Τι είναι το Social Network Marketing;

1-9-2016

Κοινοποίηση

Το Social Network Marketing είναι η αξιοποίηση για τη προβολή και την προώθηση μιας μάρκας, ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας.

Τα Social Networks ή αλλιώς Μάρκετινγκ Κοινωνικής δικτύωσης , αποτελούν κοινότητες όπου οι καταναλωτές -μέλη αυτών των κοινοτήτων- επικοινωνούν, ανταλλάσσουν γνώμες για καθημερινά και κοινωνικά ζητήματα, κάνουν κριτική, ζητούν βοήθεια, κάνουν προτάσεις και αξιολογούν προϊόντα και υπηρεσίες.



Γιατί Social Network Marketing;

Η πελατοκεντρική προσέγγιση στο χώρο του marketing αποτελεί πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός, με τον καταναλωτή να τοποθετείται στο κέντρο της επιχειρηματικής προσπάθειας. Το Social Network Marketing τοποθετεί τον πελάτη στο κέντρο της επικοινωνίας, αναβαθμίζοντας το ρόλο του.

Το Social Network Marketing αξιοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία δικτύωσης επιτυγχάνει αμφίδρομης επικοινωνίας και διάλογο εντός των κοινοτήτων, εξανθρωπίζοντας το brand και αναδεικνύοντας τον καταναλωτή από παθητικό δέκτη μηνυμάτων και πληροφοριών σε ενεργό συνομιλητή και πρωταγωνιστή.

Βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη του Social Network Marketing είναι το Word of Mouth Marketing.

Τι είναι το Word of Mouth;

Το Word of Mouth αφορά στη προσωπική επικοινωνία και τη μεταφορά πληροφοριών μεταξύ των καταναλωτών. Ειδικότερα, βασίζεται στην εμπιστευτική γνώμη κάποιου ευχαριστημένου καταναλωτή για ένα προϊόν/υπηρεσία αλλά και τη διάδοση της γνώμης αυτής στο κύκλο επαφών του. Δεδομένου, όμως ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα μιλήσει ο πελάτης, δημιουργούμε ένα δίκτυο από ειλικρινά ευχαριστημένους πελάτες που χρησιμοποιούν το προϊόν και μιλούν για αυτό.

Αυτές οι συζητήσεις έχουν ανεκτίμητη αξία. Γι’ αυτό το λόγο δεν αρκεί μόνο να τις ακούμε αλλά πρέπει να λαμβάνουμε μέρος σε αυτές.
Οι εταιρίες επιδιώκουν το word-of-mouth.

To Word of Mouth σε αριθμούς

9 στους 10 καταναλωτές θεωρούν το Word of Mouth το κυριότερο παράγοντα κατά την απόφαση αγοράς ενός brand.

To 20% των καταναλωτών επιλέγουν brand αποκλειστικά με βάση τις συστάσεις από γνωστούς και φίλους.

Ο μέσος άνθρωπος σε μία εβδομάδα έχει Word of Mouth συζητήσεις για 56 brands.
• Το εμπιστεύονται οι καταναλωτές κατά 80%.
•Η αληθινή άποψη που ακούγεται σε μια συζήτηση είναι 1000 φορές πιό δυνατή από οποιαδήποτε διαφήμιση.
•H συζήτηση για ένα προϊόν κρατάει κατά μέσο όρο 10 λεπτά και η επιρροή που ασκεί δημιουργεί αναγνωρισιμότητα που διαρκεί σε βάθος χρόνου.

Γιατί Word of Mouth;

Λόγω της προσωπικής φύσης του Word of Mouth, οι πληροφορίες που μεταφέρονται κατά αυτό το τρόπο προσθέτουν κύρος και αξιοπιστία στο μήνυμα. Οι άνθρωποι τείνουν να εμπιστεύονται τα Word of Mouth μηνύματα διότι θεωρούν ότι ο μεταδίδων μιλάει με ειλικρίνεια και δεν έχει απώτερο σκοπό.
"Οι Έλληνες καταναλωτές, εν μέσω κρίσης, εμπιστεύονται ως πηγή πληροφόρησης φίλους και συγγενείς."

Πηγή: Tempo OMD, Recession Study, "Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους Έλληνες καταναλωτές", Μάιος 2010

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι γνώμες που εκφράζονται σε συζητήσεις (μεταξύ των καταναλωτών) είναι 1000 φορές πιο δυνατές από οποιαδήποτε διαφήμιση.





7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|6CBEF152-7559-4B48-A587-A8D0453441B1
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|0A98F0A8-453A-4BEF-982E-4C797AC68039
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok