Απο τη στιγμή που γεννιόμαστε είναι δεδομένο και αποδεκτό από όλους πως η ζωή μας θα ακολουθήσει μια αρχικά ανοδική πορεία ως τη βέλτιστη σωματική κατάσταση περίπου στο μέσο της 3ης δεκαετίας και ακολούθως πτωτική ως το αναπόφευκτο... ή μήπως μπορούμε να παρατείνουμε το αναπόφευκτο;;;;
Για να δούμε....Η γήρανση είναι διαδικασία που αφορά όλα τα συστήματα του οργανισμού και διακρίνεται σε 2 τύπους: • Εσωτερική γήρανση : προκαλείται από τα γονίδια που κληρονομούμε
• Εξωτερική γήρανση : προκαλείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, η μόλυνση του περιβάλλοντος, το κάπνισμα, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η χρήση τοξικών χημικών, ο δρυμίς καιρός(ξηρός αέρας, άνεμος και κρύο) κ.ά.
Με τον όρο φωτογήρανση ορίζουμε τα εμφανή σημάδια γήρανσης του δέρματος που είναι αποτέλεσμα της συσσωρευτικής καθημερινής μας έκθεσης στο ήλιο. Ξεκινά από την εφηβεία, αρχίζει κλινικά να διαφαίνεται στα τέλη της δεκαετίας των 20 και μετά τα 30 τα σημάδια είναι ξεκάθαρα... Στην όμορφη χώρα μας, όπου τα 2/3 του έτους έχουμε ηλιοφάνεια, η ηλιακή ακτονοβολία και οι επιδράσεις της πρέπει να αποτελούν θέμα συζήτησης....
Οι καταστροφικές δράσεις της ακτινοβολίας στο δέρμα επηρεάζονται από την ένταση – τη διάρκεια – τη συχνότητα έκθεσης στον ήλιο και ποικίλουν ανάλογα με το είδος της ακτινοβολίας.
UVC ακτινοβολία : δεν φτάνει στη γη, γιατί φιλτράρεται από το όζον
UVB ακτινοβολία : διαπερνά το δέρμα και επηρεάζει κυρίως τις εξωτερικές στοιβάδες, αποδεσμεύοντας μεγάλη ενέργεια στην κερατίνη, με αποτέλεσμα εγκαύματα και μελάγχρωση.
Είναι εντονότερη στο μέσον της ημέρας όταν το φως είναι πολύ λαμπερό και εμφανίζει διακύμανση μέσα στο χρόνο αφού το 70% αυτής το λαμβάνουμε το καλοκαίρι και το υπόλοιπο κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.
UVA ακτινοβολία : διαπερνά πιο βαθιά και δραστικά το δέρμα, φθάνοντας μέχρι και το υποδόριο λίπος.
Αποδεσμεύει χαμηλότερη ενέργεια στο δέρμα, προκαλεί μελάγχρωση χωρίς ερύθημα και ευθύνεται για μακροχρόνιες καταστροφικές επιδράσεις στο δέρμα. Η έντασή της ποικίλει λιγότερο κατά τη διάρκεια της μέρας και του χρόνου. Άλλοι παράγοντες που επηρρεάζουν το βαθμό διείσδυσης της ακτινοβολίας στο δέρμα είναι : η πάχυνση της επιδερμίδας, η ποσότητα της μελανίνης και ο βαθμός αιμάτωσης του δέρματος.
Τα σημάδια που αφήνει στο δέρμα μας είναι.....1. Τραχύτητα : δέρμα ξηρό και τραχύ καθώς καταστρέφεται το υδρολιπιδικό φιλμ και παχύνετε η κεράτινη στοιβάδα της επιδερμίδας.
2. Ρυτίδες : λόγω απώλειας κολλαγόνου και ελαστίνης στο χόριο που αυξάνονται με την αφυδάτωση του δέρματος.
3. Χαλάρωση : αποτέλεσμα της απώλειας – δυσλειτουργίας της ελαστίνης
4. Ωχρό δέρμα : λόγω μείωσης – καταστροφής της αγγείωσης του δέρματος
5. Δυσχρωμίες
6. Ηλιακοί φαγέσωρες : σε περιπτώσεις χρόνιας σοβαρής ηλιακής καταστροφής, μεγάλα “μαύρα στίγματα” εμφανίζονται ατις πιο λιπαρές περιοχές του προσώπου, όπως μύτη, μέτωπο. Αιτία είναι ο υπερβολικός αριθμός ελευθέρων κερατινοκυττάρων που αναμειγνύονται με το σμήγμα και φράσσουν τους πόρους.
7. Ηλιακή (ακτινική) Υπερκεράτωση : αποτέλεσμα της καταστροφής του DNA των επιδερμικών κυττάρων που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκινικά κύτταρα
8. Ελάστωση : εμφανίζεται κυρίως στον τράχηλο (στο λαιμό) και στο θώρακα, οφείλεται στην καταστροφή της ελαστίνης του δέρματος.
Ανάλογα την κλινική εικόνα ο Glocaou ταξινόμησε τα στάδια της φωτογήρανσης κατά τύπους: Τύπος I – Καθόλου ρυτίδες : “πρώιμη φωτογήρανση”, με ελαφρές μελαγχρωστικές διαταραχές, ελάχιστες ή καθόλου ρυτίδες, καθόλου υπερκερατώσεις, ηλικίες 20-39 ετών
Τύπος II – Ρυτίδες έκφρασης : αρχική ή μέτρια φωτογήρανση, αρχική εμφάνιση εφιλίδων , ψηλαφητές – όχι ορατές υπερκερατώσεις, παράλληλες ρυτίδες έκφρασης εμφανίζονται περιστοματικά, ηλικίες 30-40ετών
Τύπος III – Ρυτίδες ηρεμίας : προχωρημένη φωτογήρανση, σαφείς δυσχρωμίες και ευρυαγγείες, ορατές υπερκερατώσεις , ηλικίες πάνω από 50 έτη
Τύπος IV – Μόνο ρυτίδες : έντονη φωτογήρανση, γκρίζο – κίτρινο δέρμα, έντονη ρυτίδωση, μη φυσιολογική εμφάνιση δέρματος, πιθανές προηγηθείσες κακοήθειες, ηλικίες πάνω από 60 έτη.
Πως δημιουργούνται οι πρωτογενείς βλάβες στο δέρμα;;; Οι UVA & UVB ακτινοβολίες διαπερνώντας το δέρμα ευθύνονται για τις βλάβες που οδηγούν στο σχηματισμό των ρυτίδων, την ελάττωση της ανοσιακής απάντησης σε λοιμώξεις και το σχηματισμό νεοπλασιών. Ακόμα και μικρά ποσά ακτινοβολίας αρκούν για να καταστρέψουν κολλαγόνες και ελαστικές ίνες της επιδερμίδας, που με τη βοήθεια ειδικών ενζύμων επανασχηματίζονται, όμως ο επανασχηματισμός είναι ανομοιογενής και προς κάθε κατεύθυνση, γεγονός που όταν επαναλαμβάνεται συχνά οδηγεί στο σχηματισμό των ρυτίδων.
Η απορρόφηση των ακτίνων UV από φωτοχυμικά μόρια των δερματικών κυττάρων πυροδοτεί την έναρξη φωτοχημικών αντιδράσεων που καταλήγουν σε αλλαγές στο DNA (οξείδωση), τροποποίηση των πρωτεινών και των λιπιδίων της κυτταρικής μεμβράνης..
Αυτές οι αλλαγές συν το χρόνο μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση νεοπλ
ασματικών κυττάρων. Ένας ακόμη μηχανισμός βλάβης είναι η ενεργοποίηση προφλεγμονωδών παραγόντων των δερματικών κυττάρων από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και έτσι την τοπική έναρξη φλεγμονώδους αντίδρασης.
Τέλος η UV ακτινοβολία αφήνει το δέρμα μας εκτεθειμένο στις βλαβερές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών που δημιουργεί, καθώς εξαντλεί τους αντιοξειδωτικούς αμυντικούς μηχανισμούς του, προκαλώντας οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες είναι μια διαδικασία με ποικίλα (εκτός της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία) εκλυτικά αίτια, φέρει αποτελέσματα που βαραίνουν το σύνολο του ανθρώπινου οργανισμού και μπορεί να οδηγήσει τόσο σε πρόωρη γήρανση αλλά και στην εμφάνιση περίπλοκων παθογόνων καταστάσεων π.χ. καρκίνος.
Αυτό όμως αποτελεί ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο που αξίζει να εξεταστεί με μεγαλύτερη λεπτομέρεια σε νέο άρθρο....
Μπορούμε άραγε να διορθώσουμε ή ακόμη καλύτερα να προλάβουμε τη φωτογήρανση;;;
Πρωταρχικό μέλημά μας οφείλει να είναι η πρόληψη... 1. Ξεκινάμε από νεαρή ηλικία τη χρήση αντηλιακών προιόντων, τα οποία επιλέγουμε ανάλογα με τις ανάγκες τις επιδερμίδας μας, με τη βοήθεια ενός ειδικού επαγγελματία υγείας.
2. Αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ιδίως τις μεσημεριανές ώρες που η ακτινοβολία είναι πολύ λαμπερή.
3. Χρησιμοποιούμε μετά από σύσταση ενός ειδικού επαγγελματία υγείας εξειδικευμένα καλλυντικά προϊόντα για την περιποίηση της επιδερμίδας μας στο σπίτι, τα οποία περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Α, συνένζυμο Q10, λιποϊκό οξύ και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες.
4. Απομακρύνουμε δευτερογενείς εκλυτικούς παράγοντες όπως είναι το κάπνισμα, μετριάζουμε κατά το δυνατό την έκθεση στην περιβαλλοντική μόλυνση και θωρακίζουμε τον οργανισμό μας ενισχύοντας τους φυσικούς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς του με κατάλληλες διατροφικές παρεμβάσεις.
5. Η επίδραση που έχει η διατροφή μας στην εμφάνιση ή αντίθετα την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης είναι ιδιαιτέρως σημαντική, γι` αυτό και η γνώμη ενός ειδικού είναι αναγκαία.. Απευθυνθείτε λοιπόν στον Γενικό Οικογενειακό Ιατρό σας για να συζητήσετε και να βρείτε απο κοινού τα προληπτικά μέτρα που θα παρατείνουν για αρκετά χρόνια την εμφάνιση βλαβών φωτογήρανσης....
6. Στην περίπτωση που τα σημάδια έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, όλα τα παραπάνω μέτρα οφείλουμε να τα λάβουμε ώστε να αποτρέψουμε την περαιτέρω εξέλιξη των βλαβών και μαζί με αυτά μπορούμε να προσθέσουμε ειδικές θεραπείες από εξειδικευμένους ιατρούς (δερματολόγους).
Καταλήγοντας είναι ευνόητο πως το γήρας είναι αναπόφευκτο.... παρόλα αυτά στο χέρι μας είναι να καθυστερήσουμε και να απαλύνουμε τα σημάδια του, τόσο στην επιδερμίδα όσο και στο σύνολο του οργανισμού μας...
προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν” Ιπποκράτης 460-377π.Χ., Πατέρας της Ιατρικής.... κάτι παραπάνω θα ήξερε... ας ακολουθήσουμε τη συμβουλή του..
πηγή.Το ανωτέρω άρθρο επιμελήθηκε η ιατρός Ζαρογιάννη Ευαγγελία για το Winners Grpoup
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|4CE70409-654A-4C1B-9153-834686AE7267
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|F05B1350-50DD-4E54-AE4B-78642785774F