Πώς να γίνεις πιο παραγωγικός στην ψηφιακή εποχή

Κοινοποίηση
ο να διατηρούμε τον έλεγχο σε μια ζωή που έχει γίνει απολύτως ψηφιακή, είναι τεράστια δυσκολία. Πόσο εύκολο είναι διατηρήσεις την ισορροπία ανάμεσα στις ανάγκες της εργασίας σου αλλά και της προσωπικής σου ευτυχίας, την ίδια στιγμή που είσαι προσκολλημένος στο smartphone σου; Υπάρχουν συμβουλές για να γίνεις πιο παραγωγικός στη ζωή σου και στη θέση εργασίας σου; Δείτε τι προτείνουν μερικοί ειδικοί.

















4 Συμβουλές για παραγωγικότητα σε προσωπικό επίπεδο

1. Σκέψου ποια ώρα της μέρας λειτουργείς καλύτερα.

Όλες οι ώρες της μέρας δεν είναι ίδιες. Και δε λειτουργούμε το ίδιο καλά σε όλες τις ώρες. Αν δεν είσαι πρωινός τύπος, μπορείς να ξεκινήσεις τη δουλειά σου με το να «ξεφορτώνεσαι» μερικά απλά email. Αν λειτουργείς καλύτερα το μεσημέρι, μπορείς να συγκεντρωθείς τότε απερίσπαστος για να κάνεις την πιο «σοβαρή» δουλειά.

2. Σταμάτα να είσαι σκλάβος των ψηφιακών σου συσκευών

Πώς γίνεται να ελέγξουμε τη συνεχώς αυξανόμενη εξάρτησή μας από τα smartphone μας; Υπάρχει τρόπος να μην είμαστε συνεχώς στο έλεός τους; «Απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις για όλα και σκέψου καλύτερα πως θα καταναλώνεις το χρόνο σου», είναι μια καλή συμβουλή. 99 στις 100 φορές δεν πρόκειται για επείγον, ειδικά όταν πρόκειται για ειδοποίηση στα social media. Μια πιο τολμηρή πρόταση είναι να βάλεις το κινητό σου σε Λειτουργία Πτήσης ή να το απενεργοποιήσεις εντελώς.

3. «Σπάσε» τη δουλειά σε μικρότερα κομμάτια

Η λέξη «project» μπορεί να ακούγεται τρομακτική. Για αυτό είναι σημαντικό να καταμερίσεις την εργασία σου σε μικρότερα κομμάτια. Μπορείς π.χ. να επικεντρώνεσαι σε κάθε κομμάτι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μόλις το τελειώνεις, να νιώθεις την ικανοποίηση ότι ολοκλήρωσες κάτι. Επίσης, θα πρέπει να μάθεις να λες πιο συχνά «όχι». Το «ναι» είναι καλό για να μαθαίνεις αλλά το «όχι» είναι καλό για την παραγωγικότητα.

4. Κράτα «φρέσκο» το επαγγελματικό σου δίκτυο

Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα χρειαστείς κάποιον άνθρωπο από το επαγγελματικό σου δίκτυο, είτε όταν ψάχνεις για δουλειά, είτε όταν χρειάζεσαι να σε συστήσει κάποιος σε κάποιον άλλο. Το να φροντίζεις το επαγγελματικό σου δίκτυο είναι κάτι που μπορεί να σε πάει πολύ μακριά. Μην κάνεις επαγγελματικές επαφές για τις οποίες δεν ενδιαφέρεσαι πραγματικά. Εκπροσωπείς το προσωπικό σου brand και την εταιρία σου, οπότε κάνε follow up στις επαφές που λες ότι θα το κάνεις και μην το κάνεις, αν δε σκόπευες να το κάνεις εξ αρχής.

3 Συμβουλές για παραγωγικότητα στη δουλειά σου

Η παραγωγικότητα στη δουλειά δεν είναι κέρδος μόνο για την εταιρία, είναι και για σένα. Κάνεις αυτά που σου αναθέτουν γρηγορότερα, δουλεύεις πιο έξυπνα και αποδεικνύεις ότι είσαι πολύτιμος για την ομάδα. Να μερικές συμβουλές που μπορείς να ακολουθήσεις:

1. Βάλε σε προτεραιότητα την επικοινωνία

Μπορεί να μην το πιστεύεις, όμως το να ρίχνεις το βάρος στην επικοινωνία αποδίδει μακροπρόθεσμα, όσον αφορά την παραγωγικότητα. Η επικοινωνία εντός της ομάδας σου είναι ζωτικής σημασίας για να δημιουργήσεις μια νοοτροπία κατανόησης. Αυτό δε σημαίνει να επικοινωνείς συνεχώς με την ομάδα σου (στο Slack, για παράδειγμα), καθώς μπορεί να καταντήσει ενοχλητικό. Αν όμως συνεργάζεσαι σε ένα έργο, κάτσε για 5 λεπτά και επικοινώνησε με τους συνεργάτες σου για σημεία που μπορεί να μην έχουν καταλάβει.

2. Χρησιμοποίησε στατιστικά δεδομένα για να αξιολογήσεις τη δουλειά σου

Πολλές ομάδες βάζουν στόχους και κοιτούν τα αποτελέσματα για να δουν πώς τα έχουν καταφέρει. Έτσι μετράνε την παραγωγικότητα και ξέρουν τι έχει κάνει ο καθένας. Ξέρουν επίσης τι δεν έχει κάνει ο καθένας και τι απομένει να γίνει. Επίσης, μπορείς να συλλέξεις δεδομένα σε διάφορους τομείς της εταιρίας σου κι έτσι να δεις ποιες δραστηριότητες αποδίδουν ή όχι.

3. Μάθε να λειτουργείς σαν ηγέτης

Είναι σημαντικό να δίνεις αυτονομία στην ομάδα σου, αν είσαι αρχηγός της και θα πρέπει επίσης να την αφήνεις να αποτυγχάνει κάποιες φορές. Έτσι θα τους δείξεις πώς να λειτουργούν σαν ηγέτες από μόνοι τους χωρίς να σε έχουν ανάγκη, αρκεί να παρεμβαίνεις μόνο όταν το έχουν πραγματικά ανάγκη. Έτσι κι εσύ είσαι πιο παραγωγικός και δε θα ανακατεύεσαι συνεχώς «στα πόδια τους».

Τέλος, να θυμάσαι: η παραγωγικότητα δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο κάποιων «γκουρού». Είναι απλές συμβουλές και συνήθειες που μπορείς να βάλεις στην καθημερινότητά σου. Τόσο απλά.

Πηγή: theindex.generalassemb.ly

7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|6600D059-AD7B-4D2C-9A0F-E4A00EDC4C35
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|9665B0FD-B80B-4F4F-BFC7-CC45C94B4920
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok