Δερματίτιδα στα χέρια: Τα είδη της και πώς θα τα αναγνωρίσετε από τα σημάδια

Κοινοποίηση

Η δερματίτιδα στα χέρια είναι μια πάθηση που επηρεάζει το 10% των γυναικών και το 5% των ανδρών, καθώς και περισσότερους από έναν στους τρεις επαγγελματίες της Υγείας και τους αισθητικούς των οποίων τα χέρια εκτίθενται συνεχώς στο νερό.

Αν το δέρμα των χεριών σας είναι κόκκινο, σκασμένο, ερεθισμένο και έχετε φαγούρα, μπορεί να είναι ένδειξη δερματίτιδας ή εκζέματος.

Η δερματίτιδα χαρακτηρίζεται από σποραδικές εξάρσεις κνησμού και ερεθισμένου δέρματος, το οποίο είναι κόκκινο, καφέ ή γκριζωπό. Σε ορισμένες περιπτώσεις το δέρμα ίσως είναι πρησμένο ή έχει εκδορές και έλκη.

Η πάθηση δεν είναι μεταδοτική, μπορεί όμως να μειώσει την αντοχή στις λοιμώξεις, καθώς το σκασμένο δέρμα μπορεί να μην είναι ικανό να εμποδίσει την είσοδο ορισμένων μικροοργανισμών.

Η δερματίτιδα στα χέρια έχει διάφορους τύπους περιλαμβανομένης της δερματίτιδας εξ επαφής, της δυσιδρωσικής δερματίτιδας και την ατοπικής δερματίτιδας.

-Η δερματίτιδα εξ επαφής είναι αντίδραση σε ορισμένους ερεθιστικούς ή αλλεργιογόνους παράγοντες όπως το σαπούνι, το άρωμα, τα καλλυντικά ή τα προϊόντα καθαρισμού.

-Η δυσιδρωσική δερματίτιδα συνήθως εκδηλώνεται ως απόρροια άγχους και χαρακτηρίζεται από εξανθήματα που τυπικά ξεκινούν από τα δάκτυλα ως μικρά εξογκώματα με κνησμό, αλλά μπορούν να επηρεάσουν τόσο τα πόδια όσο και τα χέρια.

-Η ατοπική δερματίτιδα είναι συνήθως γενετική πάθηση και μπορεί να είναι ιδιαιτέρως σοβαρή κατά τους χειμερινούς μήνες. Όπως και η δυσιδρωσική δερματίτιδα δεν περιορίζεται στα χέρια. Μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε σημείο του σώματος, αν και συνήθως επηρεάζει την περιοχή των αγκώνων ή των γονάτων.











Αντιμετώπιση

Για την αναστολή της προόδου της δερματίτιδας στα χέρια, συστήνεται η αποφυγή του συχνού πλυσίματος των χεριών, η χρήση χλιαρού ή κρύου νερού για το πλύσιμο των άκρων και του σώματος, η χρήση υποαλλεργικού σαπουνιού και η συχνή επάλειψη μεγάλων ποσοτήτων ενυδατικής κρέμας ή αλοιφής.

Πέραν των απλών προληπτικών μέτρων για τις περιπτώσεις οξείας δερματίτιδας, ο δερματολόγος ενδεχομένως να χορηγήσει λοσιόν ή αλοιφή με κορτικοστεροειδή η οποία θα ανακουφίσει από τον κνησμό και θα αντιμετωπίσει τη φλεγμονή. Τα αντιϊσταμινικά και τα από του στόματος κορτικοστεροειδή επίσης βοηθούν στην καταπολέμηση του κνησμού και του οιδήματος.



πηγή.onmed.gr
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|5B9CC18E-298C-4F2E-9247-1239EF2B8CE5
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|0890F478-58A4-4EE8-9A07-9A6434A87CF8
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok