Κολλαγόνο τα Υπέρ και τα Κατά.

Κοινοποίηση

Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στα θηλαστικά, που αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη στο ανθρώπινου σώμα. Θεωρείται ότι είναι η «κόλλα που κρατά το σώμα μαζί».

Το κολλαγόνο είναι αυτό που κρατά «κολλημένο» το σώμα μας και δεν το αφήνει να διαλυθεί. Είναι δηλαδή ένα είδος κόλλας (εξ ‘ου και το όνομά του) που διατηρεί του ιστούς του σώματος και τα κύτταρά μας «κολλημένα» όπως το τσιμέντο κρατάει τα τούβλα του σπιτιού.Κολλαγόνο βρίσκεται σε ινώδεις ιστούς, όπως στο δέρμα, στους συνδέσμους και στους τένοντες, καθώς και στα οστά, τα αιμοφόρα αγγεία, ο κερατοειδής χιτώνας του οφθαλμού, και στο έντερο.

ΤΟ κολλαγόνο είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση των αιμοφόρων αγγείων δίνοντας στο δέρμα ελαστικότητα αντοχή και η στέρηση του κολλαγόνου προκαλεί ρυτίδες και άλλα δερματικά προβλήματα ως αποτέλεσμα, το κολλαγόνο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα μεταξύ των ηλικιωμένων λόγω του ότι το δέρμα θεραπευτικές ιδιότητες.human_body_collagen

Χαρακτηριστικά του κολλαγόνου 1bkv κολλαγόνο 02
Τριπλή ελικοειδή δομή του κολλαγόνου
Τo Κολλαγόνο έχει πολύ καλή αντοχή σε εφελκυσμό (από τις μακρές ινώδη δομικές πρωτεΐνες που δίνει τη δομή των κυττάρων από το εξωτερικό, καθώς και την υποστήριξη της πλειοψηφίας των ιστών του σώματος)

Ως ένα αμινοξύ, το κολλαγόνο γίνεται από την αμίνη (-ΝΗ2) και καρβοξυλικό οξύ (-COOH) λειτουργικές ομάδες. ΤΑ Κύρια Στοιχεία ΤΟΥ κολλαγόνου ειναι υδρογόνο, οξυγόνο, άζωτο και άνθρακα.

Κολλαγόνο περιέχει τρία-stranded ελικοειδή τμήματα παρόμοιας δομής. Η σπάνια αφθονία της γλυκίνης τρια αμινοξέα, προλίνη, και υδροξυπρολίνη, θα δώσει στο κολλαγόνο την δομή του τριπλού έλικα του.

Η σύνθεση του κολλαγόνου θεωρείται μοναδικό λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε υδροξυπρολίνη του.

Λειτουργίες του κολλαγόνου

Υπάρχουν πάνω από 28 διαφορετικούς τύπους κολλαγόνου.Οι Ίνες κολλαγόνου ΘΑ δώσει ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ Πολλά Το διαφορετικά μέρη ΤΟΥ Σώματος. Είναι ένα από τα κύρια συστατικά της εξωκυτταρικής μήτρας, η οποία είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό των συνδετικών ιστών σε ανθρώπους και άλλα θηλαστικά.

Το κολλαγόνο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της νεανικότητας του δέρματος και των ελαφρυντικών των ρυτίδων , είναι επίσης απαραίτητο για την ελαστικότητα του συνδετικού ιστού του δέρματος, επιτρέπει να διαστέλλονται και συστέλλονται χωρίς να καταστρέφει τους ιστούς.

Το κολλαγόνο και αντιγήρανση

Καθώς μεγαλώνουμε, Η παραγωγή κολλαγόνου αρχίζει να ελαττώνετε και ρυτίδες αρχίζουν να αναπτύσσονται.
Όταν γερνάμε, η παραγωγή κολλαγόνου αρχίζει να επιβραδύνετε και οι κυτταρικές δομές αρχίσει να χάνουν τη δύναμή τους.

Ως αποτέλεσμα, το δέρμα αρχίζει να γίνετε εύθραυστο, λιγότερο ελαστικό με ρυτίδες Επιπλέον, τα μαλλιά αρχίζει να χάνουν το χρώμα τους, οι αρθρώσεις χάνουν την ευελιξία τους και η ποιότητα των οστών αρχίζει να επιδεινώνεται.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναζητούν τρόπους για να τονώσουν την παραγωγή κολλαγόνου κατά των ρυτίδων που αρχίζουν να εμφανίζονται.

Τα ενέσιμα υλικά του δέρματος γίνονται όλο και πιο δημοφιλής για να απαλλαγούμε από τις γραμμές και τις ρυτίδες που σχετίζονται με τη γήρανση.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται στο Archives of Dermatology, με ενέσεις «Δερματική συμπληρώσεις» περιέχει υαλουρονικό οξύ, το οποίο πιστεύεται ότι διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, αποκαθιστώντας την δομή του κατεστραμμένου δέρματος.

Προόδοι της ιατρικής

Θεραπεία για καρδιακή νόσο -.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν οτι τo κολλαγόνο είναι σε θέση να μετατρέψει απο την άκαμπτη μορφή της σε μια πιο εύκαμπτη κατάσταση και πάλι στη συνέχεια πίσω ευρήματα πολυακουσμένα επέτρεψαν πολυακουσμένοι επιστήμονες να αναπτύξουν ΦΑΡΜΑΚΑ που να μπορούν μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής της κατά εμποδίζοντας με το κολλαγόνο από την διάρρηξη στα αρτηριακά πλάκες.

Gum θεραπεία – μια νέα μέθοδος που χρησιμοποιούν βόειο κολλαγόνο έχει αποδειχθεί ότι είναι σε θέση να ενισχύσει την επούλωση των ούλων, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Head & Face Ιατρικής

Αρθρίτιδα

Μια ισχυρή και σταθερή εναλλακτική λύση σε ανθρώπινο κολλαγόνο αναπτύχθηκε από μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία παθήσεων που προκαλούνται από ελαττώματα κολλαγόνου όπως η αρθρίτιδα
Υγρό πόσιμο κολλαγόνο: Πολύ κακό για το τίποτα

Αρκετός κόσμος τα τελευταία χρόνια έχει αγοράσει διατροφικά συμπληρώματα που περιέχουν κολλαγόνο προκειμένου να ενισχύσει την υγεία και την εμφάνισή του.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το περιεχόμενο αυτών των σκευασμάτων απορροφούνται σε ικανοποιητικό βαθμό από το σώμα (το πόσιμο κολλαγόνο σε υγρή μορφή απορροφάται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από αυτό που διατίθεται σε χάπια ή σε σκόνη) αλλά τα ενδεχόμενα οφέλη είναι υπό αμφισβήτηση.

Το κολλαγόνο (κολλαγόνο) είναι η μεγαλύτερη σε ποσότητα πρωτεΐνη που υπάρχει στο σώμα μας. Οι πρωτεΐνες (μόρια που περιέχουν άνθρακα, υδρογόνο, οξυγόνο και άζωτο) αποτελούν περίπου το 45% του βάρους ενός ανθρώπου αν δεν υπολογίσουμε το νερό που περιέχει το σώμα.

Η ποσότητα του κολλαγόνου ως ποσοστό των πρωτεϊνών είναι γύρω στο 75%, δηλαδή αποτελεί το 30% του «στεγνού» σωματικού βάρους. Αυτό και μόνο σημαίνει ότι το κολλαγόνο είναι μια πολύ σημαντική πρωτεΐνη για το σώμα. Για κολλαγόνο βρίσκεται παντού στο σώμα μας, στους τένοντες, στην καρδιά, στα νύχια, στα μαλλιά, στο δέρμα, στα ούλα, στα μάτια, στις αρθρώσεις και στα αιμοφόρα αγγεία μας. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι κολλαγόνου στα διάφορα μέρη του σώματος.

Αν για κάποιο λόγο το σώμα μας σταματήσει να παράγει κολλαγόνο τότε εμφανίζεται μια τρομερή ασθένεια που πριν από δύο αιώνες συνήθιζε να «χτυπά» τους ναυτικούς των πλοίων που έκαναν μακρινά ταξίδια: το σκορβούτο.
Η ασθένεια αυτή είναι η διάλυση του σώματος λόγω παντελούς έλλειψης βιταμίνης C (έτσι ανακαλύφθηκε ο ρόλος της βιταμίνης C που αρχικά ονομάστηκε ασκορβικό οξύ). Όταν λοιπόν δεν έχουμε βιταμίνη C δεν μπορεί να παραχθεί κολλαγόνο και το αποτέλεσμα είναι το σώμα να αρχίζει να καταρρέει και πρώτα απ ‘όλα τα αιμοφόρα αγγεία μας.

Σίγουρα κανείς δεν θα ήθελε να έχει πρόβλημα με την παραγωγή του κολλαγόνου του. Αλλά καθώς περνούν τα χρόνια, το σώμα γερνά και μειώνονται οι δυνατότητές του. Με το πέρασμα των δεκαετιών μειώνεται η ικανότητα παραγωγής πολλών πρωτεϊνών, ενζύμων και ορμονών. Το αποτέλεσμα είναι να παράγεται λιγότερο κολλαγονο.
Μετά την ηλικία των 30 ετών η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται κατά 1-1,5% το χρόνο και αυτό έχει εμφανείς συνέπειες, ειδικά στο δέρμα. Άλλες συνέπειες της έλλειψης κολλαγόνου είναι συχνά η κούραση, οι πόνοι και μια γενικότερη μείωση της φυσικής απόδοσης.
Πολλές ασθένειες χαρακτηριστικές του γήρατος, όπως η οστεοαρθρίτιδα, είναι στενά συνδεδεμένες με την ποσότητα του διαθέσιμου κολλαγόνου που υπάρχει στον οργανισμό.

Αμινοξέα και πεπτίδια

Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να διατηρεί σε ικανοποιητικό επίπεδο παραγωγή κολλαγόνου? Ένας τρόπος να καταναλώνει τροφές που περιέχουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C (από τη διατροφή και ενδεχομένως από τα διατροφικά συμπληρώματα).
Ένας άλλος τρόπος είναι να καταναλώνει τροφές με επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες υπάρχουν κυρίως στα ζωικά τρόφιμα και ειδικά το κολλαγόνο υπάρχει μόνο στις ζωικές τροφές (100 γραμμάρια κρέας περιέχουν περιέχουν 6 γραμμάρια κολλαγόνου).

Για ερώτημα είναι:

Αν κάποιος λαμβάνει διατροφικά συμπληρώματα που περιέχουν κολλαγόνο (σε υγρή μορφή ή σε χάπια ή σε σκόνη) θα δώσει στο σώμα του μια ώθηση ώστε να παράγει περισσότερο κολλαγόνο?
Η απάντηση είναι πιθανότατα όχι διότι το κολλαγόνο δεν απορροφάται ως τέτοιο.

Οι πρωτείνες που τρώμε διασπώνται στο στομάχι και το λεπτό έντερο ενώ το σώμα απορροφά τα δομικά στοιχεία που τις αποτελούν, δηλαδή τα αμινοξέα. Στη συνέχεια τα αμινοξέα χρησιμοποιούνται για να συνθέσουν τις πρωτεΐνες που χρειαζόμαστε, μεταξύ των οποίων και το κολλαγόνο. Άρα δεν έχει σημασία τις πρωτεΐνες τρώμε διότι θα διασπασθούν κατά την πέψη. Αυτό που έχει σημασία είναι να παίρνουμε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός (το καλύτερο τρόφιμο από αυτής της πλευράς είναι το αυγό).

Συνεπώς το να καταναλώνει κάποιος πόσιμο κολλαγόνο ως διατροφικό συμπλήρωμα δεν έχει κάποια ιδιαίτερη αξία αφού υπάρχουν τροφές που παρέχουν τα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός. Επιπλέον το κολλαγόνο είναι μια αρκετά μεγάλη πρωτείνη η οποία σε καμία περίπτωση δεν απορροφάται αν προηγουμένως δεν διασπαστεί στα δομικά της στοιχεία.

Υπάρχει ενδεχομένως κάποιος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε το να βοηθάει το υγρό πόσιμο κολλαγόνο?

Η μόνη περίπτωση είναι όταν περιέχονται σ ‘αυτό ορισμένα πεπτίδια τα οποία κάποιος δεν μπορεί να συνθέσει εύκολα. Η λέξη πεπτίδια προέρχεται από το «πεπτός»,. Πρόκειται για «μικρές πρωτεΐνες», που απορροφούνται από τον οργανισμό χωρίς περαιτέρω διάσπαση.
Θα μπορούσε λοιπόν να φανταστεί κανείς την περίπτωση που κάποιος έχει μια δυσκολία να συνθέσει ορισμένα μέρη του κολλαγόνου τα οποία υπάρχουν έτοιμα στο υγρό, πόσιμο κολλαγόνο. Από την άλλη μεριά όμως, τέτοια πεπτίδια είναι παρόντα και όταν τρώμε ζωικές τροφές οι οποίες όπως είπαμε περιέχουν κολλαγόνο.

Με λίγα λόγια, το σώμα ενός υγιούς ανθρώπου που κάνει σωστή διατροφή δεν θα παράγει περισσότερο κολλαγόνο επειδή ο ίδιος καταναλώνει υγρό κολλαγόνο. Οι παραπανίσιες ποσότητες χρησιμοποιούνται απλά ως θερμίδες.

Οι εταιρείες που εμπορεύονται διατροφικά συμπληρώματα ισχυρίζονται ότι οι ευεργετικές ιδιότητες του πόσιμου κολλαγόνου σε υγρή μορφή είναι αμέτρητες και βρίσκουν εφαρμογή τόσο στην αισθητική όσο και στην ιατρική. Τονίζουν ιδιαίτερα ότι βοηθάει στα αρθριτικά προβλήματα και στην οστεοπόρωση.
Η έρευνα έχει δείξει ότι το υγρό, πόσιμο κολλαγόνο πράγματι απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό σε ικανοποιητικό ποσοστό, πάνω από 90% (κάτι που αδυνατούν να πετύχουν οι ταμπλέτες και οι κάψουλες που περιέχουν κολλαγόνο σε σκόνη) ωστόσο δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι αυτό βοηθάει σε κάτι περισσότερο από μια διατροφή που περιέχει ήδη τα απαραίτητα αμινοξέα στη σωστή δοσολογία.

Να σημειωθεί ότι το πόσιμο κολλαγόνο όταν μια μελέτη έδειξε πως είναι άχρηστες οι κρέμες κολλαγόνου που προορίζονται για επάλειψη στο δέρμα (το κολλαγόνο είναι ένα μεγάλο μόριο και δεν μπορεί να διαπεράσει την επιδερμίδα).

Πάντως η κατανάλωση υγρού, πόσιμου κολλαγόνου δεν είναι κάτι που μπορεί να έχει παρενέργειες, εκτός κι αν κάποιος καταναλώνει ήδη πολλές πρωτεΐνες. Υπάρχει ένα όριο στην ποσότητα της πρωτεΐνης που μπορεί να προσληφθεί χωρίς παρενέργειες από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Διότι το άζωτο των πρωτεϊνών μετατρέπεται σε ουρία από το συκώτι και όταν η πρόσληψη σε πρωτεΐνες υπερβαίνει την ικανότητα του συκωτιού να συνθέσει την ουρία, αυτή συσσωρεύεται στο αίμα και εμφανίζονται μερικά αρνητικά συμπτώματα που ισοδυναμούν με ήπια δηλητηρίαση.

Εχθρός η ζάχαρη και το κάπνισμα,

Αξίζει να τονιστεί ότι οι μεγαλύτεροι εχθροί του κολλαγόνου είναι η ζάχαρη και το κάπνισμα. Η γλυκόζη, το «ζάχαρο» του αίματος προσκολλάται στις πρωτεΐνες του αίματος, ένα φαινόμενο που ονομάζεται γλυκοζυλίωση και επιταχύνει τη γήρανση.
Όσο περισσότερη γλυκόζη κυκλοφορεί στο αίμα (αυτό συμβαίνει όταν τρώμε πολλούς απλούς υδατάνθρακες), τόσο μεγαλύτερη η γλυκοζυλίωση. Μάλιστα η φρουκτόζη προκαλεί 10 φορές μεγαλύτερη γλυκοζυλίωση από τη γλυκόζη. Κάθε γλυκοζυλίωση στο κολλαγόνο θέτει τις βάσεις για ρυτίδες και απώλεια της ελαστικότητας. Το δέρμα σακουλιάζει και τα διάφορα όργανα του σώματος γίνονται πιο άκαμπτα.

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι κολλαγόνου που συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος. Η γλυκοζυλίωση στοχεύει στο κολλαγόνο τύπου ΙΙΙ, το οποίο διαρκεί περισσότερο και είναι πιο σταθερό μετατρέποντάς το σε κολλαγόνο τύπου Ι που είναι πιο εύθραυστο.

Τέλος, το κάπνισμα ο κάπνισμα διεγείρει τη δράση ενός ενζύμου το οποίο διασπά το κολλαγόνο και μειώνει και την παραγωγή του. Μια μελέτη έδειξε πως η μείωση στην παραγωγή του κολλαγόνου μπορεί να φτάσει το 40% καπνίσματος εξαιτίας του.

Υπάρχουν πολλοί τύπου κολλαγόνου στον οργανισμό μας. Οι κυριότεροι είναι:

– Ο τύπος Ι, που βρίσκεται στο δέρμα, τα οστά, τα δόντια, τους τένοντες, τους συνδέσμους

– Ο τύπος ΙΙ, που βρίσκεται στο χόνδρο

– Ο τύπος ΙΙΙ, που βρίσκεται στο συνδετικό ιστό των οργάνων μας (συκώτι, σπλήνα, νεφρά κτλ).

Όμως, παρά την κρίσιμη λειτουργία του στο σώμα, το κολλαγόνο είναι μια σχετικά απλή πρωτεΐνη. Καθώς μεγαλώνουμε, η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται σταδιακά, κάνοντας τη διαθέσιμη ποσότητά του ανεπαρκή και καθένα από τα συστήματα που στηρίζει μπορεί να επηρεαστεί.
Το αποτέλεσμα είναι οι πόνοι στις αρθρώσεις, η χαλάρωση των μυών, η δυσκολία στην κίνηση, οι ρυτίδες στο δέρμα, η κακή όραση, τα εύθραυστα οστά και οι ασθένειες που συνδέονται με το γήρας. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ότι αρκετές από τις παθήσεις ή ασθένειες που εμφανίζονται σε έναν οργανισμό μπορεί να οφείλονται στην έλλειψη κολλαγόνου.

Δυστυχώς, το κολλαγόνο δεν μπορούμε να το λάβουμε άμεσα από καμία τροφή. Το υδρολυμένο κολλαγόνο έρχεται να δώσει μια λύση σε αυτό το πρόβλημα. Πρόκειται ουσιαστικά για μικρά αμινοξέα που βοηθούν την παραγωγή νέου κολλαγόνου στο σώμα. Τα αμινοξέα αυτά απορροφούνται γρήγορα από τον οργανισμό και χρησιμοποιούνται ως δομικά στοιχεία για την παραγωγή νέου κολλαγόνου.

Μια πληθώρα επιστημονικών μελετών έχει δείξει ότι το πόσιμο υδρολυμένο κολλαγόνο στην υγρή του μορφή είναι μια εξαιρετικά απορροφήσιμη μορφή κολλαγόνου και συνιστάται σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που έχει δημιουργήσει η έλλειψη κολλαγόνου, αλλά και όσους αναζητούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής ή την εμφάνισή τους.

Είναι αδύνατον να λαμβάνει κάποιος το συμπλήρωμα διαστροφής υγρού πόσιμου κολλαγόνου και να μην δει βελτίωση στον οργανισμό του σε πολλά σημεία όπως:

μυϊκή τόνωση

τόνωση και πάχυνση του δέρματος

μείωση ρυτίδων

ανοικοδόμηση των αρθρώσεων

ενδυνάμωση των αρτηριών

ενδυνάμωση μαλλιών και νυχιών

αύξηση της ενέργειας

ευκαμψία

ανοικοδόμηση οργάνων

Τα χρόνια προβλήματα που μπορούν να διορθωθούν περιλαμβάνουν: οστεοπόρωση, υψηλή πίεση, αρθρίτιδα, αδυναμία ουροδόχου κύστης, παχυσαρκία, χρόνια κόπωση, δύσπνοια, αυτοάνοσες παθήσεις, δερματικά προβλήματα, σπάσιμο νυχιών.



πηγή.bioathens.com


7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|F3E83732-671A-4787-ABCF-BA4966A73574
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|08DC977F-B07E-4131-85AF-0A95D7775168
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok