Πασίγνωστα αρώματα αποδεικνύονται Τοξικά - Ποιά είναι λίστα;

ΚοινοποίησηTοξικά αποδεικνύονται 36 γνωστά αρώματα, σύμφωνα με...την Greenpeace.

Τα αρώματα που φοράμε μας εκθέτουν σε χημικές ουσίες που μπορούν να διεισδύσουν στο σώμα, δεν διασπώνται εύκολα και πιθανόν να έχουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην υγεία μας.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα τα αρώματα αποτελούν βασικό στοιχείο καλλωπισμού τόσο του άντρα όσο ιδιαίτερα της γυναίκας. Το άρωμα συνδέεται άμεσα με την περιποίηση, την κοινωνική καταξίωση, τη γοητεία, την επιτυχία και τη διαμόρφωση της ρομαντικής και αισθηματικής προσωπικότητας.

Στη Μεσοποταμία πριν από 4.000 χρόνια, η Etruscan θα χρησιμοποιήσει το πρώτο άρωμα, το λιβάνι. Στην Κύπρο βρέθηκε αρωματοποιείο της ίδιας περίπου περιόδου. Στην Αίγυπτο το άρωμα αποτελούσε τελετουργικό μέσο προσέλκυσης της εύνοιας των θεών. Το Κύφι, που βρέθηκε στον τάφο του Τουταγχαμών και παρασκευάζονταν με την ανάμιξη 16 διαφορετικών αρωματικών ουσιών, προσφέρονταν κάθε απόγευμα στο θεό Ρα. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι δημιούργησαν το πρώτο υγρό άρωμα με βάση το ελαιόλαδο. Είχαν αδυναμία στο άρωμα του κρίνου και του τριαντάφυλλου. Στη Μινωική Κρήτη γίνεται ονομαστική αναφορά για τους καλύτερους μυρεψούς. Οι Ρωμαίοι αρωμάτιζαν ακόμα και τα σκυλιά και τα άλογα, ενώ στις γιορτές έβαζαν στα φτερά των πουλιών αρώματα και τα άφηναν να πετούν στα δωμάτια για να ευωδιαστούν.

Η σύγχρονη αρωματοποιία εστιάζεται κυρίως στη Νότια Γαλλία και ιδιαίτερα στην πόλη Γκράς.
Σήμερα πολλές εταιρίες ασχολούνται με την αρωματοποιία.Υπάρχουν αφανέρωτα μυστικά παρασκευής τους.

Η απόληξη όμως είναι μία. Τα περισσότερα από τα αρώματα που κυκλοφορούν δεν είναι τόσο φυσικά, όσο θέλουν να φαίνονται. Χρησιμοποιούνται πάνω από 3000 συνθετικά αρώματα. Από αυτά τα 900, σύμφωνα με σχετικές έρευνες είναι τοξικά.

Πράγματι έχει διαπιστωθεί πως πολλές από τις συνθετικές χημικές ουσίες που περιέχουν τα αρώματα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα κύτταρα μόλις απορροφηθούν από το δέρμα. Άλλες πάλι εισπνεόμενες είναι τοξικές για το αναπνευστικό και νευρικό σύστημα επηρεάζοντας ακόμα και τον εγκέφαλο. Ελλοχεύει επίσης ο κίνδυνος δημιουργίας αλλεργιών και η εκδήλωση καταθλιπτικώνδιαταραχών. Συχνές είναι και οι αναφορές για παρεμπόδιση του θυρεοειδούς και της παραγωγής των ορμονών, για την πρόκληση κεφαλαλγιών, παχυσαρκίας καθώς και για την προαγωγή καρκίνου. Το κακό είναι πως οι συνθετικές αυτές χημικές αρωματικές ουσίες χρησιμοποιούνται και σε άλλα καλλυντικά.

H οργάνωση Greenpeace έδωσε στη δημοσιότητα μια έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας 36 γνωστά αρώματα ελέγχθηκαν από ολλανδικό εργαστήριο (ΤΝΟ) για δύο εν δυνάμει επικίνδυνες ομάδες χημικών ουσιών: τους φθαλικούς εστέρες και τα συνθετικά musk(μόσχος, ένα πολύ σημαντικό συστατικό της αρωματοποιίας, που στη φυσική μορφή του λαμβάνεται από αδένες ζώων). H τρέχουσα νομοθεσία δεν ορίζει ανώτατα επίπεδα για καμιά από τις ουσίες αυτές, οι οποίες περιέχονται σε καλλυντικά και πολλά άλλα προϊόντα.

Οι χημικές ουσίες

Σχεδόν όλα τα αρώματα που δοκιμάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας με τίτλο «Eau de toxine» (όπως λέμε eau de cologne ή eau de parfum), περιείχαν φθαλικούς εστέρες και συνθετικά musk. Και καθώς η ύπαρξη των χημικών αυτών ουσιών σπάνια αναφέρεται στις συσκευασίες, οι καταναλωτές δεν μπορούν να επιλέξουν να τις αποφύγουν, επισημαίνει η Greenpeace.

Πολύ υψηλά επίπεδα διαιθυλικού φθαλικού εστέρα (DEP) εντοπίστηκαν στο γυναικείο Eternity του Κάλβιν Κλάιν και στο ανδρικό Le Male του Ζαν-Πολ Γκοτιέ. H χημική αυτή ουσία, προειδοποιεί η Greenpeace, διεισδύει άμεσα στο δέρμα και εξαπλώνεται στον οργανισμό. Μέσα στον οργανισμό μετατρέπεται σε μονοαιθυλικό φθαλικό εστέρα (ΜΕΡ), που πιθανολογείται ότι επηρεάζει το DNA του σπέρματος και συμβάλλει στον περιορισμό της λειτουργίας των πνευμόνων στους άνδρες. Αντίθετα, το Vanderbilt της Γκλόρια Βάντερμπιλτ δεν περιείχε ανιχνεύσιμη ποσότητα οποιουδήποτε από τους φθαλικούς εστέρες για τους οποίους ελέγχθηκε. Οι χημικές αυτές ουσίες σπάνια αναφέρονται στις συσκευασίες. Οι καταναλωτές κατά συνέπεια αδυνατούν να τις αποφύγουν.

Όσον αφορά τα συνθετικά musk, υψηλά επίπεδα εντοπίστηκαν στο Le Baiser Du Dragon του οίκου Cartier και στο White Musk της εταιρείας The Body Shop. Τα συνθετικά musk συγκεντρώνονται σε ζωντανούς ιστούς. Επηρεάζουν πιθανώς τα ορμονικά συστήματα επικοινωνίας των ψαριών, των αμφίβιων και των θηλαστικών καιεπιτείνουν τις επιπτώσεις από την έκθεση σε άλλες τοξικές χημικές ουσίες.

Οι συζητήσεις
Τα αποτελέσματα της έρευνας έκαναν την Greenpeace ν’ αρχίσει επαφές με τους παρασκευαστές αρωμάτων για να συζητήσει μαζί τους τη σταδιακή μείωση της χρήσης επικίνδυνων χημικών ουσιών στα αρώματα. H οικολογική οργάνωση τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ της προτεινόμενης κανονιστικής ρύθμισης της E.E. για τα χημικά (REACH), που ζητεί από τη βιομηχανία να εξαλείψει σταδιακά τις προβληματικές χημικές ουσίες και να τις αντικαταστήσει με ασφαλέστερες εναλλακτικές. Αλλά η πρόταση έχει δεχθεί πυρά από τη χημική βιομηχανία και την αμερικανική κυβέρνηση.

Και σαν επίλογο, έχει απόλυτο δίκαιο η Ελέν Περιβιέ της Greenpeace να επιμένει πως: «Το άρωμα πρέπει να προσφέρει απόλαυση, όταν το δωρίζεις και όταν το φοράς, όχι να είναι πηγή συσσώρευσης χημικών ουσιών στο σώμα μας».

«Τροφή»: Και όταν αυτά συμβαίνουν με αυτά τα πανάκριβα και πασίγνωστα αρώματα που βλέπουμε στην εικόνα παραπάνω, φανταστείτε τι γίνεται με άλλα!

Οπότε τώρα έχετε γνώση του τι συμβαίνει, άρα αν συνεχίσετε να τα χρυσοπληρώνετε και να τα χρησιμοποιείτε, το λιγότερο που έχετε να κάνετε είναι να τα ψεκάζετε αποκλειστικά και μόνο στα ρούχα σας, τουλάχιστον να γλυτώσετε την εισχώρηση στο δέρμα!

Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok