Ηγετικές Ικανότητες - Είστε πραγματικός ηγέτης?

Κοινοποίηση
Οι ηγετικές ικανότητες είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχία σας στον επιχειρησιακό τομέα, αλλά και στη ζωή γενικότερα. Πολλοί πιστεύουν ότι οι ηγέτες γεννιούνται ηγέτες, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι οι ηγέτες φτιάχνονται στην πορεία.

Προσωπικά πιστεύω ότι η ηγεσία είναι μια διαδικασία η οποία μπορεί να επιτευχθεί και το ποσοστό επιτυχίας εξαρτάται από τη ποσότητα προσπάθειας και ενέργειας που επενδύουμε σε αυτή. Περισσότερη επένδυση οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα, δηλαδή έναν καλύτερο ηγέτη.

Οι αποτελεσματικές ηγετικές ικανότητες χρειάζονται χρόνο και συνεχόμενη προσπάθεια και δουλειά πάνω σε θετικές συνήθειες έτσι ώστε να απαλλαγείτε από τις αντίστοιχες κακές. Κάποιος δεν γίνεται ηγέτης τη στιγμή που θεωρεί τον εαυτό του ως τέτοιο, αλλά τη στιγμή που άτομα είναι πρόθυμα να τον ακολουθήσουν.

Οι μεγάλοι ηγέτες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό και αυτό είναι η ικανότητα διαχείρισης χρόνου (time management). Πρέπει πάντα να βρίσκουν λίγο παραπάνω χρόνο στο πρόγραμμά τους καθώς κατακλύζονται από ερωτήσεις και ζήτηση βοήθειας από τα άτομα που τους ακολουθούν.

Είτε είμαστε ηγέτες είτε όχι, όλοι μας έχουμε συναντήσει έστω και έναν ηγέτη που διαφοροποιείται από το πλήθος. Αυτός είναι που πάντα κοιτάει μπροστά και ξέρει ακριβώς πότε και τι να κάνει. Έχει το όραμα όπου θα πιστέψει σε κάτι, ακόμα και αν αυτό δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα.


Ένας αληθινός ηγέτης όχι μόνο εστιάζει στη προσωπική του ανάπτυξη, αλλά βρίσκει επίσης χρόνο και τα σωστά λόγια και πράξεις για να εμφανίσει τον καλύτερο εαυτό των συνεργατών του. Παρέχει ευκαιρίες σε αυτούς, ή τουλάχιστον τους δείχνει το δρόμο των ευκαιριών και συνεχίζει τη βοήθειά του υποστηρίζοντας τους.

Επίσης τους ενθαρρύνει να παρακολουθούν μαθήματα εκμάθησης για να αντλήσουν όσες περισσότερες γνώσεις μπορούν, ενώ τους προσφέρει προσωπικό κίνητρο το οποίο για μένα είναι το κλειδί της επιτυχίας.

Ένα καλό χαρακτηριστικό γνώρισμα της αποτελεσματικής ηγεσίας είναι το “spread the fame and take the blame”. Αυτό βασικά σημαίνει ότι για κάθε καλή είδηση μέσα σε μια ομάδα, ο ηγέτης είναι ο πρώτος που την αναγνωρίζει και τη μεταδίδει στην υπόλοιπη ομάδα πρώτον για να συγχαρεί τον υπεύθυνο αλλά και για να δώσει παράδειγμα αποτελεσματικής εργασίας στους υπόλοιπους συνάδελφους.

Όταν όμως τα πράγματα δεν πάνε καλά σε μια ομάδα ή η τελευταία δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, τότε ο ηγέτης είναι ο πρώτος που το παραδέχεται και αναλαμβάνει την ευθύνη.

Οι πολιτικοί θεωρούνται τα πρότυπα και οι ηγέτες του λαού, μιας και έχουν ψηφιστεί από την πλειοψηφία. Παρ’ όλα αυτά πόσους πολιτικούς έχετε δει να αναλαμβάνουν την ευθύνη για κακές ενέργειες ή ακόμα χειρότερα καθόλου ενέργειες?

Φοβάμαι πως η απάντηση στο παραπάνω είναι “όχι πολλοί”. Χρειάζεται πραγματική ηγεσία για κάποιον να αποδεχτεί τα λάθη του και να υποστεί τις συνέπειες.

Μερικές φορές κάνουμε το λάθος να θεωρούμε άτομα που μιλούν δυνατά και επηρεάζουν εύκολα, ηγέτες. Ο καθένας μπορεί να μιλήσει με υψηλό τόνο και να προσπαθήσει να επηρεάσει ένα κοινό, αλλά πόσοι μπορούν να μείνουν ψηλά στις προσδοκίες τους ως αληθινοί ηγέτες?

Ο Mahatma Gandhi είναι ένα γνωστό παράδειγμα ταπεινού και προσγειωμένου ηγέτη. Ένα απλό και ρεαλιστικό άτομο με ηγετικές ικανότητες, με εκατομμύρια οπαδούς. Ένας ηγέτης που προσπαθεί να ανυψώσει τον καθένα εκτός από τον εαυτό του.

Για να συμπεράνω, η προσωπική μου οπτική γωνία για έναν μεγάλο ηγέτη με ηγετικές ικανότητες είναι όταν οι ενέργειές του φέρνουν αποτελέσματα. Υπάρχουν πολλές συνταγές για έναν αληθινό ηγέτη, αλλά αν κάποιος μπορεί να ενώσει έναν αριθμό ατόμων σε μια δυνατή ομάδα και να επιφέρει αποτελέσματα, τότε για μένα αυτό το άτομο έκανε την διαφορά και αυτό είναι που μετράει.


πηγή.whatyoucanachieve.com/

7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|35983711-C317-42AE-8814-DFA0B706D4A9
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|3377CC4B-4071-4D99-9DBB-D7366B90B7EB
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok