Δέκα συμβουλές για να βγάλετε τους τοξικούς ανθρώπους από το μυαλό σας

Κοινοποίηση
Πώς μπορείτε να ξεχάσετε τη στάση, τη συμπεριφορά ή τις ενέργειές του, που σας απογοητεύουν και σας αναστατώνουν;

Έχετε αισθανθεί ποτέ ότι δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε κάποιον εξαιτίας αυτού που έκανε ή είπε ή επειδή σας άφησε μπερδεμένους με τις πράξεις του; Όταν κάποιος πληγώνει εσάς ή τους αγαπημένους σας, μπορεί να μείνει στο μυαλό σας για περισσότερο από όσο θα θέλατε. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα, όχι μόνο τη στιγμή που πληγωθήκατε, αλλά μέρες, εβδομάδες ή και μήνες μετά.

Όταν συμβαίνει αυτό, δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε τη συμπεριφορά που σας πλήγωσε τόσο πολύ. Μάλιστα, διατηρείτε στο μυαλό σας την ανάμνηση της εικόνας και των λόγων εκείνου του τοξικού ανθρώπου. Αυτό συμβαίνει πολύ σε ζευγάρια που διακόπτουν ξαφνικά τη σχέση τους.

Ευτυχώς, μπορείτε να εκπαιδευτείτε να ξεφεύγετε από αυτές τις σκέψεις και να απαλλαγείτε από την αρνητική επιρροή που ασκούν στη ζωή σας τα τοξικά άτομα, ακόμα και αρκετούς μήνες μετά την αποχώρησή τους.

Κάνοντας τοξικές σκέψεις
Πιθανότατα γνωρίζετε ότι οι τοξικές σκέψεις είναι επιβλαβείς, τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά. Στην πραγματικότητα, οι μελέτες δείχνουν ότι ένα άτομο με αρνητικές σκέψεις τείνει όχι μόνο να είναι πιο δυστυχισμένο αλλά και να έχει χειρότερη υγεία, καθώς και να είναι λιγότερο ικανό να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της ζωής.

Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν αυτό το γεγονός. Μερικοί προσδιορίζουν ότι η τοξική σκέψη παίζει κρίσιμο ρόλο σε ασθένειες όπως η κατάθλιψη, ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Πώς να εξαλείψετε τις τοξικές σκέψεις και να βγάλετε αυτό το άτομο από το μυαλό σας
Χωρίς αμφιβολία, ασχολείστε αρκετά για να εξαλείψετε ό,τι είναι διατροφικά τοξικό στη ζωή σας. Για παράδειγμα, αγοράζετε βιολογικά προϊόντα, αποφεύγετε τα ανθυγιεινά τρόφιμα και τρώτε πράσινα λαχανικά. Ωστόσο, μάλλον καταβάλλετε πολύ λίγη προσπάθεια για να αποτοξινώσετε το μυαλό σας. Όμως, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει πραγματικά θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή σας ζωή.


Πώς, λοιπόν, μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε ένα τοξικό άτομο και τη ζημιά που σας έχει κάνει; Πώς μπορείτε να ξεχάσετε τη στάση, τη συμπεριφορά ή τις ενέργειές του, που σας απογοητεύουν και σας αναστατώνουν; Γιατί αυτή η δυσάρεστη ανάμνηση επιστρέφει ξανά και ξανά;

Παρακάτω θα βρείτε δέκα μικρές, αλλά ισχυρές, ιδέες που θα σας βοηθήσουν να βγάλετε το τοξικό άτομο από το μυαλό σας και να ξεφύγετε από την καθοδική σπείρα τοξικών σκέψεων και συναισθημάτων. Επιλέξτε οποιονδήποτε από αυτούς τους τρόπους σκέψης ή δράσης και θα μπορέσετε να απαλλαγείτε από το ανεπιθύμητο άτομο που σας στοιχειώνει μια για πάντα:

1. Σταματήστε να μιλάτε γι’ αυτό. Μετά από λίγο, αυτές οι σκέψεις θα φύγουν εντελώς από το μυαλό σας.

2. Περιμένετε να δείτε τι θα συμβεί στη συνέχεια. Συχνά, νιώθετε την ανάγκη να ανταποκριθείτε και να αντιδράσετε σε δύσκολα άτομα ή καταστάσεις αμέσως. Αντίθετα, δώστε στον εαυτό σας χρόνο για δεύτερη σκέψη και περιμένετε να δείτε τι θα γίνει στη συνέχεια.

3. Μείνετε μακριά από συναισθήματα ενοχής. Το να σκέφτεσαι γεγονότα του παρελθόντος και να κατηγορείς τον εαυτό σου γι’ αυτά σπάνια είναι παραγωγικό. Στην πραγματικότητα, θα διαπιστώσετε ότι τα άσχημα πράγματα και οι παρεξηγήσεις τείνουν να συμβαίνουν πιο συχνά, μέσα από μια σειρά γεγονότων, όπως ένα φαινόμενο ντόμινο. Γενικά, κανένας δεν ευθύνεται απόλυτα για κάτι.

4. Μην προσπαθείτε να μπείτε στο μυαλό των άλλων. Ποτέ δεν θα μάθετε τι πραγματικά σκέφτονται. Είναι αδύνατο.

5. Αντιμετωπίστε πρώτα το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ό,τι κι αν συνέβη, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε είναι ο δικός σας θυμός. Στην πραγματικότητα, ο θυμός σας δημιουργεί ένα σύννεφο συναισθημάτων που σας εμποδίζει να ανταποκριθείτε με χρήσιμο και παραγωγικό τρόπο. Επομένως, η εξάλειψη αυτού του συναισθήματος μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε πιο αποτελεσματικούς τρόπους δράσης και να μπορέσετε να επιλύσετε τις συγκρούσεις σας με ευκολία.

6. Ασκηθείτε στην ηρεμία. Όταν είστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση στην οποία έχετε νιώσει προσβεβλημένοι ή πληγωμένοι, είναι σημαντικό να καταφέρετε να κρατήσετε τα συναισθήματά σας υπό έλεγχο. Διαφορετικά, θα μπορούσαν να αφηνιάσουν και να καταλήξουν να προκαλέσουν ακόμη χειρότερα αποτελέσματα.


7. Μην πιστεύετε όλα όσα σκέφτεστε. Όταν είστε συναισθηματικά όμηρος της ανησυχίας, της θλίψης, του φόβου, του άγχους ή του θυμού, η συναισθηματική και σωματική κατάσταση που βιώνετε σας κάνει να πιστεύετε ότι η δυσφορία σας είναι πραγματική. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι αλήθεια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η αμφιβολία για τα δικά σας συναισθήματα μπορεί να είναι ένα πραγματικά χρήσιμο εργαλείο.

8. Δεν είστε μάγοι του χρόνου. Όταν σκέφτεστε γεγονότα του παρελθόντος που σας έχουν πληγώσει, συχνά σκέφτεστε τι θα μπορούσατε να είχατε κάνει διαφορετικά για να αποφύγετε έναν καβγά ή ένα λυπηρό αποτέλεσμα. Αυτό, ωστόσο, σπάνια οδηγεί σε κάτι θετικό.

9. Συγχώρεση. Μάλλον είστε πολύ πιστοί στα βάσανά σας. Για να απαλλαγείτε από αυτό, χρησιμοποιήστε τη συγχώρεση, τόσο προς το άτομο που σας στενοχωρεί όσο και προς τον εαυτό σας.

10. Αλλάξτε τον τρόπο που σκέφτεστε. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε το περιβάλλον σας και να στρέψετε την προσοχή σας σε πιο ευχάριστες σκέψεις, να μειώσετε τα επίπεδα δυσφορίας σας και να αντιμετωπίσετε τα προβλήματά σας πιο αποτελεσματα


πηγή.exploringyourmind.com

Απόδοση: Mαρίλια Γιακουμή, Φιλόλογος – ειδική παιδαγωγός
Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων




7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|B80D4CE3-3455-49EB-90E7-53158BBDA00F
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|D0A17795-F884-4543-BD2F-844278DFFCA8
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok