Είναι πράγματι το ασβέστιο ο κύριος παράγοντας για το κτίσιμο γερών οστών και δοντιών και για την αποφυγή της οστεοπόρωσης; Ας ρίξουμε μια ματιά στις επιστημονικές έρευνες σχετικά με το ασβέστιο και ας απομυθοποιήσουμε άλλον έναν μύθο. Τον μύθο της οστεοπόρωσης.
Το ασβέστιο αποτελεί ένα από τα τέσσερα βασικά μέταλλα για την λειτουργία του οργανισμού. Τα άλλα τρία είναι το μαγνήσιο, το κάλιο και το νάτριο. Το ασβέστιο παίζει τον κεντρικό ρόλο στην ηλεκτρική διέγερση των καρδιακών κυττάρων και στην μηχανική σύσπαση των τοιχωμάτων των αρτηριών. Το ασβέστιο και το μαγνήσιο είναι ηλεκτρογενή μέταλλα. Το ασβέστιο αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά σύνθεσης των οστών, των δοντιών και είναι το πλέον επικρατών μέταλλο στο σώμα. Βοηθάει στην αλκαλικότητα του αίματος.
Tip: Για να αποδώσει όλες τις θαυμάσιες ιδιότητες το ασβέστιο, για να διαχειριστεί και να απορροφηθεί σωστά από το σώμα, απαιτεί την απαραίτητη ύπαρξη ενός παρτενέρ, που δεν είναι άλλος από το μαγνήσιο και μάλιστα σε ορισμένη αναλογία.
Το ασβέστιο και το μαγνήσιο συνεργάζονται στον έλεγχο της δράσης των μυών. Ενώ το ασβέστιο προκαλεί την σύσπαση των μυών, το μαγνήσιο επιφέρει μια ισορροπία και χαλαρώνει τους μυς. Το ασβέστιο σφίγγει τους μυς ενώ το μαγνήσιο τους ηρεμεί. Με την έλλειψη μαγνησίου στον οργανισμό, πράγμα πολύ σύνηθες για την πλειονότητα των ατόμων, οι μυς μπορούν να παραμείνουν σε τάση για αρκετά χρόνια, δημιουργώντας κράμπες και σπασμούς στο μυϊκό σύστημα. Εάν δεν έχουμε στο σώμα αρκετή ποσότητα μαγνησίου για να διαχειριστεί σωστά το ασβέστιο, έχουμε την εμφάνιση του φαινομένου της ασβεστοποίησης (calcified ) σε ολόκληρο τον οργανισμό. Μερικά από τα συμπτώματά του είναι οι σπασμοί και οι κράμπες των μυών, η σκλήρυνση των αρτηριών, φθαρμένα δόντια, πέτρες στα νεφρά, εμφάνιση συμπτωμάτων ινομυαλγίας. Το μαγνήσιο αυξάνει την διαλυτότητα του ασβεστίου.
Tip: Το μαγνήσιο είναι αυτό που ελέγχει την πυκνότητα των οστών και όχι το ασβέστιο. Το μαγνήσιο οδηγεί το ασβέστιο στα οστά, εκεί όπου ανήκει.
Tip: Μη απορροφημένο σωστά ασβέστιο, μπορεί να ΄΄φορτωθεί΄΄ σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, εξελισσόμενο σε ένα αργής δράσης ΄΄δηλητήριο΄΄, για όλους τους ιστούς και τα όργανα του σώματος.
Το ασβέστιο είναι το πιο προμοταρισμένο και διαφημισμένο στοιχείο για δεκαετίες από τις εταιρείες τροφίμων και κυρίως από τις εταιρείες γαλακτοκομικών προϊόντων. Πόσοι δεν έχουμε ακούσει ξανά και ξανά από μικρή ηλικία (ή κυνηγηθεί από ένα ποτήρι γάλα), ότι το ασβέστιο χτίζει γερά οστά και ότι πρέπει να καταναλώνουμε στο μέγιστο γαλακτοκομικά προϊόντα;
΄΄Η θεωρία περί του ασβεστίου, έχει πιθανόν δημιουργήσει περισσότερη ζημιά στην υγεία μας, από οποιαδήποτε άλλη θεωρία στην ιστορία της ανθρωπότητας΄΄ – David Wolfe Ερευνητής – Συγγραφέας
Η περίσσεια – μη απορροφημένες ποσότητες- ασβεστίου στον οργανισμό, μπορεί να προκαλέσει πέτρες και επιπλοκές στα νεφρά. Επίσης μπορεί να προκαλέσει αρθρίτιδα, υπέρταση, γνωστικές διαταραχές, χρόνια κόπωση, πλάκες στα δόντια, καταρράκτη, χρόνιες φλεγμονές, ψωρίαση και έκζεμα, καρδιακές παθήσεις, πρόωρη γήρανση.
Tip: Το προσλαμβανόμενο ασβέστιο και ο αχώριστος παρτενέρ του το μαγνήσιο, πρέπει να βρίσκονται πάντα σε αναλογία 1:1, το μέγιστο 2:1.
Χώρες με μεγάλη έκταση εμφάνισης της οστεοπόρωσης στους πληθυσμούς τους, όπως είναι η Αμερική, η Σουηδία, η Αγγλία, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων. Η Κίνα, η Ιαπωνία όπου οι πληθυσμοί τους καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων και πρωτεϊνών, παρουσιάζουν και μικρότερα ποσοστά εμφάνισης της οστεοπόρωσης.
Σύμφωνα με την Dr. Sarah Myhill, ΄΄το ασβέστιο και το μαγνήσιο ανταγωνίζονται για την απορρόφησή τους από το σώμα και μεγάλες ποσότητες ασβεστίου στην δίαιτά μας, μπλοκάρουν την απορρόφηση μαγνησίου, προκαλώντας έλλειψη αυτού΄΄.
Tip: Το ασβέστιο και το μαγνήσιο έχουν αντίθετες επιρροές στην λειτουργία-δομή του σώματος. Σαν γενικός κανόνας, όσο άκαμπτο και αλύγιστο είναι το σώμα, τόσο λιγότερο ασβέστιο και τόσο περισσότερο μαγνήσιο χρειάζεται.
Σε μια από τις μεγαλύτερες έρευνες που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές με την εποπτεία του Harvard, επί 12 χρόνια και με την συμμετοχή 77.751 γυναικών ηλικίας 34-59 ετών, γνωστή και ως The Nurse’s Health Study, ένα από τα συμπεράσματά της ήταν ότι : ΄΄ εκείνες οι γυναίκες που είχαν τα περισσότερα σπασίματα στα οστά, ήταν αυτές που κατανάλωναν περισσότερο ασβέστιο από τα γαλακτοκομικά προϊόντα΄΄.
Άλλη μια έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στην British Medical Journal, η οποία διήρκησε σχεδόν δυο δεκαετίες, από ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Dr. Karl Michaelsson και της ερευνητικής του ομάδας από το Πανεπιστήμιο Uppsala της Σουηδίας, με την συμμετοχή 60.000 γυναικών, ένα από τα βασικά της συμπεράσματα ήταν: ΄΄Μεγάλες προσλαμβανόμενες ποσότητες ασβεστίου στις γυναίκες, έχουν σχέση με μεγάλο βαθμό θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και ειδικά από καρδιοαγγειακές παθήσεις΄΄.
Tip: Αποφεύγετε την πρόσληψη συμπληρωμάτων ασβεστίου. Δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στην υγεία των οστών, ενώ αντίθετα προκαλούν περίσσεια ασβεστίου στον οργανισμό, η οποία μόνον προβλήματα και ασβεστοποιήσεις προκαλεί σε ολόκληρο το σώμα.
Η πρόσληψη του ασβεστίου πρέπει να γίνεται μόνον από τις τροφές –κατά προτίμηση από φυτικές-, σε συνδυασμό πάντα με το μαγνήσιο στην αναλογία που αναφέραμε –κατά προτίμηση 1:1– και όχι σε μεγάλες ποσότητες.
Τα οστά αποτελούν ένα ζώντα, δυναμικό και με συνεχείς και σταθερές αλλαγές στον ιστό. Υπό ιδανικές συνθήκες τα παλιά και εύθραυστα οστά, με την βοήθεια κυττάρων που ονομάζονται οστεοκλάστες (osteoclasts), καταστρέφονται και ταυτόχρονα αναγεννιούνται νέα, δυνατά, υγιή οστά με την βοήθεια κυττάρων που ονομάζονται οστεοπλάστες (osteoplasts). Έρευνες έχουν δείξει ότι φάρμακα τα οποία εμποδίζουν την δραστηριότητα των οστεοκλαστών (φάρμακα κατά της οστεοπόρωσης), αυτόματα εμποδίζουν και την δραστηριότητα των οστεοπλαστών, δηλαδή εμποδίζουν την ικανότητα του σώματος να δημιουργεί νέα οστά.Έτσι αν και προσωρινά ενισχύουν την πυκνότητα των οστών, αυτά δεν έχουν πλέον την ίδια ποιότητα που θα έπρεπε να έχουν με την παρουσία της δραστηριότητας των οστεοπλαστών.
Tip: ΄΄Τα φάρμακα για τα οστά και το ασβέστιο, προκαλούν ζημιά στο σώμα και δημιουργούν πιο αδύνατα οστά΄΄ – Dr. SusanBrown
Άλλα στοιχεία εκτός του μαγνησίου τα οποία βοηθάνε στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη διάθεση του ασβεστίου, είναι η βιταμίνη Κ2 και η βιταμίνη D.
H Dr. Carmen Rondriguez επιδημιολόγος και ερευνήτρια στο τμήμα American Cancer Society (ACS), αναφέρει ότι : ΄΄ έρευνα του Harvard School of Public Health, που πραγματοποιήθηκε το 1998 με την συμμετοχή 47.781 ανδρών, έδειξε ότι εκείνοι που κατανάλωναν από 1.500-1.999 mg ασβεστίου την ημέρα, είχαν σχεδόν διπλάσιο ρίσκο να διαγνωστούν με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη, από εκείνους που κατανάλωναν 500 mg την ημέρα ασβέστιο ή και λιγότερο (500 mg ασβεστίου παίρνουμε από 1.5-2 ποτήρια γάλα περίπου, η δε αναλογία ασβεστίου/μαγνησίου στο γάλα είναι 10:1).
Tip: Ενισχύουμε τον οργανισμό κρατώντας υψηλά τα επίπεδα του μαγνησίου, το οποίο ΄΄γνωρίζει΄΄ και διαχειρίζεται σωστά το ασβέστιο και επιπλέον είναι καλύτερος και ασφαλέστερος ρυθμιστής της αλκαλικότητας του αίματος.
Πηγές
1/ www.drmyhill.co.uk
2/ www.drsircus.com
3/ www.doctorschierling.com
4/ www.drmercola.com
5/ www.drcarolyndean.com
6/ www.legacy.com
7/ www.owners-guide.com
8/ www.cheap-health-revolution.com
9/ Obesity – Cancer – Depression Their Common Cause & Natural Cure – F. Batmanghelidj, MD
10/ www.betterbones.com
11/ www.yourhealthinyourhands.gr/blog
του Μυλωνά Παναγιώτη
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|B11F99ED-46CF-4E72-A509-992AA6B94FE0
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|25FBDCDB-66CB-4791-8366-5750C1200608