζη.

Τα προβιοτικά, βοηθούν στην πρόληψη Καρκίνου του εντέρου και λοιπών καρκίνων σύμφωνα με νεώτερες έρευνες.

Βοηθούν στην ενίσχυση του Ανοσοποιητικού συστήματος.

Βοηθούν στις Αγχώδεις διαταραχές, στην Κατάθλιψη, αλλά και στις Διαταραχές του Φάσματος του Αυτισμού.

Νεότερες μελέτες δείχνουν, ότι πλέον τα προβιοτικά, χρησιμοποιούνται και για την θεραπεία της Αλλεργικής ρινίτιδας αλλά και των Αλλεργικών Εκζεμάτων.

Χρήσιμα στις θηλάζουσες γυναίκες, γιατί αποτρέπουν εκδήλωση αλλεργικών διαταραχών στα νεογνά και τα βρέφη, μέσω του μητρικού γάλακτος.

Τα προβιοτικά, επιπλέον παρέχουν προστασία από τον ανθεκτικό σταφυλόκοκκο, μικρόβιο που αποτελεί μια από τις σοβαρές αιτίες, ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Τα προβιοτικά, έχουν συσχετιστεί με την απώλεια και την ρύθμιση του σωματικού βάρους, γιατί εμποδίζουν τη δράση ενός ενζύμου, της παγκρεατικής λιπάσης και βοηθούν τη χλωρίδα του εντέρου, η οποία παίζει μεγάλο ρόλο κατά της Παχυσαρκίας.

Βοηθούν στη θεραπεία εκζέματος, ψωρίασης, ακμής (τα προβιοτικά, βοηθούν στην ελάττωση των κυτοκινών).

Βοηθούν στην πρόληψη ρυτίδων (ελάττωση των ελευθέρων ριζών) καθώς και στην πρόληψη της φωτογήρανσης (προστασία κατά των ακτίνων UVA).

Τα προβιοτικά επίσης, βελτιώνουν και προλαμβάνουν τη ροδόχρου νόσο.

Πως θα διαλέξω το κατάλληλο προβιοτικό;

Ένα καλό προβοτικό πρέπει να περιέχει στελέχη που είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Πρέπει να προστατεύει τα προβιοτικά και να τα μεταφέρει με ασφάλεια στο έντερο, όπου είναι το σημείο δράσης και να μην περιέχει χημικά πρόσθετα…

Προτεινόμενο προβιοτικό με γνωστοποίηση από τον Ε.Ο.Φ και διεθνείς πιστοποιήσεις είναι

το PROBIOTIC 12, το συμπλήρωμα διατροφής που εφοδιάζει την εντερική χλωρίδα με ωφέλιμα βακτήρια, ενισχύοντας έτσι την άμυνα του οργανισμού.

Οι μικροκάψουλες PROBIOTIC 12:

• Περιέχουν ένα δισεκατομμύριο βακτηρίδια η κάθε μια, διαχωρισμένα σε 12 διαφορετικά στελέχη.
• Παρασκευάζονται με μια πατενταρισμένη διαδικασία, ώστε τα βακτήρια να φτάνουν ανέπαφα στο έντερο, ανεπηρέαστα από τα οξέα του στομάχου.
• Ενισχύουν την καλή λειτουργία του εντέρου, βοηθούν στην αποκατάσταση των κυττάρων του οργανισμού που έχουν αλλοιωθεί από τοξική ακτινοβολία και μειώνουν τα επίπεδα των λιπαρών στο αίμα.
Μια τρίμηνη κούρα με μια κάψουλα την ημέρα ενισχύει την υγεία και ευεξία σας.

Δοσολογία: Ημερησίως 1 κάψουλα




πηγή .Το παρόν άρθρο επιμελήθηκε απο τον Ιατρό Παναγιωτακόπουλο Θεοδόση για το Winners Group
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|7AE0B23C-CADC-4657-B990-62C277B87B83
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|D0D77316-5988-4AD7-9B45-BF4100487E69
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok